Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Üzüm hasadı dönemi başladı - İş-Yaşam Haberleri

        'Türkiye'nin üzüm ambarı' olarak nitelendirilen Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde 2016 yılı hasat dönemi başladı. İlk etapta Superior türü üzümle başlayan hasat döneminin, önümüzdeki günlerde Sultaniye ile devam edeceği belirtildi. Üzümün kilosunun 2 TL'den satıldığını belirten Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, üreticilerin kesimlere başladığını ifade etti. Rusya ile yaşanan krizin sona ermesinin turizmde etkilerini göstermeye başladığını bildiren Türk, önümüzdeki günlerde sebze ve meyve de de aynı gelişmeleri izlemek istediklerini anlattı. Bu yıl Sultaniye üzümlerinde rekolte bazında olumsuz hava koşulları nedeniyle yüzde 20-25 oranında düşüş yaşandığını kaydeden Başkan Türk, şöyle dedi:

        "Üreticilerimiz kalıntısız ürün yetiştirmeyi öğrendi. Kalitenin artmasıyla ihracatın da artacağını düşünüyoruz. Bizim olmazsa olmazımız Rusya. İhracatın yaklaşık yüzde 70'ini Rusya'ya yapıyoruz. Alaşehir'den ihraç edilen sofralık yaş üzümün 106 bin 748 ton 444 kilogramı Rusya'ya yapılırken, 36 bin 407 ton 199 kilogramı Avrupa ülkelerine yapıldı. Bu yıl Rusya pazarının açılmasıyla ihracatın daha iyi olacağını ve üreticinin yüzünün güleceğini ümit ediyoruz. Geçen yıl düşen ihracatımızın bu yıl yine 2014 yılı rakamlarını yakalamasını hatta aşmasını diliyoruz."

        ÜRETİCİLERE SİGORTANIN ÖNEMİNİ HATIRLATTI

        Üreticilerin afetler konusunda bilinçlenmesi gerektiğini hatırlatan Türk, sigortanın önemli bir güvence olduğunu dile getirdi. Üreticilerin yüzde 80'inin sigorta yaptırdığını belirten Başkan Necdet Türk, şöyle konuştu:

        "Bu rakamın yüzde yüzlere ulaşmasını istiyoruz. Afet olduğunda artık devlet kesinlikle üreticiye yardım etmiyor. Sadece Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası'na olan borçları erteleniyor. Sigortanın önemi yadsınamaz" diye konuştu. Üzüm hasat döneminin başlamasıyla birlikte trafik yoğunluğunun da artacağını dile getiren Türk, geçtiğimiz hafta Alaşehir'de yaşanan kazayı hatırlatarak "Üzüm işçisi taşıyan minübüste 6 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti, 22 işçi kardeşimiz de yaralandı. Bu tür kazalar her yıl yaşanıyor. Önlenebilmesi için kolluk görevleri artırılmalı, işçi taşıyan minübüslerin daha üst modelde olması gerekir. Minibüs sürücüleri kapasitelerinin üzerinde işçi almamalı. Bu konuda tüm vatandaşları daha duyarlı olmaya davet ediyorum."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ