Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Silk&Cashmere, alışverişteki durgunluğa ilaç buldu - İş-Yaşam Haberleri

        Perakendede kişiselleştirme küresel trend haline geldi. Pek çok marka, tüketicinin zevkine göre dizayn edebileceği ürünler ve kişiye özel hizmetlerle farklılaşıp sert rekabetten sıyrılmaya çalışıyor. 26 ülkede 200 satış noktası olan Silk&Cashmere (S&C) de hem bu trende uyum sağlamak hem de alışverişteki durgunluğu kırabilmek için yeni bir yöntem belirledi. Markanın CMO’su Ferhat Zamanpur’un ‘Komşu Günleri’ ismiyle andığı uygulama Kurban Bayramı’ndan sonra İstanbul’da başlıyor. “Bu aslında bir çeşit ev ziyareti fakat doğrudan satış sektöründekinden çok daha farklı” diyen Zamanpur, şöyle devam ediyor:

        ‘MAĞAZAYA GELMİYORSA BİZ TÜKETİCİYE GİDERİZ’

        “Komşu Günleri’ni önce Paris, ardından Londra’da denedik. Mağazalarımızın bulunduğu bölgelerdeki sürekli müşterilerimizi randevu alıp ziyaret etmeye başladık. Daha önceki alışveriş alışkanlıklarından ne tür ürünlerden hoşlandıklarını tespit edip 20 parçalık onlara özel ürün seçkisi ve çeşitli ikramlar sepeti doldurup kapılarını çaldık. Avrupa’da test edip çok iyi sonuç aldığımız bu uygulamayı bayram sonrası Türkiye’ye taşıyoruz. Elimizde 20 yıllık data var; dolayısıyla tüketicimizi tanıyoruz. Servisi kişiye özel hale getirdik. Gelecekte şimdi aldığımız geri bildirimlere göre evlere tasarımcılarla gidip ürünleri de kişiye özel yapacağız. Şimdilik isim yazdırma, etiketleme gibi ufak tefek şeyler yapıyoruz. Bu proje önceden planlanmıştı; ancak içinde bulunduğumuz durumda, sektörün bu durgun günlerinde önemi arttı. Alışverişe çıkmayan tüketici için ilaç gibi olacak. ‘Siz mağazaya gelmiyorsanız, biz size geliriz’ deme şansı veriyor.” Zamanpur, uygulamanın Nişantaşı, Akmerkez, İstinyePark, Kemerburgaz mağazalarının müşterileriyle başlayacağını söylüyor.

        ‘YENİ SEZONDA ZAM ORANI % 6-7’DE KALDI’

        Yüksek döviz kuru, terör saldırıları ve darbe girişiminin etkileriyle perakendenin zor bir yıl geçirdiğini vurgulayan S&C CEO’su Ayşen Zamanpur da ilk 8 ay itibarıyla ciro hedefinin yüzde 11 altında kaldıklarını belirtiyor. “Her şeye rağmen geçen yılın aynı dönemindeki rakamlara ulaştık” diyen Zamanpur, sektör için en iyi dönem kasım, aralık ayları olduğu için son çeyrekte toparlanma bekliyor. Tüketici fiyata duyarlı olduğu için yeni sezonda zammın sınırlı kaldığını söyleyen Zamanpur, “Normalde yüzde 10-14 arası fiyat artışıyla başlanır; fakat bu sene bazı ürünlerde hiç artış yok. Bazılarında da ancak yüzde 6-7 zam var. Perakendenin kâr marjı çok düştü” diyor.

        DIOR’UN DANIŞMANIYLA ÇALIŞIYOR

        S&C, kişiselleştirme projeleri Komşu Günleri ile sınırlı değil. Online satışta da birçok yenilik başlayacağını belirten Ferhat Zamanpur, “Mağazadan ve internetten alışveriş yapan tüketicinin bilgilerini online platformda birleştiriyoruz. Mağazada ne sattıysak internette ona uygun öneri yapmak açısından bu çok önemli” diyor. İtalyan marka danışmanı Antoni Marsocci ile çalıştıklarını kaydeden Zamanpur; Dior, Kenzo, Gucci gibi markalarla çalışan Marsocci’nin stratejilerinde etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

        ‘YÜZDE 45 HİSSEYİ DUBAİLİ FONDAN GERİ ALACAĞIZ’

        2012 yılında S&C’in yüzde 45’lik hissesi Dubai merkezli yatırım fonu Eastgate Capital’e satılmıştı. CEO Ayşen Zamanpur’a 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ortaklarının nasıl bir tavır sergilediklerini soruyorum. Durumla ilgili sürekli bilgilendirme geçtiklerini belirten Zamanpur, şöyle devam ediyor: “Elbette ne olup bittiğini anlamaya çalıştılar; biz de izah ettik. Ancak bu süreçte panik görmedik veya negatif bir tepki almadık. Fonlar bu tarz yatırımlarda genelde 5 yıl kalıyor. 2017’de bizim 5 yıllık süremiz dolacak. Satıp çıkma opsiyonunu kullanmak isterlerse hisselerimizi geri alma kararı verdik. Tabii uygun koşullarda anlaşabilirsek... Fark ediyoruz ki onlar da acele etmiyor ve bu toz dumanın arasında acil bir çıkış kararı vermiyorlar.” S&C’de Ayşen Zamanpur’un oğlu Ferhat Zamanpur’un işi ele alması, hisseleri geri alma fikrinin çıkış noktası da olmuş. Zamanpur, “İkinci kuşağa tam yetki vermek istiyoruz” diyor.

        Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ