Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ham karpuz timleri görevde - İş-Yaşam Haberleri

        Kokusu, lezzeti ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun imajını bozan ham karpuz hasadına karşı bir takım önlemler alındı. Bu çerçevede karpuz ekiminin yoğun olarak yapıldığı Yüreğir, Seyhan, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde, gıda tarım ve hayvancılık ilçe müdürlükleri bünyesinde "ham karpuz timleri" oluşturuldu. Timlerin, karpuz ekim alanlarında yapacakları tarama sonucunda olgunlaşmadan hasat edildiği belirlenen karpuzlar, valilik kararıyla imha edilecek.

        Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan yaptığı açıklamada, Çukurova’da, yılın ilk erkenci karpuz hasadının başladığını belirterek, Adana karpuzunun imajının korunması için bir takım tedbirler alındığını ifade etti.

        Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, ilçe müdürlükleri bünyesinde ekipler oluşturulduğunu anlatan Doğan, ekiplerin, hasat süresince ekim alanlarını tarayacağını bildirdi.

        "VATANDAŞ TEMKİNLİYAKLAŞIYOR"

        Ham olarak hasat edilen karpuzun hem vatandaşa hem de çiftçinin kendisine zarar verdiğini belirten Doğan, "Amacımız, vatandaşların kaliteli karpuz yemesini sağlamak, bu konudaki mağduriyeti önlemek. Bunun yanında, dünyaca ünlü Adana karpuzunun imajının bozulmasının önüne geçmek. Vatandaş, hasat mevsiminin başında aldığı karpuz ham çıkınca, temkinli yaklaşıyor, karpuz almıyor. Böyle olunca tüketim azalıyor, karpuzun fiyatı düşüyor, çiftçi zarar ediyor. Tüketim düşünce bir sonraki sezon karpuz ekim alanları da azalıyor. Bu yüzden çiftçilerimizi, erken hasat konusunda tekrar uyarıyoruz." ifadelerini kullandı.

        HAM KARPUZLAR İMHA EDİLECEK

        İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, üreticileri uygulamaya ilişkin olarak bilgilendirmek için afişler hazırlandı.

        "Üretici ve tüketicilerimizin zarar görmemesi için karpuzda erken hasada hayır" başlığıyla hazırlanan afişlerde, şu ifadelere yer verildi:

        "Çitçilerimizin, büyük emek ve masrafla yetiştirdiği karpuzu tam hasat olgunluğuna erişmeden tüketiciye sunması, tüketicinin karpuza olan isteğini ertelemektedir. Bu olay, karpuz fiyatlarının hızla düşmesine ve rekoltenin azalmasına sebep olmaktadır. Bu olumsuzluklardan dolayı üreticilerimizin zarar görmemesi, tüketicinin pazardan kaliteli karpuz temin etmesi için karpuzun en uygun hasat olgunluğunda toplanıp pazara sevk edilmesi gerekmektedir. Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce oluşturulan ekipler, karpuz ekili arazileri her gün kontrol edecek, olgunlaşmadan hasat edilen karpuzlar, valilik makamının oluruyla imha edilecek."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ