Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yurtdışında franchise veren firmalar | Bayilik veren firmalar - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'de halkın güvenini kazanmış büyük firmaların yurtdışı şubesini açmak ve marka bilinirliğini kullanmak isteyen girişimcilerin, fazlasıyla yüksek franchise bedelleri ve firmanın katı prosedürleri karşısında çoğu zaman elleri kolları bağlı kalabiliyor. İşte Para Dergisi'nin hazırladığı listeye göre yurtdışında hem yaşamını sürdürüp hem de bir işletme sahibi olmak isteyenler için fırsat niteliğindeki franchise teklifleri...

        HAREMLİQUE İSTANBUL- TEKSİL MARKASI

        Piyasa hayatına İstanbul'da başlayan ev tekstili markası Haremlique, Caroline Koç ve Banu Yentür tarafından 2007 yılında kuruldu. Ortaklar, özel üretimle hayata geçirdikleri yüksek kalitedeki ev tekstili ürünlerini sunuyor. Bunun için dünyada bilinen en kaliteli pamuktan, özel olarak restore edilen tezgahta dokunan ürünler tüketicinin beğenisine sunuluyor.

        Haremlique yurtiçinde İstanbul, Ankara, Bodrum'daki mağaza ve satış noktalarında tüketiciyle buluşuyor. Yurtdışında ise Suudi Arabistan, Kuveyt, Dubai, ABD, Japonya, İsveç, Fransa'da mağaza ve satış noktalarıyla faaliyet gösteriyor. Şu sıralar ABD Miami'de de§ Haremlique İstanbul mağazası açılması için çalışmalar sürdürülüyor.

        Şirket franchise giriş bedeli almıyor. Sürekli franchise ödemesi ve reklam katılıra payını yapılacak iş planı ve performansa göre belirliyor. Bir şubenin yatırım tutarı ülkeden ülkeye ve konseptine göre değişmekle birlikte ortalama 80-100 bin dolar civarında.

        SELAMLIQUE İSTANBUL- GIDA MARKASI

        Caroline Koç ve Banu Yentür'ün ikinci markası olan Selamlique İstanbul'un, 12 ülkede yedi mağaza ve 20 satış noktası var. Selamlique İstanbul'un ürünleri İzmir'deki fabrikasında üretiliyor. 'Geleneksel', 'okkalı', 'çikolatalı', 'tarçınlı', 'kakuleli', 'damla sakızlı' ve 'kafeinsiz' gibi doğal ürünlerle tatlandırılmış Türk kahveleri var. Kahvenin yanı sıra, özel olarak tasarlanan gümüş cezve ve tepsiden fincanlara tamamlayıcı Türk kahvesi aksesuarları da satılıyor. Ayrıca lokum, çikolata ve şekerlemeler tüketicilerin beğenisine sunuluyor. Son olarak ArÇelik ile işbirliği yapan Selamlique, Nisan 2016'da Kapsüllü Türk Kahvesi makinesini piyasaya sundu.

        Firmanın yurtiçinde İstanbul'da Akmerkez, Kanyon, Zorlu Center ve City's Nişantaşı AVM'lerinde kendi satış noktaları var. Ayrıca İstanbul, Ankara ve Bodrum'daki Haremlique mağazalarında corner olarak yer alıyor. Ürünleri, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanla-rının dutyfree mağazalarında da bulunuyor. Türkiye'deki tüm Macrocenter ve Carrefour Gurme'lerde de ürünlerini bulmak mümkün. Yurtdışında ise İngiltere'de, dünyanın en önemli alışveriş merkezlerinden Harrods'da 2010 yılından beri ürünleri satılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dhabi'de, KKTC Lef-koşa'da mağazaları bulunuyor. Kuveyt ve Suudi Arabistan'daki Haremlique mağazasında corner olarak bulunuyor. Irak Erbil'de Setur-Dutyfree'de ürünleri yer alıyor. Almanya, İsviçre, Kanada ve İran'da distribütörleri ile yer alan Selamlique, ayrıca Avrupa, ABD, Uzakdoğu dahil birçok ülkeye ürünlerini ulaştırıyor.

        Selamlique, 2016 yılında Suudi Arabistan Riyad'da bir mağaza ve Khobar'da bir kiosk açılışı planlıyor. Yine Katar Doha'da bir mağaza açılışı ve Mia-mi'deki Haremlique mağazası içinde kiosk açılışı yapılması planlanıyor. Selamlique İstanbul yatırımcılardan franchise bedeli almıyor. Bir şubenin yatırım tutarı ülkeden ülkeye ve konseptine göre değişiyor.

        KASAP DÖNER- GIDA MARKASI

        Kasap Döner'in yurtiçinde 34 şubesi var. Yurtdışındaki ilk restoranları 2015'te KKTC Lefkoşa'da ve Azerbaycan-Bakü'de ve Şubat 2016'da Girne'de açıldı. Bu üç mağaza da franchising sistemiyle açıldı. Şirket yurtdışında franchising sistemiyle yeni restoranlar açmaya devam edecek.

        Firma cadde ve AVM'lerde şubeler açıyor. 100-120 metrekareden küçük işyerleri kabul edilmiyor. Franchise giriş bedeli 50 bin dolar. Bunun dışında aylık loyalty veya reklam katkı payı bedeli yok. Bir restoranın kurulum maliyeti 400-800 bin TL arasında değişiyor. Ortalamada yatırımın geri dönme süresi yine lokasyona bağlı olmakla birlikte 18 ay ile 24 ay arasında değişiyor.

        MADO- GIDA MARKASI

        Mado'nun yurtiçinde 324, yurtdışında (KKTC, Irak, Rusya, Hollanda, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan) 42 şubesi var. Şirket, bu yıl 10 farklı ülkede anlaşması yapılmış ve dekorasyonu devam eden 18 yeni şube açacak. Yurtdışında önümüzdeki beş yılda şube sayısının 100'ü geçmesi bekleniyor.

        Mado yurtiçi ve yurt dışında tamamen Türkiye'de uyguladığı konsepte göre hareket ediyor. Kafe konsepti için 200 metrekaresi kapalı 100 metrekaresi açık yerler uygun görülüyor. Kiosk konsepti için ise 15 metrekarelik alanlar yeterli. Franchise giriş bedeli kafe için 75 bin dolar, kiosk için 40 bin dolar. Her iki model için de sürekli franchise ödemesi olarak cirodan yüzde 5 pay alınıyor. Bir kafenin toplam yatırım tutarı 500-600 bin, kioskun ise 200-300 bin dolar arasında değişiyor.

        SİMİT SARAYI- GIDA MARKASI

        Simit Sarayı'nın yurtiçi ve yurtdışında toplam 300 restoranı var. Şu sıralar Du-bai'de Simit Sarayı'nın açılması hazırlıklar tamamlanmak üzere. Bu yılsonuna kadar yurtiçinde 70, yurtdışında ise 102 yeni mağaza açılacak.

        Firmanın yurtdışı mağaza sayısının 2017 yılsonunda Türkiye'deki mağaza sayısını geçmesi bekleniyor. Buna göre 2017'de yurtdışı mağaza sayısı 250-300 civarında olacak. Uzakdoğu'da beş yıl içerisinde açılması hedeflenen bin mağaza için, üç farklı master franchise adayı ile görüşmeler devam ediyor. Simit Sarayı, 2020'de toplam 2 bin 900 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Yurtdışında açılan Simit Sarayı'nın konsepti çoğunlukla aynı. Ancak zaman zaman lokasyona göre o ülkeye hitap eden özel görsel ve marketing çalışmaları yapılabiliyor.

        Franchise giriş bedeli 50 bin euro'dan başlıyor. Sürekli franchise ödemesi olarak cirodan yüzde 6, reklam katılım payı olarak yüzde 2 pay alınıyor. Bir mağazanın toplam yatırım tutarı ise 600 bin TL'den başlıyor.

        DAMAT TWEEN- GİYİM MARKASI

        Damat Tween'in yurtdışında 70 mağaza ve 300 corner'ı var. Yurtiçinde ise 55 ilde toplam 200 adet mağazası bulunuyor. Şirket yılsonuna kadar yurtdışında 45 mağaza açmayı hedefliyor. Yılbaşından bu yana aralarında İran'ın da olduğu beş ülkede beş mağaza açtı. Bu yıl ayrıca italya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi yeni pazarlara girmeye hazırlanıyor. Ayrıca Avusturalya, Yeni Zelanda ve Panama'da da şubeler açılması hedefleniyor.

        Firma önümüzdeki dönemde yurtdışında 350 mağaza ve iki bin corner'a ulaşmayı hedefliyor.

        Damat Tween'in yurtdışı şube kon-septleri yurtiçindeki mağazalar ile aynı özellikler taşıyor. Mağaza büyüklüğü ülke ve konuma göre değişiyor. Mağazalar ortalama 150-400 metrekare büyüklüğünde oluyor. Franchise bedeli, ödemesi ve katılım payı ile ilgili konular lokasyon ve ülke bazında değişiklik gösteriyor. Bir şubenin toplam yatırımı 600 bin ile 1 milyon 500 bin TL arasında değişiyor.

        DOĞTAŞ- EV DEKORASYON MARKASI

        Doğtaş'ta diğer şirketler gibi yurtdışında franchising sistemiyle şubeler açıyor. Bunun için o ülkedeki yatırımcı ve girişimcilerle franchise anlaşmaları yapılıyor. Ancak diğer şirketlerden farklı bir yönü var. Doğtaş'ın Türkiye'deki bayileri yurtdışında birlikte mağazalar açmak için yoğun bir talep içinde. Örneğin, Eskişehir bayisi Almanya'da mağaza açtı.

        Doğtaş'ın yurtdışında 56 mağazası var. Doğtaş bu yılsonuna kadar yurtdışında 15 mağaza daha açmaya hazırlanıyor. Mağazaların Türkiye'deki konseptleri nasılsa yurtdışında da aynı şekilde. Mağaza büyüklüğünün en az 500 metrekare olması şart. Ancak bu durum özel lokasyonlara göre değişiklik gösterebilir. Doğtaş'ın franchise giriş bedeli yok. Bin metrekarelik bir Doğtaş Exclusive mağazasının yatırım tutarı 400 bin TL.

        KELEBEK MOBİLYA- EV DEKORASYON MARKASI

        Kelebek Mobilya ve Kelebek Mutfak olarak yurtdışında dokuz mağazası var. Yurtiçinde ise Kelebek Mobilya'nın 98, Kelebek Mutfak'ın 54 mağazası bulunuyor. Yurtdışında bir Kelebek Mobilya mağazası açmanın ortalama yatırım tutarı 400 bin TL. Mağaza büyüklüğü ise 500 metrekare. Her iki marka için de franchise giriş bedelleri alınmıyor. Bir Kelebek Mutfak mağazası için 100 bin TL yatırım gerekiyor. Bu yılsonuna kadar Kelebek Mobilya ve Kelebek Mutfak olarak yedi mağaza daha açılacak.

        BİOTA- KOZMETİK ÜRÜNLERİ MARKASI

        Biota 59 Elements'in yurtiçinde dört yeni mağazası var. Yurtdışında katıldığı fuarlarda özellikle Körfez ülkeleri, İran, Azerbaycan ve Hindistan'dan mağaza talepleri alan şirket, şimdi bunları değerlendirmeye başladı, ilk etapta iran'daki birkaç /yatırımcı ile master franchise görüşmeleri sürdürülüyor. Yurtdışındaki ilk Biota mağazasının 2017'de açılması planlanıyor.

        Bioca, mağaza ya da kiosk konseptinde girişimcilere anahtar teslim bir işyeri kuruyor. Kiosk'ların tahmini maliyetleri 20-25 bin TL, mağaza maliyetleri ise metrekaresine göre 50-80 bin TL arasında değişiyor. Mağazalarda cilt bakım, vitamin 'er ve sporcu-diyet ürünleri bir arada sunuluyor.

        ADİL IŞIK- GİYİM MARKASI

        Adil Işık'ın yurtiçinde 34 ilde 117 mağazası var; yurtdışında ise 43 mağazası bulunuyor. Bunlar Rusya (21), Suudi Arabistan (11), Ukrayna (beş) , Iran (üç). Azerbaycan ve diğer Ortadoğu ülkeleri (birer) şeklinde sıralanıyor. 2016 sonuna kadar 19 mağaza daha açılması hedefleniyor. Yeni açılacak mağazalar için öncelik Rusya, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve iran'da olacak. Şirket önümüzdeki beş yılda 100 mağaza daha açmayı hedefliyor. 2020'de yurtdışında 150 mağazaya ulaşılması planlanıyor. Yeni açılacak mağazalar en az 300 metrekare olacak. Franchise alanların sürekli bir ödemesi yok. Yalnızca mağaza yatırım bedeli almıyor. Reklam katkı payı ise ülke ve lokasyona göre değişiklik gösteriyor.

        ÇİLEK- EV DEKORASYON MARKASI

        Çilek Mobilya'nın yurtdışında tamamı franchising sistemiyle açılmış 268 satış noktası bulunuyor. Bu ülkeler arasında ABD, Almanya, Avustralya, Bosna&Hersek, Çin, Hindistan, Irak, ingiltere, Japonya, Kazakistan, Kolombiya, Kuveyt, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Iran öne çıkıyor. Yılsonuna kadar 25 mağaza daha açılması hedefleniyor. Mağazaların 200-400 metrekare büyüklüğünde olması gerekiyor. Franchise giriş bedeli, reklam katkı payı yok. Yatırım tutarı ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte bir mağazanın toplam maliyeti 100-150 bin euro arasında değişiyor.

        GÖNÜL KAHVESİ- GIDA MARKASI

        Gönül Kahvesi iki yıl önce yurtdışındaki ilk şubesini Saraybosna'da açtı. Şu sıralar Bosna Hersek'te ikinci şubenin açılması için hazırlıklar yapılıyor. Ancak şirketin yurtdışındaki esas atağı Bahreyn üzerinde yoğunlaşıyor. Gönül Kahvesi kısa bir süre önce Bahreyn'in köklü ailelerinden Kooheji Ailesi'nin sahip olduğu AJM Kooheji Group ile master franchise anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Bahreyn'de üç mağaza açılacak. Körfez Bölgesi'ndeki diğer ülkelerde açılacak franchise şubeleri için AJM Kooheji Group'a öncelik verilecek. Gönül Kahvesi master franchise anlaşması için şube başına 60 bin dolar franchise bedeli talep ediyor. Firma 2020'ye kadar en az 20 ülkede şubeler açmayı hedefliyor. Şirketin yurtiçindeki şube sayısı 80'a ulaştı. Şu sıralar franchising sistemiyle açılacak 10 şubenin tadilatı sürüyor.

        KÖŞEBAŞI- GIDA MARKASI

        Köşebaşı, yurtdışındaki ilk şubesini 2006'da Yunanistan'da açmıştı. Yurtdışı yatırımlarına devam eden şirketin şimdi sekiz ülkede (Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Fas ve Azerbaycan) 18 restoranı var. Yurtiçinde ise 13 restoranı faaliyet gösteriyor. Firma yılsonuna kadar Ortadoğu ve Avrupa'da birer şube daha açmayı hedefliyor. Önümüzdeki beş yılda şirket Ortadoğu'daki restoran sayısını artıracak. Fas ve Azerbaycan'da da yeni şubeler açacak. Bunların yanı sıra Avrupa ülkelerinde şubeler açılacak.

        Firmanın franchise giriş bedeli 50 bin euro. Reklam katılım bedeli de şubenin durumuna göre belirleniyor. Bir restoranın ortalama yatırım tutarı 1 milyon 500 bin TL. Köşebaşı 20 yıldır aynı ürün yelpazesiyle misafirlerini ağırlıyor. Ancak faaliyet gösterdiği farklı ülkelerde misafir alışkanlıklarına göre değişiklikler ya da eklemeler yapıyor.

        DÖNER STOP- GIDA MARKASI

        Döner Stop 2014'te istanbul Kavacık'ta faaliyete başladı. Aynı yıl içinde Mecidiyeköy ve Capitol AVM'de iki restoran daha açtı. Şimdi İstanbul, Çanakkale, Bolu ve İzmit'te dokuz şubesi var. Bu yıl içerisinde 20'si franchise ve 20'si kendine ait olmak üzere 40 şube daha açılması hedefleniyor. Yurtdışında şube açma planları yapan şirket, bu doğrultuda ilgili kişilerle ve franchise adayları ile görüşmelerini sürdürüyor, ilk aşamada Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri hedefleniyor. Ancak ilk şubenin Londra'da açılması olasılığı oldukça yüksek.

        Şirket restoranlarını açarken olabildiğince çok kişiye ulaşılabilen yoğun lokasyonları tercih ediyor. Restoranın büyüklüğü ise lokasyonun niteliklerine göre değişebiliyor. Türkiye için franchise giriş bedeli 10 bin dolar. Reklam katılım payı yüzde 2, isim hakkı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bir şubenin toplam yatırım tutarı 100-150 bin dolar arasında değişiyor. Yurtdışı yatırım tutarları ise ülke, lokasyon ve restoran büyüklüğüne göre belirleniyor.

        SEYİDOĞLU- GIDA MARKASI

        Seyidoğlu 64 yıldır baklavacılıkla uğraşan, bu mesleği babadan oğula aktaran Gaziantepli bir ailenin ismi. 1952 yılında Habeş Seyidoğlu tarafından istanbul Laleli'de kuruldu. Bugün yurtiçinde 28 şubesi var. Bunların 24'ü franchising sistemiyle açılmış. Yurtdışındaki ilk şubesini ise 2013'te Suudi Arabistan Medine'de açtı. Şimdi Avusturya, Almanya Hollanda, Avustralya ve Kuveyt'te sekiz şubesi var. Firma yılsonuna kadar yurtiçi ve yurtdışındaki şube sayısını 35'e çıkarmayı hedefliyor. Önümüzdeki beş yılda bu sayınm 100'e çıkarılması hedefleniyor.

        Seyidoğlu'nun Suğra, Vusta ve A'la adını verdiği üç farklı konsepti var. Suğra tatlı ve kahvaltıya yönelik ortalama 50-100 metrekare büyüklüğündeki dükkanlardan oluşan bir konsept. Vusta ise 100-200 metrekare büyüklüğünde, geleneksel mutfak ve geleneksel tatları menüsünde barındıran kafe konsepti. A'la ise 200 metrekare ve üzeri büyüklüğündeki, Türk ve dünya mutfağındaki geleneksel tatlardan oluşan mönüye sahip en büyük konsepti. Franchise giriş bedeli yılsonuna kadar 30 bin dolar olarak belirlenmiş.

        DRY CLEAN EXPRESS- TEMİZLİK MARKASI

        Dry Clean Express kuru temizleme alanında faaliyet gösteriyor. Yurtiçinde 19 ilde şubeleri var. Yurtdışında ise Ukrayna ve Gürcistan'da iki şubesi bulunuyor. Bu iki şube franchising sistemiyle açılmış. Yurtdışındaki üçüncü şubenin Fransa Paris'te açılması planlanıyor. Bunların dışında başka ülkelerde de şubeler açılması gündemde. Buna göre yılsonuna kadar Avrupa ve Arap ülkelerinde 10 şube açılması hedefleniyor. Şirket yurtdışında master franchise sistemiyle büyüyecek. Önümüzdeki beş yılda 50 şubeye ulaşılması hedefleniyor.

        Dry Clean Express lokasyon seçimine çok özen gösteriyor. Bu konuda uzman ekibiyle yatırımcılara destek oluyor. Firmanın franchise giriş bedeli 15 bin euro. Reklam katılım payı yok. Sürekli franchise ödemesi olarak cirodan yüzde 5 pay almıyor. Dry Clean Express kuru temizleme mağazası kurulumu için yaklaşık olarak 90 bin euro'luk bir yatırım maliyeti söz konusu.

        RAMSEY- GİYİM MARKASI

        Erkek moda markası Ramsey, yurtdışındaki ilk mağazasını 2001'de Londra'da açtı. Şimdi 20 ülkede 20 mağazası ve toplam 100'den fazla satış noktası var. Türkiye'deki ilk konsept mağazasını ise 2005'te İstanbul Cevahir AVM'de açan şirketin yurtiçi mağaza sayısı 61'e yükseldi. Firma, yurtdışında Türkiye'ye 2-2.5 saat uçuş mesafesindeki Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar, Rusya, Kuzey Afrika ülkelerini kapsayan bir coğrafyada büyümeyi hedefliyor. Yılsonuna kadar söz konusu bölgelerde yeni mağazalar açacak. Bu arada Rusya'da yaz aylarında yeni mağaza açılışları için hazırlıklar yürütülüyor. İran ve Kazakistan'da var olan mağaza sayısı artırılacak. Şirket önümüzdeki beş yılda yurtdışında 35 yeni mağaza açmayı planlıyor.

        Şirket yurtdışında mağazalarını franchising sistemiyle açıyor. Dileyen yatırımcılarla master franchise anlaşması imzalanıyor. Ramsey mağazaları ortalama 150-180 metrekare büyüklüğe sahip. Yurtdışında açılan mağazalara Türkiye'deki mağazalara benzer şekilde oluyor. Bir mağazanın toplam yatırım tutarı, mağazanın lokasyonu, büyüklüğü ve ürün bulundurabilme kapasitesine göre farklılık gösteriyor.

        NEWJOY- EV DEKORASYON MARKASI

        Newjoy, 2012 yılından beri bebek ve genç mobilyası üretiyor. Yurtiçinde 35 ilde 62 şubesi var. Yurtdışındaki ilk şubesi Irak'ta açmış. Şimdi Irak'ta iki, KKTC'de üç, Avusturya, Azerbaycan, Libya, Fas ve Vietnam'da birer mağazası var. Newjoy yılsonuna kadar Cezayir, Mısır ve Ürdün'de beş mağaza açmayı hedefliyor.

        Önümüzdeki beş yılda yurtdışında 40 mağazaya ulaşmayı hedefleyen şirket, bu doğrultuda franchise verecek. Franchise giriş bedeli ve reklam katılım payı yok.

        Yurtdışındaki mağaza konseptleri yurtiçi mağazaları ile aynı. Mağaza büyüklüğünün en az 150 metrekare olmasına özen gösteriliyor. Bir franchise mağazanın ortalama yatırım tutarı 100 bin dolar.

        TURYAP- EMLAK MARKASI

        Turyap'ın 43 ilde 350 ofisi var. Yurtdışında iki ülkede üç temsilciliği bulunuyor. En son yurtdışı temsilciliği geçtiğimiz Şubat ayında Miami'de açıldı. Şu günlerde Romanya Köstence temsilciliği açılacak. ABD'nin Florida eyaletinde ikinci bir temsilcilik için imza aşamasına gelindiği belirtiliyor. Bunun dışında Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya için çok ciddi firmalarla master franchise görüşmeleri devam ediyor. Bir Turyap temsilciliği için ana arter üzerinde en az 60 metrekare zemin kat veya birinci katta bulunma şartı aranıyor. Temsilci odası, danışmanların bulunduğu bir oda ve en az bir toplantı odası şartı var.

        Franchise giriş bedeli şehirlere göre 9-25 bin dolar arasında değişiyor. Bunun dışında, gene her ile göre değişen, aylık 340 dolar+KDV'den başlayan aylık ödeme var. Franchise giriş bedelinin dışında, açılan her yeni ofisin büyüklüğüne göre değişen 15-30 bin TL civarında bir dekorasyon ve tabela harcaması yapılması gerekiyor. Küçük bir şehirde ofis açmak için her şey dahil toplam 40 bin TL yeterli. Bu rakam büyük şehirlerde büyük bir ofis için 125 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

        GÖÇMEN BÖREKÇİSİ- GIDA MARKASI

        Göçmen Börekçisi'nin Kocaeli, Istanbul, Ankara, Çanakkale, Bolu ve Sakarya'da 57 şubesi var. Bunların biri hariç tamamı franchising sistemiyle açılmış. Yurtdışındaki ilk şubesi için Nisan 2016'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da tadilat çalışmalarına başlandı. Firma yurtdışında önümüzdeki beş yılda, franchising sistemiyle 10 şube açmayı hedefliyor. Yeni açılacak şubelerin büyüklüğü 30-250 metrekare arasında değişecek.

        Franchise giriş bedeli 30 bin TL+KDV. Sürekli franchise ödemesi ve reklam katılım payı yok. Bir şubenin toplam yatırım tutarı 150-300 bin TL arasında değişiyor.

        İŞBİR- EV DEKORASYON MARKASI

        İşbir Yatak'ın yurtiçinde 130 münhasır satış noktası, 135 corner'ı bulunuyor. Yurtdışında ise 25 şubesi var. Halihazırda Suudi Arabistan, Bulgaristan, Danimarka, Almanya ve Fransa'da ürünleri satılıyor. Yurtdışındaki tüm sistemi franchise üzerine kurulu. Yurtdışında yılsonuna kadar 10 mağaza daha açılması hedefleniyor. 2018'e kadar öncelikli Almanya, Fransa, Danimarka ve Hollanda'da franchising yöntemiyle toplam 35 mağaza açılması hedefleniyor.

        Yurtdışında açılan mağazaların konsepti, yurtiçindekilerin birebir aynısı. Ancak yurtdışına yönelik, bulundukları Ülkeye göre farklılık gösteren, özellikle teşhire yönelik ek çalışmalar yapılıyor. Franchise giriş bedeli yok. 200 metrekarelik bir mağazanın dekorasyon maliyeti 30 bir euro. 25 bin euro da teşhir ürün bedeli gerekiyor.

        KOMAGENE- GIDA MARKASI

        Etsiz çiğköfte pazarının öncü markalarından Komagene, yurtdışı yatırımlarıyla hızla büyüyor. Yurtiçinde 872, yurtdışında ise 10 ülkede (Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, KKTC) 20 şubesi var. Şirket yurtdışındaki ilk şubesini 2012'de Almanya Hamburg' da açmış. Yurtdışında yılsonuna kadar 35 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Şirket, önümüzdeki beş yılda, 15 ülkede 150 şubeye ulaşmak istiyor.

        Yeni açılacak şubeler için yaya yoğunluğu yüksek olan caddeler, cephesi geniş ve giriş katlar uygun görülüyor. Bu özelliklere sahip 60-120 metrekarelik dükkanlar tercih ediliyor. Şirket yurtdışında ilk kez şube açtığı ülkelerde, ilk altı ay franchise bedeli almıyor, daha sonrasında 10 bin dolar franchise giriş bedeli alıyor. Sürekli franchise ödemesi olarak cirodan aylık yüzde 5, reklam katılım payı olarak yüzde 3 pay alınıyor. 60 metrekarelik bir dükkanın toplam yatırım tutarı her şey dahil 80-100 bin dolar arasında değişiyor.

        YOGOLAT FROZEN YOĞURT- GIDA MARKASI

        Yogolat Frozen Yoğurt, tüm IKEA mağazalarında yer alıyor. Ayrıca İstanbul'da Göktürk, Bayrampaşa ve Ümraniye, Bursa, İzmir ve Ankara'da satış noktaları bulunuyor. Yurtdışında şubesi yok. Ancak yurtdışında hem makine hem de frozen yoğurt ham maddesi satışı gerçekleştiriyor.

        Firma, yurtdışında şube açmak isteyen adaylarla görüşmeler yapıyor. Yurtdışında açılacak satış noktaları Türkiye'de olduğu gibi var olan konseptler içinde işletmenin karlılığını artırıcı yan ürün olarak yer alacak. Bunun için sadece 15 metrekarelik alanlar yeterli. Kahve, sandviç, tost gibi yan ürünler de satılmak isteniyorsa bu alanın daha büyük olması gerekiyor. Bayilikte Frozen Yogurt makinesinin tedariği ve yıllık 200 paket Yogolat Frozen Yogurt tozu alımında, bir yıl boyunca "Yogolat Frozen Yogurt" markası kullanılabiliyor. Bir sonraki yıl devam edilmek istenirse yeniden belirlenen kotada ürün alımı yapmak yeterli oluyor. Bunların yatırım tutarı ise 15-45 bin TL arasında değişiyor.

        LODA MOBİLYA- DEKORASYON MARKASI

        Loda Mobilya'nın yurtiçinde üç, yurtdışında (Azerbaycan Bakü) bir mağazası var. Şirket şu sıralar yurtdışında yeni mağazalar açmak için görüşmeler yapıyor. Bu mağazaları franchising sistemiyle açılacak. Mağazada konum, büyüklük ve dekorasyon ile ilgili belirlenmiş standartlar var. Buna göre en az 800 metrekarelik bir mağaza gerekiyor. En büyük mağaza 2 bin metrekareyi geçmiyor. Bir mağaza için ortalama 400-600 bin TL işletme sermayesi gerekiyor.

        BURSA KEBAP EVİ- GIDA MARKASI

        Firma, Almanya'da bir girişimciyle yedi şubelik bir master franchise anlaşması yapmış, ilk şube 2015'te Almanya'nın

        Saar-Brücken kentinde açılmış. Bunun yanı sıra Kuveyt ve Suudi Arabistan ile franchise görüşmeleri sürüyor.

        Şirket yurtdışında anahtar teslim şube açıyor. Restoran büyüklüğü en az 150 metrekare oluyor. Franchise giriş bedeli 50 bin dolar. Ayrıca sürekli franchise ödemesi olarak aylık cirodan yüzde 5 pay almıyor.

        BİG CHEFS- GIDA MARKASI

        Big Chefs, yurtdışındaki ilk şubesini Eylül 2014'te Dubai'de açtı. Gördüğü ilgi üzerine The BoxPark yaşam merkezinde ikinci şubesini açtı. Dubai's Theme Park'ta üçüncü şubenin açılış hazırlıkları sürüyor. Suudi Arabistan'ın büyük gruplarından biri olan ETE-Group ile altı yeni şube için özel bir işbirliğine imza atılmış. Buna göre ilk olarak Khobar, Cidde, Riyad'da, sonrasında Bahreyn'de şubeler açılacak. 2016 yılının sonuna kadar. Malezya, İran, Dubai, Kuveyt'te de şubeler açılması hedefleniyor. Bunların yanı sıra New York, Londra gibi dünyanın büyük metropollerinde şubelerin açılması da planlanıyor.

        Bir restoran için bahçe, lojistik, idari ve üretim dahil ortalama 450-550 metrekarelik alan gerekiyor. Franchise giriş bedeli Türkiye'de 100 bin dolar. Yurtdışında ise birden fazla şube açılacak şekilde master franchise anlaşmaları yapılıyor. Giriş bedeli ülke ve pazar büyüklüğüne göre değişiyor. Ancak 800 bin ile 1 milyon dolar arasında değişen bir yatırım tutarından bahsediliyor.

        BERNARDO- EV DEKORASYON MARKASI

        Bernardo'nun yurtiçinde 106, yurtdışında (Tunus, Almanya, KKTC Girne-Magosa) dört mağazası var. Beşinci mağazası Almanya Duisburg'ta açılmak üzere. Yılsonuna kadar Almanya'da iki, İran'da iki franchise mağaza açılması planlanıyor. Şirket önümüzdeki beş yılda yurtdışında İran, Almanya ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere toplam 60 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.

        Yurtdışı franchise mağazalar için 100-150 metrekarelik bir yer gerekiyor. Mağaza cephesinin 8 metre, yüksekliğinin de 3.5 metre olması şartı aranıyor. Franchise giriş bedeli yok. Reklam katılım payı alınmıyor. 100 metrekarelik bir şubenin başlangıç yatırımı 150 bin dolar civarında.

        DEFACTO- GİYİM MARKASI

        DeFacto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı îhsan Ateş, "Yurtdışında 12 ülkede 65 mağazamızla hizmet veriyoruz. Yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da sürdürülebilir büyüme için mağazalarımızı kendimiz açıyoruz. Franchise yöntemini tercih etmiyoruz. Ancak gireceğimiz yeni pazarların yasal düzenlemelerine göre bazı ülkelerde franchise vermemiz gerekebiliyor. Yılsonunda yurt dışında 100 mağazaya ulaşacağız. Planlanan ülkeler arasında Tunus, Cezayir, Moğolistan, Özbekistan, Kırgızistan, Körfez Bölgesi ve Filistin bulunuyor" diyor.

        Yeni açılacak mağazalar ortalama bin metrekare büyüklüğe sahip olacak. Yurtdışı yatırım tutarı ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte metrekaresi 450-700 dolar arasında değişiyor.

        CELLİNİ- ELEKTRONİK ÜRÜN MARKASI

        Cellini Masaj Koltukları yurtiçinde şube sayısını artırmaya devam ediyor. Şirketin yurtiçindeki mağaza sayısı 28'e ulaştı. Yurtdışında ilk mağazasını açmak için çalışmalar yapan şirket, öncelikle Avusturya, İngiltere ve Fransa'da mağazalar açmayı hedefliyor. Cellini Masaj Koltukları'nm yurtdışındaki mağazaları 60 metrekare büyüklüğünde olacak. Bu büyüklükteki bir mağazanın ürünler dahil toplam yatırım tutarı 35 bin dolar.

        FRANCHISE MORE- FRANCHİSE MARKASI

        Franchise kurma, yönetme, devretme, satma... Özetle franchise veren ya da alan firmalara A'dan Z'ye danışmanlık hizmeti sunan Franchise More danışmanlık şirketi, yurtdışında şubeleşmeyi planlıyor. Şirket bu doğrultuda Yunanistan, Ukrayna, Romanya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, İran, Irak ve Suriye'de şubeler açacak.

        BEBETO- GIDA MARKASI

        Yurtdışındaki AVM'lerde stant açmak istiyorsanız Bebeto Eğlence Adası bu işin en pratik yollarından biri olabilir. Şirket anahtar teslimi stant kuruyor.

        Franchise giriş bedeli, reklam katılım payı ve sürekli franchise ödemesi yok. Ortalama işletme sermayesi 20 bin TL. Bebeto Eğlence Adası ABD, Avrupa, Asya ve Ortadoğu ülkelerinde franchise veriyor.

        DOĞA MANGAL- GIDA MARKASI

        Şanlıurfa merkezli Doğa Mangal'da kebap, pide ve lahmacun çeşitleri bulunuyor. Şirket, 2014'ten bu yana franchise veriyor. Franchise girişi bedeli 25 bin TL. Ortalama işletme sermayesi metrekare başına 2 bin 500 TL olarak belirlenmiş. Doğa Mangal'ın yurtdışında şube açma planları var. Bunun için talep olan bölgelerde restoranlar açılacak.

        NEXT ACCESSORY- GİYİM MARKASI

        1990'da kurulan Nekst Pazarlama Ticaret'in markası Next Accessory'ın İstanbul'da sekiz, Azerbaycan Bakü ve KKTC'de birer olmak üzere 10 mağazası var. Bu mağazaların dördü franchising sistemiyle açılmış. 2016'da altı yeni mağaza daha açmayı hedeflediklerini belirten Nekst Pazarlama ortaklarından Enis Salcı, "Yeni açılacak mağazalar için AVM ya da işlek caddelerde uygun bulduğumuz yerleri tercih edeceğiz" diyor. Yeni mağazaların bazıları franchising sistemiyle açılacak. Salcı, 50 metrekarelik bir Next Accessory mağazasının toplam yatırım tutarının 100 bin TL olduğunu söylüyor. Bu rakama tüm franchise yatırım maliyetleri dahil. Şirket franchisee'lerden sürekli franchise bedeli almıyor.

        KORKMAZ- MUTFAK GEREÇLERİ MARKASI

        Korkmaz, yurtdışındaki ilk mağazamızı 2012 yılında Çin'in Urumçi şehrinde açtı. Şimdi yurtdışında 13 mağazası var. Korkmaz Mutfak Eşyaları Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Korkmaz, "Yılsonuna kadar Mail of Egypt Kahire'de ve Suudi

        Arabistan Damman'da iki mağaza daha açmayı hedefliyoruz" diyor.

        Korkmaz'm yurtdışı mağazaları en az 120 metrekare büyüklüğünde oluyor. Franchise giriş bedeli girişimcilerle yapılan yüz yüze görüşmelerde belirleniyor.

        Bir mağazanın yatırım tutarı 150 bin dolar. Korkmaz'ın yurtiçinde bin 600 satış noktası, dokuz ilde de 34 mağazası var.

        HATAY DÖNER- GIDA MARKASI

        Geleneksel Hatay dönerini istanbul'a taşıyan firma, ilk kez franchise verecek. Şirketin şu an İstanbul Beşiktaş'ta tek bir şubesi var. Hatay Döner'in sahibi Berk Yiğit Türkmani, 2016'da franchising sistemiyle beş şube açmayı hedeflediklerini söylüyor. Yeni açılacak şubeler için öncelik İstanbul'dan gelecek taleplerde olacak. Ancak diğer illerden gelecek franchise talepleri de değerlendirilecek. Şirket aynı zamanda yurtdışından gelecek talepleri de değerlendirecek. Firma kendine özgü bir franchise modeli geliştirmiş. Franchise bedeli yok. Sürekli franchise ödemesi ya da reklam katılım payı da bulunmuyor. Tüm bunların yerine franchisee'lerden aylık 3 bin 500 TL alınacak. Şirketin merkez bir mutfağı yok. Et ve tavuk dönerler her şubede 15 çeşit tarifi gizli baharatla her gün taze olarak hazırlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ