Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fed faiz kararını açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Fed, 26 ve 27 Temmuz tarihinden gerçekleştirilen FOMC toplantılarının ardından yaptığı yazılı açıklamada faizlerde bir değişikliğe gitmediğini duyurdu.

        Toplantıda Fed'in faizleri değiştirmeme kararının 9'a karşı 1 oy ile alındığı öğrenildi.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU? İŞTE ALTIN FİYATLARI

        ŞİMŞEK, 'FED'DEN BİR FAİZ ARTIŞI BEKLEMİYORUM' DEMİŞTİ

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de bugün "Fed'den yakın dönemde bir faiz artışı gelmez; bu da bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için iyi" sözleriyle yorumladığı üzere piyasa Fed'den bugün bir faiz artışı adımı beklemiyor.

        FED KARARINI UZMANLAR YORUMLADI

        KÖKSAL: FED TEDİRGİNLİĞİNİ ÜZERİNDEN ATTI

        İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal, Fed kararına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde Fed'in Haziran ayı tedirginliği üzerinden attığını ve daha şahin bir tonlamayı tercih ettiğiğini vurguladı. Köksal'ın değerlendirmeleri şöyle;

        "Piyasa zaten faiz kararında farklı bir aksiyon alınmasını beklemiyordu ama asıl merak edilen nokta, karar metninde yapılacak olan değişikliklerdi. Enflasyon, istihdam ve ekonomik görünüme ilişkin önemli noktalarda nüans değişikliğine gidildi. 15 Haziran Fed kararını hatırlayacak olursak; 38 bin gelen şaşırtıcı tarım dışı istihdam sonrası ve kritik Brexit referandumu öncesinde karışık bir dönemdi. Şimdi ise Brexit atlatıldı ve ABD verileri toparlanmaya başladı. Tam da bu yönüyle FOMC komitesi istihdam piyasasının güçlendiği, ekonomik aktivitelerin de ılımlı bir şekilde genişlediği ve enflasyon oranının ise görece düşük olduğu daha yumuşak bir dille ifade edildi. Faiz karar metninde görüyoruz ki, Fed Haziran ayı tedirginliği yerine daha şahin bir tonlamayla karşımıza çıktı. Piyasanın Eylül ayına ilişkin faiz artış beklentisinde yükselme görülse de Fed’in Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini bekleyebileceği gerekçesiyle, faiz artışını Aralık ayına da öteleyebilir."

        ERKAN:BEKLENTİLERİN DIŞINDA BİR AKSİYON OLMADI

        Fed'in açıkladığı faiz kararında beklentilerin dışında bir aksiyon gerçekleşmediğinin altını çizen KapitalFX Arastirma Uzmani Enver Erkan, karar sonrası yapılan açıklamanın şahin tonda olduğunu ifade etti.

        Erkan'ın değerlendirmeleri şöyle;

        "Fed, ABD ekonomisine ilişkin iyimser yaklaşımına devam ediyor. İstihdamdaki toparlanma ve ekonomik büyümede ilimli artış beklentileri devam ediyor. Anlaşılan o ki; küresel ekonomik trendin momentum kaybetmesinin ABD ekonomisine etkileri oldukça sinirli olacak. Bunu Eylül ayındaki toplantıda ekonomik projeksiyonlar güncellendiğinde daha net anlayacağız, ancak görünen o ki ekonomik aktiviteye ilişkin göstergelerde yüksek ihtimalle aşağı yönlü bir revizyon olmayacak.

        "FEDARTIŞ BEKLENTİSİNİ BESLEMEYE DEVAM EDER"

        En onemli nokta da elbette faiz beklentileri… Fed acikcasi dipte olan faiz artisi beklentilerini biraz beslemek gayesinde. Ancak realistik yaklasim da kuvvetli bir faiz artis sinyali vermemesini gerekli kılıyor. Bu bakimdan Fed yine ceza sahası önünde top çeviriyor ve “Eylül’de faiz artısı olacak” mesajı vermektense, “Eylül’de faiz artışı masada” demeyi tercih ediyor. Bunların ikisi birbirinden çok farklı anlamlar içeren ifadeler, biz ise Fed’in yılsonunda bir faiz artışı yapmasını daha olası bulmaktayız. Ancak ABD verileri iyi geldiği surece Fed faiz artışı beklentisini biraz daha beslemeye devam eder.

        Piyasada kayda değer bir etki beklemiyoruz. Fed’in dili sinirli şahin, haliyle gelişen piyasalarda ciddi bir bozulma meydana getirmeyecektir. Bu bakımdan iç piyasada fiyatlamaların da çok bozulmayacağını düşünüyoruz, açıkçası Fed'in Türk piyasaları acısından şimdilik ikinci planda olduğunu belirtmek lazım. Buna karşılık son donemde iyice şişen küresel hisse senedi fiyatları bir miktar dinginleşebilir. Biz Fed’in açıklamalarının küresel piyasalara da sinirli etki yapmasını ve risk iştahı üzerinde kayda değer değişimlere yol açmamasını bekliyoruz.

        FED EYLÜL AYINA AÇIK KAPI BIRAKTI

        Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan analizde Eylül ayı için faiz artırımı ihtimalinin masada olduğu belirtildi. Raporun ayrıntıları şöyle;

        "Fed'in kararının hakkında bir değerlendirme raporu hazırlayan Destek Menkul DeğerlerAçıklamaların detaylarına baktığımızda kısa vadeli risklerin azaldığı ve istihdam tarafında toparlanmanın devam ettiği ifadesi dikkat çekiyor. Bilindiği üzere Haziran ayında açıklanan ABD Mayıs ayı istihdam datası grevlerinde etkisiyle rekor düzeyde düşük gelmişti. Fakat FED’in değerlendirmesinde ise istihdamın güçlü olduğu ve kapasite kullanım oranında artış kaydettiği ifade ediliyor. Yani olumsuz istihdam datasının kalıcı olmadığını anlıyoruz.

        Genel olarak bakıldığında FED piyasa beklentilerini sıcak tutabilmek için yeteri kadar güvercin tonda kalmak istemiyor. Toplantı notlarında net bir ‘’Eylül’’ ifadesi yok fakat ihtimal dahilinde olduğunu anlıyoruz. Özellikle Ağustos ayında kritik ABD verileri beklentileri karşılarsa Eylül ayındaki faiz artırım ihtimali yükselebilir. Brexit kaynaklı risklerin azalması ve son gelen ABD datalarındaki toparlanma FED’ i daha cesaretli kılıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ