Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İhracatçıların 11 bini yeşil pasaport alacak - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / GAZETE HABERTÜRK

        İhracatçıların heyecanla beklediği yeşil pasaport düzenlemesi TBMM’de kabul edildi. Hangi ihracatçılara yeşil pasaport verileceğini Bakanlar Kurulu belirleyecek. İlk etapta 1 milyon dolar ve üzerinde ihracat yapanlara yeşil pasaport verilmesi gündemde. Daha sonra bu limitin 250 bin dolara indirilmesi bekleniyor. Limit 250 bin dolar olarak kabul edilirse 23 bin ihracatçı firma sahibi ve yetkililerine yeşil pasaport verilecek. Türkiye’de halen 1.6 milyon yeşil pasaport bulunuyor.

        Yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin düzenlemeleri de içeren torba yasa tasarısı, varlık barışının tasarıdan çıkarılması üzerine TBMM’de önceki gece jet hızıyla görüşülerek kabul edildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek yasayla, son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine yeşil pasaport verilecek. Yeşil pasaport verilmesinde en önemli kriter olan ihracat limitinin ilk etapta 1 milyon dolar olarak belirlenmesi bekleniyor.

        SAYISI BAKANLAR KURULU’NA BIRAKILDI

        Uygulamanın seyrine bakılarak daha sonra limitin 250 bin dolara çekilebileceği belirtiliyor. Son üç yılda ortalama 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısının 11 bin olduğu belirtiliyor. Limit 250 bin dolara indirildiğinde, yeşil pasaport hakkından yararlanacak firma sayısı 23 bine ulaşacak. Bakanlar Kurulu, ihracat limitine göre hangi ölçekteki firmalarda kaç yetkiliye kadar pasaport verileceğini tespit edecek. Örneğin 1 milyon dolarlık ihracat yapan firmada iki kişiye; 100 milyon dolar ihracat yapan firmada daha fazla kişiye pasaport verilecek.

        1.6 MİLYON KİŞİDE VAR

        Türkiye’de 3. dereceyi geçen tüm kamu görevlilerine yeşil pasaport veriliyor. Mevcut yeşil pasaportlu sayısı ise yaklaşık 1.6 milyon kişi.

        1 YILDAN UZUN HAPİS ALANA PASAPORT YOK

        Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına çarptırılanlar ile affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas gibi suçlardan mahkûmiyeti bulunanlar yeşil pasaport hakkından yararlanamayacak. İhracatçıların yanı sıra turizmciler gibi ihracat sayılan döviz kazandırıcı faaliyette bulunanlar da belirlenecek limitler dahilinde yeşil pasaport alabilecekler.

        ÇEKTE YENİDEN HAPİS CEZASINA DÖNÜLDÜ

        Karşılıksız çekte 2012 öncesine dönüldü. Karşılıksız çıkan her çek yaprağı için bin 500 güne kadar adli para cezası uygulanacak. Bu ceza, 150 bin liraya kadar para cezası anlamına geliyor. Genel Kurul’da önceki gece kabul edilen önerge uyarınca, uygulanacak ceza, karşılıksız çek tutarı ile temerrüt faizi ve mahkeme masraflarının altında olamayacak. Para cezasını ödemeyen hapis cezasına çarptırılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ