Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kale Grubu Başkanı: Yabancılar suların durulmasını bekliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY/GAZETE HABERTÜRK

        Başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini ve sisli bir hava oluştuğunu belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, üretim ve istihdamın devamı için yabancı yatırımcılarla daha fazla temasa geçmek gerektiğini söyledi. Çan’daki seramik bayramı için yabancı ortaklarını ve tedarikçilerini davet ettiklerini kaydeden Bodur Okyay, “15-20 tane büyük yabancı tedarikçimiz ve ortağımız var. Hepsine mektup gönderdik. ‘Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz, gelmezseniz anlarız ama ülkemizde hayat ve üretim devam ediyor dedik. Sadece 1-2 tanesi gelmedi. İtalya, İspanya ve Almanya’dan üst düzey katılım oldu” dedi.

        MİLLİ TÜFEKTE GERİ DÖNÜŞ YATIRIMDAN

        AZ Okyay, yabancılardan çok keskin olumsuz görüşler gelmediğini, puslu havanın geçmesi, suların durulması için bekle-gör halinde olduklarını kaydetti. Okyay, “Herhalde 3-4 ay böyle geçecek” dedi. Türkiye’nin kendini dünyaya daha fazla anlatması gerektiğini, bunun için çalışacaklarını belirterek ürettikleri milli piyade tüfeği konusuna da değinen Okyay, bu süreci şöyle anlattı: “Başlangıçta 191 bin adet olarak planlanan üretim 35 bine düşürüldü. Bunun da sadece 15 bin adedini biz üreteceğiz. Tüfekte tasarım süresi 26 ay olarak çıkıldı. Sonra 6 yıla uzadı. Başta 300 bin adetlik rakamlar konuşuluyordu. Sonra 191 bine inildi. Biz bu işe Ar-Ge yatırımı yaptık, üstelik bizim yaptığımız bilgi paketinin her isteyen firmaya verileceği söylendi. Buna rağmen yatırıma devam ettik. 16 milyon dolar yatırım yaptık ama bize getirisi 25 milyon TL civarında olacak. Biz bundan sonra Azerbaycan, Türk cumhuriyetler ve Körfez ülkelerinden gelen talebe göre üretim de yapacağız. Uçak motoru işini de büyütmek istiyoruz. Şu ana kadar savunmaya 150 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2019’a kadar 400 milyon TL’lik yatırım planımız var."

        BABAMIN TAVSİYESİ: İTİBARIN PARANDAN ÇOK OLSUN

        Okyay, babasının itibara büyük önem verdiğini belirtti. Bodur, “Babam bana ‘Sana iş ve servet değil isim bırakıyorum. Ona göre davran. İtibarınız paranızdan fazla olsun’ derdi. Biz de mirasını devam ettireceğiz” dedi.

        "KARARLARIMIZI ASLA ERTELEMEYELİM"

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayicilere, yerli ve yabancı yatırımcılara seslenerek “Türkiye’de her şey yolundadır, her şey normaldir, yatırımlarımıza devam edelim, aldığımız kararları asla ertelemeyelim. Göreceksiniz; Türkiye’de yeni yatırımların hızla arttığı, sanayi üretiminin hızlandığı bir döneme gireceğiz” dedi.

        "LEVENT'TEKİ BİNA SOYADIMIZ GİBİ BODUR, BABAM DA RANT İŞLERİNİ SEVMEZDİ"

        Okyay, şirketin Levent’teki binasının çok değerli olduğunu, ancak şimdilik burayı satmakla ilgili bir düşünceleri olmadığını belirtti. Okyay, “Rahmetli Vehbi Koç babama ‘İsmin gibi yüksek binaların arasında bodur kalmışsın. İyi olmuş’ demişti. Babam bundan etkilendi. Şimdi teklifler geliyor, çok büyük bir ekonomik kayıp da var ama tekliflerin üzerinde ciddi durmuyoruz” dedi.

        "DOĞU'DAN BEKLERKEN BÜTÇEMİZ BATI'DAN ŞAŞTI"

        Okyay, bu yıl bütçede ilginç gelişmeler yaşadıklarını söyledi. Doğu ve Güneydoğu’da yüzde 10-15 düşüş beklerken tersi olduğunu kaydeden Okyay, “Akdeniz Bölgesi’nde 75 milyon TL ciro beklerken 40 milyon ile kapatacağız. Doğu ve Güneydoğu’da 60 milyon TL hedeflerken 70 milyona çıktı. Doğu’da sıkıntı beklerken batıda şaştık” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ