Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ayçiçeği üreticilerini rahatlatacak haber - İş-Yaşam Haberleri

        Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, ürününü birliğe veren ortakların, açıklanan fiyatın üzerine 46 kuruş daha alacağını belirterek, "Yüzde 40 yağlı ayçiçeği üreten bir çiftçi kardeşimiz 2 liranın üzerinde bir gelir elde etmiş olacak." dedi.

        Sezen, yaptığı açıklamada, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği ön alım fiyatlarının tüm çiftçilere hayırlı olmasını dileğinde bulundu.

        Birliğin açıkladığı fiyatın ortaklarını yakından ilgilendirdiğini belirten Sezen, "Trakya Birlik fiyatlarına Türkiye'deki tüm ayçiçeği üreticileri odaklanıyor. Türkiye'de 1,5 milyon tona yakın bir üretim var. Biz ayçiçeği ön alım fiyatlarını belirlerken, ortaklarımızı zarar ettirmeyecek ve ortaklarımızın karlılığını devam ettirebilmeleri açısından en iyi fiyatı vermeye çalışıyoruz ama şunu da ifade edeyim; verdiğimiz fiyat eski adıyla avans fiyatı, kanunen de ön alım fiyatı olarak açıklandı. Ön alım fiyatımız yüzde 40 yağlı ayçiçeği olarak tonu bin 580 lira, yüzde 50 yağlı ayçiçeğinde ise bin 817 liraya geliyor." diye konuştu.

        AÇIKLANAN FİYATIN ÜZERİNE DESTEK VERİLECEK

        Bu fiyatların üzerine, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının prim desteğini, bu yıı için 30 kuruştan 40 kuruşa çıkardıklarını anlatan Sezen, şöyle devam etti:

        "Ortaklarımız bunun yanında 6 kuruş da sözleşmeli ekim desteği alacaklar. Böylelikle Trakya Birlike ürününü veren ortaklarımız 46 kuruş da bizim verdiğimiz fiyatın üzerine bir fiyat alacaklar. Bunun hepsini topladığımızda yüzde 40 yağlı ayçiçeği üreten bir çiftçi kardeşimiz 2 liranın üzerinde bir gelir elde etmiş olacak. Ama şunu da ifade edeyim, ön alım fiyatının üzerine biz bir süre sonra inşallah karlılığımızı göz önüne alınarak bir fark vermek durumundayız. Bu bir kuruş da olsa ortaklarımıza fark olarak yansıyacaktır. O nedenle biz tamamen kendi ortaklarımızın kazancını, onun bu ürünü ekilebilir bir şekilde sürdürebilmesi için bir fiyat açıkladık. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

        Sezen, fiyat açıklaması yaparken TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk ile birlikte hareket ettiklerini ve karlılığı ön planda tuttuklarını vurgulayarak,, şunları kaydetti:

        "Fiyatlarımız yönünde de ortaklarımızdan bir olumsuz tepki almadık. İnşallah önümüzdeki aylarda da fiyatlar iyi bir yerlere taşınır. Hem üreticimiz hem kurumlarımız karlığını devam ettirir. Türkiye de bundan artı kazanç elde etmiş olur. Sonuçta ayçiçek yağı 79 milyon insanımızın damak zevkine uygun. Tüketicilerimizin cebinden de çok fazla para çıkmadan uygun fiyatlarla ayçiçek yağı tüketmeleri önemli. Bunun için birlikte hareket etmeye devam edeceğiz."

        AMONYUM NİTRATLI GÜBRE SATIŞININ YASAKLANMASI

        Sezen, terör olayları nedeniyle amonyum nitratlı gübre satışının yasaklanması konusuna da değinerek, "Yaşanan olayların ardından 26'lık ve 33'lük amonyum nitratlı azotlu gübre satışı yasaklandı. Bunun zararsız olacak şekilde düzenlemesi yapılıyor. Çiftçilerimiz bu konuda rahat olsunlar. Onun yerine ikame edilebilecek ürün piyasaya sürülecek ve bu konuda herhangi bir sıkıntı yok." ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ