Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Boeing 737 süitinde uyur musunuz? - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        Amsterdam’da, çatısı altında Corendon Havayolları’nı da bulunduran Corendon grubuna ait Corendon Vitality Hotel’in 7’nci katındaki 737 numaralı oda, bir Boeing 737 süiti olarak tasarlanmış. Oldukça da ilgi görüyor. Odanın ismi ve konsepti, Corendon’un filosunun tamamı Boeing 737-800’lerden oluştuğu düşünülerek seçilmiş. Süit, toplantı salonu, yatak odası, Boeing 737- 800 simülatörü ve mockup (uçak kabini) olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Simülatörün teknik bakımı, geliştirilmesi ve işletmeciliğini ise KLM Havayolları’nda çalışan dispeçerler gönüllü olarak yapıyor. Gecelik fiyatı 650 Euro olan süit, simülatör ve toplantı salonu meraklıları için saatlik olarak da kiralanabiliyor. Ben de süitte yer alan simülatörde unutamayacağım bir Amsterdam-New York uçuşu gerçekleştirdim.

        Boeing 737 süiti, bildiğim kadarıyla dünyada bir ilk. Otele de ayrı bir hava katmış. İlk tasarıya göre, uçağın gövdesi, bulunduğu odanın dışına taşacak ve burnu dışarıdan görülecek şekilde yapılacakmış. Çeşitli sebeplerden ötürü önce otoritelerden izin alınamamış. Fakat yenilerde burun bölümünün de binaya eklenmesine izin verilmiş.

        11 YILDA ÖNEMLİ MESAFE

        Corendon Airlines, 2005 yılında Corendon Turizm Grubu bünyesinde kuruldu. Corendon’un, 11 yıl gibi kısa bir sürede yılda 2.5 milyon yolcu taşıyarak Türkiye’ye en fazla turist getiren havayollarından biri olduğunu vurgulayan Yıldıray Karaer, Hollanda tescilli kardeş şirket Corendon Dutch Airlines ile birlikte sezonda 14 uçakla operasyon yürüttüklerini belirtti. Karaer, Hollanda, Belçika, İskandinav ülkeleri, Almanya gibi destinasyonları Türkiye’ye bağladıklarını, an itibarıyla 2000’in üzerinde kişinin çalıştığı bir ekibe sahip olduklarını ve 9 otelin de işletmeciliğini yaptıklarını söyledi. Amsterdam’a vardığımızda Karaer ile birlikte Vitality Hotel’e geçip, Corendon Turizm Grubu Kurucu Ortağı Atılay Uslu ile biraraya geldiğimizde ise başarıda kilometre taşı olan bir başka detayı daha öğrendim.

        Hollanda’nın Türkiye’ye turist gönderen tur operatörlerine yüzde 70 sigorta barajı koyması, Corendon Grubu’nun başka ülkelere açılmasını sağlamış. Eğer Türkiye’ye turist gönderen bir tur operatörünün portföyü yüzde 70’i aşarsa, turist başına 20 Euro sigorta zorunluluğu getirilmiş. Ana merkezlerinden biri Hollanda olan Corendon Grubu da Türkiye’ye daha fazla turist göndermek için başta İspanya olmak üzere çeşitli ülkelere açılmaya başlamış ve başarılı olmuş.

        İKİ ORTAĞIN BAŞARIYA UÇUŞU

        Corendon Grubu’nun ilginç bir başarı hikâyesi var. Turizm yolculuğuna tur operatörü olarak başlayan grup, yatay ve dikey büyüyerek, hem havayolu hem de otel işletmeciliği alanlarına yatırım yapmış. Otel işletmeciliği sadece Türkiye ile sınırlı değil. Amsterdam’da çok şık bir butik otel olan College Hotel dahil olmak üzere 3 tesis ve İbiza’daki tatil oteli, zincirin diğer halkalarını oluşturuyor. Dolayısıyla grubun riski çok iyi bir şekilde dağıttığını ve başarısında bunun da katkısının olduğunu söylemek mümkün.

        Corendon Grubu’nun öyküsü 1997 yılında, arkadaş ve aynı zamanda ortak olan Yıldıray Karaer ve Atılay Uslu’nun Corendon Tur Operatörlüğü’nü kurmasıyla başlıyor. Kurucu ortaklardan Yıldıray Karaer’in maden mühendisi olması Corendon isminin doğmasına vesile oluyor. Adını elmastan sonra doğada bulunan en sert maden olan corendon’dan alan grup, önce tur operatörü, sonra havayolu ve ardından da otel işletmeciliğine yatırım yaparak, turizm sektörünün 3 ana iş kolunda varlık gösteriyor. Grup 2016 itibarıyla 1 milyar dolarlık ciro gerçekleştiriyor. (2015 yılında Hollanda ve Belçika’dan Türkiye’ye yılda yaklaşık 500 bin yolcu getirirlerken, 250 bin yolcuyu da İspanya, Gambia, İsrail, Yunanistan ve Makedonya gibi hatlarda taşımışlar.)

        GÜVENLİK FİLMİNDE TÜRKİYE TANITIMI

        Antalya Havalimanı’ndan Corendon Hava Yolları’nın Boeing 737-800 uçağıyla Amsterdam için havalanıyoruz. Uçağımızda, çoğunluğu yaşlılardan oluşan bir Hollandalı turist grubu var. Corendon Turizm Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve Corendon Havayolları Genel Müdürü Yıldıray Karaer, Kurumsal İletişim Müdürü Tuğba Güner, Fevaran İletişim Danışmanlığı’nın kurucu ortağı Tülin Çeneli Dönmez ile birlikte çıktığımız Amsterdam yolculuğu sırasında safety, yani güvenlik önlemlerini yolculara anlatan film dikkatimi çekiyor. Karaer’den hikâyesini dinliyorum. Kısa süre önce uçaklarda gösterilmeye başlayan film, Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağlayacak şekilde hazırlanmış. Alışılmışın dışında bir anlayışla gerçekleştirilen filmde Türkiye’nin turistik değerleri ön plana çıkarılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ