Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ziraat Bankası'nın karı yüzde 39 arttı - İş-Yaşam Haberleri

        Bankanın ilk yarı sonuçlarını açıkladığı basın bültenine göre, ilk yarı sonunda krediler yıllık bazda yüzde 20, 2015

        sonuna göre ise yüzde 8 artışla 201.4 milyar liraya ulaştı.

        Bankanın toplam aktifleri ise 2015 sonuna göre yüzde 6 artarak yaklaşık 322 milyar liraya ulaştı.

        "MÜŞTERİ VE ÇALIŞAN ODAKLI İŞ MODELİ İLE..."

        Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2016 yılı 2'inci çeyreğine ilişkin gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu.

        Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2016 yılı ikinci çeyreğine ilişkin finansal verilerini değerlendirerek, Ziraat Bankası'nın geliştirmekte olduğu müşteri ve çalışan odaklı iş modeli ile 2016 yılının ilk yarısında da olumlu performansını sürdürdüğünü belirtti. Aydın, "Bilançomuz, kredi ağırlıklı olarak istikrarlı şekilde büyümektedir. Tarım başta olmak üzere reel sektöre desteğimizi her geçen gün artırıyoruz. Sunmakta olduğumuz bankacılık hizmetlerine kolay erişimi mümkün kılmak için şubelerimiz ile internet, ATM ağı ve çağrı merkezi gibi şube dışı hizmet noktalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz" dedi.

        Yılın ilk yarısında yüzde 8 oranında artışla 201 milyar TL'yi aşan nakdi krediler ve yaklaşık 68 milyar TL tutarındaki gayrinakdi krediler ile toplam kredi büyüklüğünün 269 milyar TL'ye ulaştığını belirten Hüseyin Aydın "Bu rakamlarla Ziraat Bankası, nakdi, gayrinakdi ve toplam kredi bazında bankacılık sektörünün en büyük bankası konumundadır. Aktif toplamının yaklaşık yüzde 63'ünün kredilerden ve bu büyüklüğün yaklaşık yüzde 75'inin kurumsal kredilerden oluşması, reel sektörü destekleyen krediler ağırlıklı büyüme stratejilerimizin bir sonucudur. Krediler içerisinde enerji, imalat, ticaret ağırlıklı olmak üzere sektörlere ihtiyaç duydukları finansmanı sağlamayı sürdürüyoruz. Ana misyonumuz olan tarım sektörünün finansmanı öncelikli olmaya devam ediyor. Temel tarım ürünlerinin finansmanından sınai tarıma, tarladan ve hatta öncesinden başlayan değer zincirinin önemli bir parçası olarak, tarımın katma değerinin artırılmasına katkıda bulunmaya önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

        Türkiye'nin en büyük alt yapı projelerinin bir kısmının faaliyete geçmesinde ve bir kısmının da tamamlanmaya yakın olmasında önemli finansal katkıda bulunan bir banka olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Hüseyin Aydın, taahhüt edilmiş olanlar dahil toplam proje finansmanı büyüklüğünün yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu belirtti.

        Son yıllarda kredi pazar payını artıran Ziraat Bankası'nın, sektör ortalamasının yarısı düzeyinde ve yüzde 1,7 seviyesinde bulunan takipteki krediler rasyosu ile etkin kredi kalitesi yönetimindeki olumlu çizgisini sürdürdüğünü belirten Genel Müdür Hüseyin Aydın "Bu olumlu performans; kredi süreçleri, kredi risk izleme, takip ve tahsilat konularında son yıllarda yaptığımız ve yapmaya devam ettiğimiz yatırımların bir sonucudur. Düşük düzeydeki takip rasyosunun yanı sıra genel kredi karşılıkları dahil olmak üzere takipteki kredilere ayırdığımız karşılıklar yaklaşık yüzde 200 seviyesindedir. Bilançonun ana finansman kalemi olan mevduatın yaygın yapısını koruyup geliştirmeyi sürdürüyoruz. Mevduat dışında kaynak temini ile kaynak yapısını çeşitlendirerek kaynak kalitemizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu yıl içerisinde vadesi gelen 1,1 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredimizi yenilerken 500 milyon dolar tutarında ikinci ölçüt eurobond ihracımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

        Özellikle girişimci müşterilerimizin finansmana erişim kabiliyetini yükseltmek amacıyla uluslararası finansal kuruluşlardan sağladığımız toplam kaynaklarımız 2 milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunuyor. Diğer alternatif kaynakların yanı sıra yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programını geliştirme çalışmamızı sürdürüyoruz" dedi.

        Genel Müdür Hüseyin Aydın "Tüm bu olumlu finansal sonuçların oluşmasında, bankacılık sektörünün en büyük şube ve geliştirmekte olduğu ATM ağı, çağrı merkezi, internet şubesi ile müşterilerine hizmet sunan Ziraat Bankası'nın yenilenen ve dinamizm kazandırılan iş modelinin büyük katkısı bulunmaktadır. Yurtiçinde bin 785 şube ve 6 bin 768 ATM'yi, 7 yurtiçi ortaklığı, yurtdışında 18 ülkeyi kapsayan hizmet noktalarının daha fazla geliştirilmesi için çalışmalarımıza devam etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

        Hüseyin Aydın sözlerine "İstikrarlı olarak büyüyen ve ülkemize daha fazla katkıda bulunan bir banka olmak için iş modelimizi geliştirmeyi, verimliğimizi artırarak özkaynaklarımızı büyütmeyi ve kaynaklarımızı ağırlıklı olarak reel sektörün finansmanında kullanmayı sürdüreceğiz" diyerek son verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ