Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gıdalarda aroma verici madde yasaklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi̇ Aroma Veri̇ci̇ler ve Aroma Verme Özelli̇ği̇ Taşıyan Gıda Bi̇leşenleri̇ Yönetmeli̇ği̇nde Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmeli̇ği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Buna göre, aroma verici madde olarak "p-Mentha-1,8-dien-7-al" piyasaya arz edilmeyecek ve gıdalarda kullanılamayacak. Bu maddenin ithalatı ve bu maddeyi içeren bir gıdanın ithalatına izin verilmeyecek.

        Söz konusu aroma verici madde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren piyasaya arz edilecek gıdaların üretiminde kullanılmayacak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce piyasaya arz edilmiş olan ve "p-Mentha-1,8-dien-7-al" adlı aroma verici maddeyi içeren bir gıda, raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek.

        Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin (EFSA) verilerine göre, hayvanlarda yapılan deneylerde, bazı puding, et ürünleri, alkollü ve alkolsüz içkilerde aroma verici olarak kullanılan "p-Mentha-1,8-dien-7-al" maddesinin genlere toksik etkide bulunduğu, DNA'ya zarar verdiği tespit edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ