Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Telefon dolandırıcılığı nasıl anlaşılır? | Sigorta dolandırıcılığı ihbar - İş-Yaşam Haberleri

        İzmir'de yaşayan H. Facebook üzerinden gördüğü bir iş ilanı ile iş görüşmesine gitti. Telefonda anlatılan iş tanımı ise beklediğinden çok daha farklı çıkmıştı. HABERTURK.COM'a konuşan H., gitmiş olduğu iş görüşmesinde konut (marangozluk, çilingir gibi) ve hastane hizmetlerini içeren paketlerin satışını yapacağı söylendiğini ifade etti.

        İşe başladığında H. durumun bu şekilde olmadığını çok geçmeden fark etti. Kilitli kapılardan geçtiğini ifade eden H. herhangi bir broşürün ya da firmaya ait herhangi bir şeyin bulunmadığını dile getiriyor. Takma isim ve soyisimle, listedeki müşterileri araması söyleniyordu. İşin detaylarında ise şunlar vardı; insanları aradıktan sonra belli bir miktarda para talep edilmesi ve karşılığında hizmet vereceğiz denilmesi. Ancak aranan kişilere "sistemimizde varsınız, ses kaydı yapılıyor" diyen şirket, insanları buna mecbur tutuyor ve taahhüt ödemek zorunluluğunda bırakıyor. Ödeme yapmayı reddeden kişilere de 2 bin 850 TL tutarında avukat masrafı ödemeyi zorunlu kılıyor.

        H.'nin anlattığına göre dolandırıcılar aradıkları kişilere öncelikle 'Bir yıl önce kişisel, konut, medikal, sağlık destek hizmetlerinin devamını talep ediyor musunuz, iptal etmek ister misiniz?' sorusunu soruyor. Sorunun yanıtı olarak verdiğiniz her iki seçenekte de kayıt olmadığınız, hizmet almadığınız bir sistemden zararda çıkıyorsunuz. İptal ya da devam etme durumunda 275 TL ödeme yapmanız gerekiyor, devam durumunda paket ücretinden ücretlendiriliyorsunuz, iptal durumunda ise taahhüt bozma bedeli talep ediliyor.

        TAKMA İSİM VE SOYİSİM KULLANIYORLAR

        Dolandırıcılar 'ben böyle bir talepte bulunmadım' için de bir oyun bulmuşlar. Bunun için dolandırılmak üzere aranan kişiye; bir yıl öncesinde 'bankacılık ve hastanecilik' işlemlerinin referansıyla Türkiye genelinde kampanya kapsamında 444'lü kurumsal hatlarla arandıklarını ve x kişisiyle (uydurulan bir tarihte) görüştüklerini ve bu görüşme sonucu olarak da 'onaylıyorum' ile taahhüt kapsamına girdiklerini belirtiyorlar. Bunun sonucu olarak dolandırılan kişiye 5070 sayılı kanun gereğince ıslak imza hükmü taşıdığını ifade ediyorlar. "Böyle bir şey yapmadım, onay vermedim"in karşılığı olarak 2 bin 850 TL tutarında bir bedel ödemeniz isteniyor. Ses kayıtlarıyla ilgili de adli mercilerden ses kayıtlarının dinlenebileceği ifade ediliyor. Elbette bu da ücret mukabili.

        İlk 12 ücretsiz, sonraki 12 ay ücretli toplam 24 ay taahhütlü işlem içinde olduğunuzu belirten dolandırıcılar ödeme için PTT üzerinden posta çeki, hesap numarası oluşturmanızı istiyorlar ve özellikle saat kaçta postanede olup ödeme yapacağınızı soruyorlar. İnandırıcılığı artırmak adına da devlet kurumlarına bağlı PTT hesabı vereceklerini ifade ederken devlet adını kullanarak kişileri dolandırmış, inandırmış oluyorlar.

        İnsanlarla konuşurken takma isim ve soyisim kullanılması isteniyor. Listeler ise grupların başındaki kişiler tarafından iddiaya göre çok sayıda kişiyle çalışan büyük şirketlerden alınıyor. Takma isim ve soyisimli arama yapan kişiler durumu farkedenlerin suratına kapatıyor ve sonrasında ise hakarette bulunuyor.

        İŞTE HABERTURK.COM'UN ULAŞTIĞI O METİN:

        NE YAPMAK GEREKİYOR? DOLANDIRICILARI NASIL TANIRSINIZ?

        Konu ile ilgili HABERTURK.COM'a vatandaşların ne yapması gerektiğini anlatan Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, dolandırıcılık son yılların en hızlı gelişen sektörü haline geldi. Bankaları, cep telefonu operatörlerini taklit eden dolandırıcılar 0850'li kurumsal hatla arıyor ifadesinde bulunurken sözlerine şu şekilde devam etti;

        "Bu işi yapan şebekeler işsiz yüzbinlerce genci ağlarına düşürüp eğitimden geçiriyor ve sonrasında tek tek görevlendiriyor. Hatta son zamanlarda kapıdan satış yöntemiyle yetiştirdiği gençleri dolandırıcılığa yönlendiriyor. Devremülk, epilasyon sistemleri sunmak gibi tüketicilerin ihtiyaç duyduğu konularda gençleri sokağa salıp insanları tuzaklarına düşüyor. Tabii bunun telefon kısmı da var. Vatandaşlar çok dikkatli olmalı. Ben bankalardan gelen e-postayı bile bankama gönderip oradan gelip gelmediğini tespit etmeden tıklamıyorum. Şaka değil. Bana bankadan uyarı mesajı geliyor. Bizi taklit edebilirler, şurayı tıklayın diyor. Hatta daha geniş bilgi için yakın zaman önce bir pazar bankadan arandım. Kredi kartımla intenette şüpheli işlem yapıldığı soylendi. Ardından kart numaram istendi. Bende 16 hanemi tuşladım, kayıt sesiydi, teyp kaydıydı. İkinci aşamada benden cep telefonu numaram istendi, üçüncü aşamada kredi kartımın arkasındaki güvenklik numaram istenince durumu farkettim ve kapattım. İşin ilginç tarafı aynı telefon numarasını aradığımda gerçek bankam karşımdaydı ve aramadıklarını söylediler. Tüketiciler gözlerini dört açmalı, emin olmalı, cevapsız çağrıları geri aramamalı. Sigorta şirketinden arıyor gibi yaparak dolandıranlar da sigorta yaptık size, ilk sene ücretsiz, ikinci seneniz 375 TL ödemelisiniz, taahhüt yapılmış deniyor. Sonrasında ise kabul etmediğiniz takdirde 800-900 gibi bir rakam isteniyor. Bunlara kesinlikle rağbet etmemeli. Asla çekinmeden Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusunda bulunmalı. Ayrıca bu sigorta şirketlerinin Hazine Müsteşarlığı'ndan izinli olmaları gerekiyor. En önemlisi ise yazılı bir poliçe olmadan sigorta tesis edilemeyeceğini unutmamalılar. Sistem o kadar ilerledi ki, kendi telefon numaranızdan arayabilir, mesaj gönderebilirler. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak ülkemizde en hızlı gelişen sektör oldu."

        BİRDEN FAZLA TELEFON NUMARASI, BİRDEN FAZLA ŞİRKET ADI

        Dolandırıcılar bu işi profesyonel yapma adına her şeyi de düşünmüş. İnternet sitelerine girdiğinizde karşınızda uzun yıllardır sektörde olduklarına dair ve toplumun tüm kesimlerine en üst düzeyde kaliteli hizmet sunduklarını anlatan hakkımızda kısmı yer alıyor. Birden farklı firma ismiyle çalışan dolandırıcıların sabit bir telefon numarası da bulunmuyor, aradığınız numaralar 'Şu anda bu telefona ulaşılamıyor' ya da direkt meşgul sesiyle kapanıyor. Ayrıca aradıkları kişilerin hangi bankalarla çalıştıklarını da biliyorlar.

        Sözde hizmetleri arasında da kişisel destek (tıbbi danışmanlık hizmetleri, araç kiralama hizmetleri), konut destek (evinizin camı kırıldığında camcı, su tesisatınız bozulduğunda tesisatçı gibi ev hizmetleri), araç destek (aracınız yolda kaldığında çekici benzin takviyesi, AKÜ değişimi gibi araç hizmetleri) ve sağlık destek (ambulans yönlendirme, doktor hemşire yönlendirme, sağlık veya optik hizmetlerinde yüzde 50'ye varan indirim fırsatları), concierge hizmetleri ve seyahat hizmetleri yer alıyor.

        RAKAMLAR DEĞİŞİK ANCAK SORUNLAR AYNI

        Bu durumdan mağdur olan kişilerde de dolandırıcılık için talep edilen ücretler değişiyor, ancak durumlar aynı. İşte birkaç örnek;

        • 'Telefonunuz çalıyor, arayanın şekilli rakamlardan oluşan bir numarası var. bu da arayanın kurumsal bir firma olduğuna dair örtük bir mesaj içeriyor. Karşı tarafta yine akıcı ve kurumsal dil kullanan bir kadın sesi size bir yıl önce aldığınız ve toplam süresi iki yıl olan asistanlık, sağlık ya da sigorta hizmeti için halen hiç bir ödeme yapmadığınızı, cezaya kalmamak için ödemeyi şu anda yapmanızın sizin için iyi olacağını söylüyor. "Ben böyle bir hizmet almadım" diyecek olursanız "Sesli imzanız var deyip, laf kalabalığı arasında asıl sorununuzun bu hizmeti alıp almadığınız değil, cezalı duruma düşmeden ödemeyi yapmanız olduğuna sizi iknaya çalışıyor. böyle bir hizmeti almadığınızda ısrarcı olursanız da "ödeme yapmazsanız evraklarınızı haciz departmanına yönlendirmek zorundayım" diyerek korkutmaya çalışıyor.'
        • 'Hizmet talebinde hiçbir zaman bulunmamama rağmen bana bu hizmeti kullanmış gibi gösterip devam ettirmem için 400 TL ödememi istediler. İptal edersem de 300 TL olduğunu ama tazminat olarak bin 350 TL ödeneceğini söylediler. X bankası referansınız olmuş diyor ve benim hiç X Bankası ile alakam olmamasına rağmen o bankayı referans gösterdik diyorlar.'
        • 'Beni aradılar ve X müdürlüğünden aradıklarını söylediler. Geçen yıl bu tarihte yine beni aradıklarını, bana 2 yıllık hizmet sağladıklarını, benim de onay verdiğimi söylediler. Ancak ben böyle bir şeyi hatırlamadığımı söyledim. Ancak benim ses kaydımın olduğunu, bilmem kaç sayılı yasanın kaçıncı bendine göre sesli onay mesajlarında evet dersek bu ıslak imza yerine geçiyormuş. Ben ısrarla reddettim ancak kadın oldukça sakin ve kendinden emin bir sesle bunların gerçek olduğunu söyledi. Tabi ben anladım dolandırıcı olduklarını. Bu sefer inanmış gibi yaptım. Tamam dedim ödemeyi en son ne zaman ve nereye yapabilirim. Onlar da saat 2’ye kadar X bankası ya da PTT ile ödeme yapabileceğimi, saat 2’yi geçerse dosyamın kapanacağını, ödeme olmaması halinde hakkımda dava açılacağını söylediler. Paketi iptal etmem halinde 375 TL ödeme yapmam gerektiğini, ödeme yapmasan bin 500 TL avukatlık ve dosya masrafıyla karşı karşıya kalacağımı söylediler. İnternet sitelerinin olup olmadığını sorduğumda bana X sitesini verdiler. Hatta eğer bize inanmıyorsanız internetten araştırın, biz devletin resmi bir kurumuyuz diye bir şey söylediler. Biliyorum ki devletin öyle bir kurumu yok. Ancak adamlar X bankasında hesabım olduğunu biliyorlar. Sanırım birileri tüm bilgilerimizi onlara bir şekilde veriyor. Adresimi de yarım yamalak geçen yılki işyeri adresim olarak verdiler. Numarayı tekrar geri aradığımda ise açan olmadı. Siz siz olun sakın inanmayın bu tür insanlara. Bu tarz bir olayla karşı karşıya kaldıysanız eğer sizi arayan numaraya mutlaka buraya yorum olarak ya da internette herhangi bir yere yazın ki merak edip araştırmak isteyen kullanıcılar öğrensinler bunların kim olduklarını.'
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ