Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kısa vadeli dış borç stoku temmuzda 105 milyar dolara yükseldi - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, temmuz ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı.

        Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku temmuzda geçen yıl sonuna kıyasla yüzde 2,5 artışla 105 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku değişmeyerek 65 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 6,7 artarak 39,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

        Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, temmuzda 2015 yıl sonuna göre yüzde 19,6 azalışla 18,3 milyar dolara gerilerken, yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı yüzde 5,1 artarak 16 milyar dolara çıktı.

        Aynı dönemde, banka mevduatı yüzde 1,1 azalışla 17,2 milyar dolar ve yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları yüzde 41 artışla 13,6 milyar dolar oldu.

        Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, temmuzda 2015 yıl sonuna kıyasla yüzde 5,3 artışla 31 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

        ÖZEL SEKTÖRÜN KISA VADELİ DIŞ BORCU 88,2 MİLYAR DOLAR

        Bu yılın temmuz ayında 2015 yıl sonuna kıyasla, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu yüzde 14 artarak 16,6 milyar dolara, özel sektörün kısa vadeli dış borcu 535 milyon dolar yükselerek 88,2 milyar dolara çıktı.

        Aynı dönemde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yüzde 2,5 düzeyinde artışla 52,7 milyar dolar, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar da yüzde 4,3 yükselişle 51,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

        Geçen yıl sonunda 1,9 milyar dolar olan kısa vadeli tahvil ihraçları da yüzde 46,3 azalışla temmuz sonunda yaklaşık 1 milyar dolar oldu. Bu dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 174 milyon dolar düzeyinde belirlendi.

        Bu yılın temmuz sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonunun yüzde 51,9'u dolar, yüzde 28,7'si avro, yüzde 16,6'sı Türk lirası ve yüzde 2,8'i diğer döviz cinslerinden oluştu.

        Bu dönemde, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku 168 milyar dolar oldu. Söz konusu stokun 20,7 milyar dolarlık kısmını, Türkiye'de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçları oluşturdu.

        Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 15,7'lik, Merkez Bankasının yüzde 0,6'lık, özel sektörün ise yüzde 83,7'lik paya sahip olduğu gözlendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ