Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çetinkaya yönetimindeki ilk toplantıdan faiz indirimi bekleniyor - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugün yapacağı faiz toplantısına odaklanırken, yeni başkan Murat Çetinkaya yönetiminde ilk kez toplanacak olan Kurul’dan faiz indirimi bekleniyor. Uzmanlar, faiz indirimi için piyasalarda zamanın ve zeminin uygun olduğunu belirtirken, çoğunluğun beklentisi ise faiz koridorunun üst bandında 0.5 puanlık indirim yönünde.

        Bloomberg’in anketine katılan 21 ekonomistin tamamı Merkez’den indirim öngörürken, Reuters’in 21 kurumla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyor. Hatırlanacağı gibi 24 Mart’ta Erdem Başçı başkanlığında son kez toplanan Kurul, 13 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş, koridorun üst bandını 0.25 puan düşürmüştü. Hem iç hem de dış etkenler faiz indirimi için müsait hale gelince, yüksek ihtimalle yeni Başkan Çetinkaya göreve faiz indirimi yaparak başlamış olacak. Başkan Çetinkaya’nın elini rahatlatan unsurlara gelince… Öncelikle hem Avrupa Merkez Bankası’nın yarın düzenleyeceği hem de ABD Merkez Bankası FED’in 27 Nisan’da yapacağı toplantıda piyasaları endişelendirecek bir aksiyon beklenmiyor. Öte yandan enflasyondaki düşüşün yanı sıra gelişmekte olan piyasalar lehine seyreden global koşullar Merkez Bankası’nın martta başladığı faiz indirimlerine devam etmesi için uygun ortam sunuyor. Zaten piyasalar da 0.5 puanlık faiz indirimini fiyatlamış durumda. Öyle ki, dün itibarıyla yüzde 9.31’e gerileyen 10 yıllık gösterge faizde bir haftalık düşüş 0.75 puan oldu. İki yıllık gösterge faiz ise yüzde 9.22’ye geriledi. Uzmanlar, beklentiler dahilinde faiz indirimi gelirse TL varlıkların ilk fiyatlama tepkisinin nötr veya yatay olabileceğini, bu noktada PPK metninde kullanılacak dil ve gelecek döneme dair ‘sözlü yönlendirme’nin yakından izleneceğini belirtiyor.

        'FİNANSAL İSTİKARAR SAĞLANMASI İÇİN İTİBAR ÖNEMLİ'

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün akşam mesai bitiminde görevini törenle yeni Başkan Murat Çetinkaya’ya devretti. Bankanın Ankara’daki merkezindeki törende konuşan Başçı “5 yılın ardından görevi gönül rahatlığı ile Çetinkaya’ya devrediyorum” dedi. Yeni başkan Çetinkaya ise finansal istikrarın sağlanması için itibarın önemli olduğuna vurgu yaptı. Çetinkaya “Politikalarımızda ihtiyatı elden bırakmadık” dedi. Başçı’yla görev süresinin dört yılında birlikte çalıştıklarını vurgulayan Çetinkaya “Önümüzdeki dönemde paydaşlarla iletişimin artırılmasının önemli faydalar sağlayacağından eminim. Yine şeffaf ve öngörülebilir politikalarla devam edeceğiz. Enflasyonun hedef koyulmuş seviyelere ulaşması için çalışırken, disiplini de elde bırakmayacağız” dedi.

        ‘TEK HANEYE ORTAM HAZIR’

        Başçı görevini devir teslimle alıp devir teslimle bırakan ilk başkan olduğunu kaydetti. Bankada 5 yılı başkan olarak 12 yıl görev yapan Başçı “Sıradışı zorlukların yanı sıra önemli gelişmelere şahit oldum. TL’den altı sıfır atıldı, TL’nin yeni simgesi belirlendi. Enflasyonun tek hanede kalması için ortam sağlandı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ