Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TÜİK Türkiye büyüme rakamları açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa İstatistik Ofisinden (Eurostat) derlediği verilere göre, Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti.

        Aynı dönemde, 28 üyeli Avrupa Birliği (AB) ve 19 üyeli Avro Bölgesinde ortalama büyüme sırasıyla yüzde 1,8 ve yüzde 1,7 düzeyinde gerçekleşti.

        Böylece Türk ekonomisi, küresel büyüme ve ticarete ilişkin tedirginliklerin sürdüğü son dönemde büyümesini sürdürerek, tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktı. Bu sonuçla Türk ekonomisi, ilk çeyrekte AB ülkeleri arasında henüz sonuçları açıklanmayan Malta dışındaki 27 ülkenin tamamından da daha iyi bir büyüme performansı sergilemiş oldu.

        Türkiye, kendisinden sonra en hızlı büyüyen İsveç ve Romanya'ya da 0,6 puanlık fark attı. Yılın ilk çeyreğinde İsveç ve Romanya, yüzde 4,2 ile Avrupa'nın en iyi büyüme performansını sergileyen ülkeler olarak kayıtlara geçti.

        Söz konusu ülkeleri yüzde 3,7 ile Slovakya, yüzde 3,4 ile İspanya ve yüzde 3 ile de Çek Cumhuriyeti takip etti.

        Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,6 büyürken, GSYH artışı İngiltere'de yüzde 2, Fransa'da yüzde 1,4 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde Yunanistan ise yüzde 1,4 daralarak Avrupa'nın tek küçülen ekonomisi oldu.

        TÜRKİYE 26 ÇEYREKTİR BÜYÜYOR

        Türkiye ekonomisi, geçen yılın 1. çeyreğinde yüzde 2,5 büyümüş, özellikle son çeyrekteki yüzde 5,7'lik performansıyla yılı yüzde 4'lük büyüme ile tamamlamıştı.

        Bu yılın ilk çeyreğindeki beklentilerin üzerindeki performansıyla kesintisiz büyümesini 26'ncı çeyreğe taşıyan Türkiye ekonomisi, en son 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 daralmıştı.

        BÜYÜME ORANI BEKLENTİLERİ AŞTI

        Gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) iç talebin katkısı ile 2016 yılının ilk çeyreğinde medyan bazında yüzde 4.5 büyümesi bekleniyordu. Başta turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıların belirginleşmesi olmak üzere risklerin etkisiyle 2016 yılının tamamında ise yüzde 3.6 büyüme öngörülüyordu.

        OECD ÜLKELERİNDE İLK ÜÇE GİRECEK

        İlk çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüyen Türkiye, Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) tahminine göre 34 üye ülke arasında bir basamak yukarı çıkarak yıl sonunda ilk üçte alacak. Türkiye, büyümede 2017'de ise ikinci sıraya yükselecek.İlk çeyrekte yüzde 4,8 ile beklentilerin üzerinde büyüyen Türkiye, OECD'de de iyi performans gösteren ülkeler arasında yer alıyor.

        Haziran ayı OECD Ekonomik Görünüm Raporu'na göre örgüt, Türkiye için 2016 büyüme tahminini yüzde 3,4'ten 3,9'a yükseltti. Orta Vadeli Program'da bu yıl yüzde 4,5 büyümesi öngörülen Türkiye, OECD tahmininde olduğu gibi yılı yüzde 3,9 ile tamamlasa bile, bir basamak yukarı çıkarak üçüncü sırada yer alacak.

        OECD üyesi ülkeler arasında büyümede yüzde 5 ile İrlanda ilk sırada yer alacak. Bunu yüzde 4,4 ile İzlanda, yüzde 3,9 ile Türkiye izleyecek. Lüksemburg yüzde 3,7, İsveç yüzde 3,4, Slovakya yüzde 3,1 büyüyecek. Yeni Zelanda ve Polonya ise yüzde 3 seviyesinde büyüme kaydedecek.

        Tahminlere göre OECD üyesi ülkelerin ortalama büyüme oranı bu yıl yüzde 1,8, 2017 için yüzde 2,1 olacak.

        ABD'nin 2016'da yüzde 1,8 büyüyeceği tahmin edilirken, büyüme oranları İngiltere'de yüzde 1,7, Almanya'da yüzde 1,6, Fransa'da yüzde 1,4 olacak. Büyümede son sırada ise ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayan Yunanistan yer alacak. Yunanistan bu yıl yüzde 0,2 küçülecek. Yüzde 1'in altında büyüyen ülkeler ise yüzde 0,6 ile Norveç, yüzde 0,7 ile Japonya olacak.

        OECD tahminine göre, 2017 büyüme sıralamasında ise başı yüzde 3,8 ile Lüksemburg çekecek. Bunu yüzde 3,7 ile Türkiye, yüzde 3,5 ile de İzlanda ve Polonya takip edecek. İrlanda ise yüzde 3,4 ile beşinci sıraya gerileyecek. Gelecek yıl sıralamada sonda yüzde 0,4 büyüme oranı ile Japonya yer alırken, Yunanistan yüzde 1,9 ile 24'üncü olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ