Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Brexit’ten korkan yatırımcı ölümden bile medet umdu - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Gelecek hafta yapılacak olan ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla (Brexit) sonuçlanabilecek referandum endişesiyle hafta boyunca satışların yaşandığı piyasalar dün ise adeta ölümden medet umdu. Şöyle ki, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının uzun süreli belirsizliğe, finansal dalgalanmalara neden olacağı endişeleri piyasaları tedirgin ediyordu. Anketler ise İngiltere’nin olası bir AB ayrılışına işaret ediyordu.

        Ancak ülkede önceki gün AB’ye üyeliğin devamı yanlısı İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox’un seçim bölgesi Birstall’da uğradığı silahlı ve bıçaklı saldırı sonucu öldürülmesi, uzmanlar tarafından AB’de kalma yanlısı tarafa seçmen desteğinin artabileceği şeklinde değerlendirildi. Hal böyle olunca hafta başından bu yana satışlar gözlenen Avrupa borsalarında kazançlar yüzde 2-3’leri aştı. Euro/ dolar paritesi yükselişe geçerken, içeride ise önceki gün 2.95 TL’ye tırmana dolar 2.93 TL’nin altına indi. İki yıllık gösterge faiz yüzde 9.18’e gerildi.

        IMF’DEN UYARI GELDİ

        Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Gerry Rice, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının uzun süreli belirsizliğe, finansal dalgalanmalara ve düşük büyümeye neden olabileceğini söyledi. Rice, düzenlediği basın toplantısında, IMF’nin İngiliz halkının tercihine saygı duyduğunu ve “alarm zili” çalmak gibi bir amacı olmadığını vurgulayarak, “AB’den çıkılmasına yönelik bir oylama sonucu, uzun vadeli yüksek belirsizlik dönemine, finansal piyasaların dalgalanmasına ve AB ile İngiltere yeni ilişkilerini müzakere ederken, daha düşük ekonomik büyümeye yol açabilir” diye konuştu.

        BIST YÜZDE 1 YÜKSELDİ

        Önceki gün yüzde 2 düşen Borsa İstanbul ise yüzde 1.02 yükselişle 75 bin 430’dan kapandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ