Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam LED’ler alışverişe kılavuz olacak - İş-Yaşam Haberleri

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        Dünyanın en büyük aydınlatma fuarı “light+building’ fuarı hafta başında Almanya’nın Frankfurt kentinde kapılarını açtı. Etkinliğe dünyanın dört bir köşesinden 2600 şirketin katıldığı belirtildi. 250 bin metrekarelik alan üzerine kurulu fuara bu yıl 240 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. “Dijital, kişiselleştirilmiş ve bağlantılı” sloganıyla yola çıkılan etkinlikte Philips’in geliştirdiği yeni bir sistemle süpermarketlerin aydınlatılmasında kullanılan LED’ler, müşterilerin cep telefonlarıyla bağlantıya geçerek alışveriş listesindeki ürünlere daha hızlı ulaşılmasını sağlıyor.

        VODAFONE İLE LAMBADA ANLAŞTI

        Fransa’nın Lille kentinde bulunan Carrefour’da kullanıma giren sistemin kısa sürede ülke ve kıta genelinde yayılması bekleniyor. Öte yandan Philips, Vodafone ile anlaşarak akıllı sokak lambalarına makinelerin birbirleriyle iletişime (M&M) geçebilmeleri ve baz istasyonu görevi görebilmeleri için ek özellikler ekleme kararı aldı. Böylece akıllı sokak lambaları sensörlerle yangından yüz tanıma sistemlerine kadar çok geniş yelpazede hizmet seçenekleri sunacak. ‘İstanbul’un aydınlatması kendisini tanımlamalı’ Philips Global Ürün Müdürü Emre Toparlar, planlı aydınlatmanın şehirlerin popülerliğini hatta değerini artırdığını belirterek, “Işığın alıcı hale geldiği bölgelerde hareketlilik çoğalıyor, insan trafiği artıyor, bölgede ticari faaliyetler hız kazanıyor, gayrimenkul değeri yükseliyor” dedi. Her şehrin kendine has bir aydınlatma renginin olduğuna işaret den Toparlar bu rengin Londra örneğinde mavi olduğuna işaret etti. Toparlar şöyle konuştu: “Şehirlerde yaşayanlar kendi isteğine göre aydınlatma yapmamalı. Işık bölgesi ile uyumlu olmalı. Başta İstanbul gibi sembol pek çok tarihi ve turistik yapının bulunduğu şehirlerde kamu bu alanda bir hareket planı hazırlamalı. İstanbul’un kendini temsil eden bir aydınlatma rengi olmalı”

        HALILAR LED’LENDİ

        Etkinlikte ilgi çeken ürünlerin başında ise dokumasına minik LED yerleştirilen halılar geldi. Her renkte yazı ve şeklin görüntülendiği halıların kullanım alanı sınırsız. Halıların üzerindeki görüntülenecek yazılar ise uygulamanın yüklü olduğu her cihazla yazılabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ