Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yıldız Holding yöneticileri'nden başarı için tüyolar - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY / GAZETE HABERTÜRK

        İş hayatı tam bir koşturmaca. Yıldız Holding yöneticileri, bu sözü mecaz anlamından çıkarıp gerçek anlamına da hak ettiği önemi veren bir eğitim programına katıldı: Corporate Athlete, yani Kurumsal Atlet/Sporcu. Eski Pepsico CEO’su Peter Scaturro, Estee Lauder’ın Başkan Yardımcısı Phebe Farrow Port gibi uluslararası pek çok iş insanının da aldığı bu eğitim, adından da anlaşılacağı üzere, ‘maraton koşan’ işadamlarına diyor ki: “Başarı için duygusal, fiziksel, zihinsel ve spiritüel boyutta enerjinizi doğru yönetmeniz şart.” Toplam cirosu 12 milyar doları aşan ve Pladis oluşumuyla uluslararası arenada da başarı peşinde koşan Yıldız Holding’in işi çok. Hal böyle olunca, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ve Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in de aralarında bulunduğu 12 yönetici 3 günlük ‘sporcu’ eğitimi alıp enerjilerini doğru kullanmanın, uzun toplantılarda yüksek performansı korumanın, sabah 5’te kalkıp gece 24’te biten günleri ve yolculukları yönetmenin formüllerini aradılar. Yeri geldi spor kıyafetlerini giyip fitness’a girdiler, beslenme tüyoları alıp kan değerlerini ölçtürdüler, yeri geldi kendilerine mektup yazıp ‘nihai hedef’lerini aradılar. Yıldız Holding yöneticileri, Corporate Athlete’ten çıkardıklarını, geride kalan katkıyı ve iş alışkanlıklarının nasıl değiştiğini anlattı:

        Murat ÜLKER / Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Gerçek olan algıdır başkalarıyla sizinki arasında fark varsa makası kapatın

        -Programın amacını nasıl özetlersiniz?

        Sporcu gibi çalışan profesyonel yöneticiler. Amaç potansiyel gücümüzün tamamını ortaya çıkarmak. 12 kişilik sınıfımızda, tıpkı okul günlerimizdeki gibi şendik. Özellikle spor salonunda! Sonuçta biz de tıpkı olimpiyata hazırlanan sporcular gibi sürekli başarının peşinden koşmuyor muyuz? Peki, performansımızın doruğuna nasıl ulaşacağız ve bunu hem tüm gün hem de hayatımız boyunca nasıl sürdüreceğiz?

        -Performansı, hem de kalıcı bir şekilde, artırmanın formülü nedir?

        Bunun fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal gibi birden fazla boyutu var. Pozisyonunuzun bilincinde olmanız ve gün içinde buna uygun davranmanız gerekli. Bunun için de her boyutun farkında olmanız ve ona kendinizi vermeniz şart. Farklı boyutlarda performans artırmak için vereceğim ipuçları şöyle:

        1 SAATTEN FAZLA OTURMAYIN

        FİZİKSEL BOYUT: Gün içinde masanızda bir saatten fazla oturmamak ya da toplantı sırasında ayakta durmak gibi hareketlerle başlamalısınız. Hafta boyunca birkaç kez aerobik, kardiyo ve direnç antrenmanları gibi egzersizler yapmak şart.

        5 AVUÇ İÇİ KADAR ARA ÖĞÜN

        DUYGUSAL BOYUT: En önemli unsurlardan bir tanesi beslenme. Aşırı yemekten kaçınmalı ama hiçbir zaman da kendinizi açlığa mahkûm etmemelisiniz. Buradaki önemli nokta, gün boyunca kan şekerinizi kendinizi rahat hissettiğiniz düzeyde tutmayı sağlamak. Örneğin, yüzde 20 protein, yüzde 40 karbonhidrat ve yüzde 40 çeşitli meyve ve sebze tüketimi sizi bu hedefe ulaştıracaktır. Üç ana öğünün her birinde miktar, beş “avuç içi” ölçüsü kadar olmalı. Günlük rutininize bağlı olarak, vücudunuzu gün içinde dengeli ana öğünlerinizin yanı sıra, sadece bir avuç içlik porsiyon kadar iki veya üç kez ara öğünle beslemelisiniz. Örneğin, ara öğün olarak kuruyemiş tüketebilirsiniz. Bir başka önemli etken, uyku. Her kişiye göre farklılık göstermekle beraber, uykuyu yeterince ve kaliteli bir şekilde almış olmalısınız.

        NİHAİ HEDEFİNİZE ODAKLANIN

        ZİHİNSEL BOYUT: Gelişebilmek için eleştiriye ve değişime açık olmalısınız. Başkalarının sizi nasıl gördüğünü öğrenmek için 360 derece değerlendirme yöntemi çok faydalı bir araç. Gerçek olan algıdır. Kendinizi nasıl algıladığınız ile başkalarının sizi nasıl algıladığı arasındaki farkı belirleyerek bu makası kapatmak için bilinçli bir çaba göstermelisiniz. Önce kendi hikâyenizi yazmayı unutmayın. Farkındalığınızı ve adanmışlığınızı arttırdığınızda, motivasyonunuzun olumlu yönde nasıl değiştiğini göreceksiniz. Bahaneler üretmek için kendi iç sesinize kulak vermeyin. İç sesiniz sizi olumlu yönde teşvik etsin. Son olarak, sizi değişim ve gelişime teşvik etmesi için hikâyenizi tekrar tekrar yazın. Buradaki amaç, nihai hedefinizi belirleyerek odaklanmak ve hayatınızın geri kalanını bu hedefe ulaşma çabası ile geçirmek.

        MEDİTASYON YAPIN VEYA DUA EDİN

        RUHSAL BOYUT: Bu boyut daha kişiseldir. Ancak, neye inanıyor olursak olalım, bu inanç varlığımızın temel ihtiyacıdır. O yüzden pozitif olun! Sahip olduklarınız için şükredin. Gün içinde birkaç kez meditasyon yapın veya dua edin. Bu size iyi gelecek. Benim hayattaki amacım basit: Mutlu et, mutlu ol. Karşılık beklemeden tanımadığınız birinin adına ihtiyaçlarımızdan fedakârlık yapmaya inananlardanım.

        ALİ ÜLKER / Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Maratona, besin ve sporla hazırlanmalı

        -İşadamıyla atletin ne tür benzerlikleri ve farkları var sizce?

        Açıkçası ismi bile tuhafıma gitti ilk önce. Profesyonel sporcular ile iş dünyası profesyonellerinin hayatının çok farklı olduğunu düşünüyordum. Gerçekten bu eğitim esnasında onu da vurguladılar. Sporcular müsabakalarda bile genelde 1-2 saatlik bir performans gösteriyorlar. Halbuki biz neredeyse 12 saat çalışan bir grubuz. Ve günümüz belirsiz. Ama şunu gördük ki biz birer maraton koşucusuyuz, bunu yıllar boyunca devam ettirmemiz gerekiyor. Buna göre de kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Bunun temelini iyi ve dengeli beslenme ve sporun oluşturduğunu öğrendik. Aslında son birkaç senedir de üzerinde hassasiyetle durduğum bir konu bu.

        -Kaliteli beslenmek nedir sizce?

        Yemek tabağını kırmızı veya beyaz et gibi protein kaynağı, sebzeler/meyveler ve yoğurt gibi bir süt ürünü ile tahıllardan oluşturmak. Genelde toplumda kilo vermek için “Ekmeği kestim” denir ki, yanlış. Tahıllar en önemli karbonhidrat kaynağı. Karbonhidratı kesmek kas kaybına kadar götürebiliyor. Protein, yağ, karbonhidratı dengeli tüketmek gerek.

        -Beslenme iş performansına nasıl etki ediyor?

        Sağlıklı beslenmeniz yoksa, egzersiz yapmazsanız, vücudunuz enerji kaybeder, enerji düşüklüğü de duygusal ve zihinsel olarak sizi olumsuz etkileyebilir.

        -İş-özel hayat dengesi nasıl sağlanır?

        Eğitimde bize “Siz normal çalışan kişiler değilsiniz, uzun yıllar yüksek tempoda iş hayatınız devam edecek, zamanın 1/3’ünü kendinize, 1/3’ünü işinize 1/3’ünü ailenize ayırma gibi ideal ayrım sizin için geçerli değil” dediler. Bunu bilerek, bunaldığınız dönemlerde ufak kaçamaklar yapabilirsiniz. Açın bir arkadaşınızla sohbet edin, iş dışında bir konu konuşun, müzik dinleyin. Odaklanma sorunu varsa biraz hareket edin, bir şeyler atıştırın. Belki şekeriniz düşmüştür, belki kan basıncınız yeterli değildir. Vücudunuzu enerji ile doldurun. Bazen de nefes teknikleri fayda sağlar konsantrasyonu artırmak için, vücut oksijensiz kalmış olabilir.

        CEM KARAKAŞ / Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Çok yönlü çalışırken IQ 10 puan düşüyor

        -Eğitimde sizi ikna eden ne oldu?

        Bu eğitim ilk başta askerler ve olimpik sporcular için hazırlanmış. Bir kişi nasıl bir noktaya odaklanır ve o odak ile nasıl performans artar düşüncesi temeli oluşturuyor. Bu felsefenin kurumsal yöneticilere de uygulanabilirliğini fark etmişler. İşadamının hazırlığı nasıl olmalı? Kendi sağlığınıza dikkat ediyor musunuz? Günlük enerjini düzgün koruyor, kolluyor musun? Yeme-içmenize dikkat ediyor musunuz? Bunları hep bilimsel açıklamalarla anlatıyorlar. Mesela İsrail’de şöyle bir durum oluşmuş buna bağlantılı; oradaki mahkemelerde sabah ilk iki duruşmaya çıkacak kişinin şartlı tahliye alma ihtimali yüzde 65’lerde iken, öğle yemeğinden hemen önceki iki duruşmada davayı kaybetme oranı yüzde 100. İsrail yönetimi de bu durumun önüne geçebilmek adına şartlı tahliye hâkimlerine 90 dakikada bir yemek yeme şartı koymuş.

        -Eğitimden sonra iş hayatınızda hangi alışkanlığınız değişti?

        Çok yönlü çalışırken (multi-tasking) kişinin IQ oranı 10 puan düşüyor, o yüzden her defasında tek bir şey ile uğraşıyorum. İş hayatında biriyle iletişim halindeyken başka bir şeyle uğraşmamız o kişiyi de rahatsız eder. Ben mesela artık biri ofisime geldiğinde bilgisayarımı kapatıyorum. Daha iyi odaklanmak için. Eğitimde size şu açıklanıyor; insanın yapısal olarak multi-task olması mümkün değil. Aynı anda birçok şey yaptığımızı düşünüyoruz halbuki her işi yarım yamalak yapıyoruz.

        JIM ZAZA / Yıldız Holding Başkan Yardımcısı

        -Program size iş hayatı anlamında temeli neyin oluşturduğunu gösterdi?

        Bu program insanların enerjilerini, aslında birbirine bağlı 4 kilit boyutta ortaya çıkarabileceğini söylüyor: Fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal. Bu kurumsal sporcuların duygusal olarak daha dayanıklı, aileleri ile bir arada zaman geçirirken fiziksel olarak daha aktif hale gelmelerini sağlıyor. İnsanların daha iyi hissetmelerine yardımcı oluyor. İşin püf noktası, enerji yönetimi, zaman yönetimi değil.

        OĞUZ ALDEMİR / Yıldız Holding Grup Başkanı

        -Size göre programın en çarpıcı çıktısı ne?

        Ana tema; enerji yönetimi. Yeme içme ve egzersizin dışında bence eğitimin en kritik yanı “Son tahlilde misyonunuz nedir?”e cevap aratmasıydı. Kendinizi en iyi hissettiğiniz anları tanımlıyorsunuz. Sonra buna paralel bir üst amacınız var mı diye sorguluyorsunuz. Cenazenizde sizin arkanızdan böyle bir çabayı takdir edecekleri kalıcı izler bırakabildiniz mi gibi ağır sorular soruluyor..

        TRIP TRIPATHY / Yıldız Holding Grup Başkanı

        Mental, spirituel ve fiziksel enerjiyi geliştirme ve uyum içinde çalışmaya yönelik güzel bir çalışmaydı. Odak noktası nasıl yememiz, egzersiz yapmamız ve rahatlamamız üzerineydi. Bunların sayesinde daha enerjik bir insana ve yönetici olmamızı amaçlıyordu. Program doğru yemek, egzersiz ve ögreticilik anlamında harika bir karışımdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ