Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Nihat Zeybekci: Fırat Kalkanı'nı piyasalar olumlu algılayacaktır - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Zeybekci, Fırat Kalkanı'nın piyasalara etkisinden bahsederken, ihracat rakamlarıyla ilgili daha yüksek veriler beklediklerini ifade etti.

        Bakan Zeybekci'nin konuşmasından notlar;

        * Cizre'deki saldırının tek bir amacı var Türkiye'nin parçalanması ve bölünmesi, iç savaşın derinleştirilerek devam ettirilmesi.

        * Dün Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı da Türkiye'nin istikrarına yapılan bir saldırıdır. Geçmiş olsun diyorum. Şehidimizin yakınlarına Allah sabır versin. Hepimize ve Türk siyasetine yapılan bir saldırıdır.

        "FIRAT KALKANI HAREKETİ PİYASALAR TARAFINDAN OLUMLU ALGILANACAKTIR"

        * Fırat Kalkanı operasyonu Türkiye'nin istikrarı için atılmış pozitif bir adımdır. Bizim PYD ve YPG'yle ilgili açık ve net tavrımız vardı. Bunlar terör örgütüdür. Müttefik birliği ile istişare ile yapmış olduğu hareket olumlu olarak algınacaktır.

        * Türkiye'nin geleceği için atılmış bir adımdır. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 18 Temmuz'daki ekonomimize baktığımızda çok pozitif bir seyir gördük. Sabah 08.30'da bütün bankacılık sistemi çalışıyordu.

        * Saat 09.30'da Borsa İstanbul açıldı. Türk ekonomisinin ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz. Dünyanın en iyi 18. ekonomisi olduğunu görüyoruz. 15 Temmuz ve bugünkü Fırat Kalkanı operasyonuna bakarsak 15 Temmuz'u çok iyi konuşmak lazım.

        * O bölgenin güvenliğinin sağlanması. Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması pozitif olarak algılanır.

        * Algıyla olgu arasında bir fark vardı. Türkiye hakkında negatif algı vardı. Dünyada 16 ülkede biz bizi anlatmayalım bizi dostlarımız anlatsın Türkiye'de yaşayan, bağlantıları olan dostlarımız anlatsın.

        * Siz biliyorsunuz bizi, yatırımı olan sizsiniz biz anlatmayalım dedik ve ilanlarla kendi sözleriyle, sosyal medyada, her ülkeden tvlerle böyle bir süreç başlattık. Resmin arkasını anlatarak başarılı sonuç aldığımız bir süreç yakaladık.

        "HEDEFİMİZ 200 MİLYAR DOLAR"

        * Yurtdışında Türkiye'nin tanıtımını ve 15 Temmuz'u anlatıyoruz. Yatırım teşviklerine dönersek Bakanlar Kurulu olarak belirlediğimiz sektörler olacak sanayi, teknoloji, enerji gibi. 2023 hedeflerimizi sağlam temellere oturtmak gibi bir düşüncedir bu.

        * Türkiye G20'nin önemli bir üyesi. Önümüzdeki haftasonu Cumhurbaşkanımızla G20 için Çin'e gideceğiz.

        * Varlık Fonundan beklentilerimiz yüksek. G-20 ülkesi içinde varlık fonu olmayan tek ülke türkiye. Türkiye yüzde 5,5-6,5 arasında büyümek zorunda. Zorunlu BES kanunu da ayrı bir artı olacak. Cari açık vermeden büyümeyi destekleyici icraatler yapmamız lazım.

        * Exim Bank gibi bankalarımızı milli kaynaklarımızla sermayelerini desteklemek, finansal piyasalarda spekülastif hareketlere ben buradayım diyecek güçte olması için kurulan bir fondur Varlık Fonu. Hedefimiz en kısa sürede 200 milyar dolarlık varlık üretebilen güç haline getirmek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ