Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mehmet Şimşek: İthalatı artıracak noktalarda esnekliğe gidilmedi - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı bir programda Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) kredi kartlarına ve tüketici kredilerine ilişkin kararları değerlendirdi.

        Ekonomiyi desteklemeye yönelik birçok tedbir alındığını dile getiren Şimşek, "Bunlardan biri de ekonominin aşırı ısındığı dönemdeki bazı makro ihtiyati tedbirleri bir miktar esneterek ekonomik faaliyete alan açmış oluyoruz. Bu tedbirlerin amacı belliydi, amacına ulaştı. Şimdi tersi bir durum ile karşı karşıyayız. Ekonomide bu ince ayar meselesi gibi bir şey. Öyle bakmak lazım." diye konuştu.

        Bazı alanlarda taksit yasağının devam etmesine ilişkin bir soru üzerine Şimşek, şu anda otomotivdeki gibi cep telefonlarında da içerideki satışların önemli bir kısmının ithal kökenli olduğuna işaret etti. Şimşek, bu ürünlerin satışını daha da teşvik edecek düzenlemeleri doğru bulmadıklarını söyledi.

        Taksitlendirme ve kredi şartlarındaki iyileşmelerde ithalatı artıracak noktalarda bir esnekliğe gidilmemesine özen gösterdiklerine dikkati çeken Şimşek, daha çok içeride üretilen ürünlere iç talebi destekleyecek nitelikte bir çerçeve çizilmeye çalışıldığını ifade etti.

        Şimşek, ithalatı körükleyecek bir takım adımlardan özellikle uzak durduklarını vurgulayarak, marketlerde taksitlendirmeyi de doğru bulmadıklarını söyledi.

        "BÜYÜMEYİ OLUMLU ETKİLER"

        Kredi kartı ve kredilere yönelik kararların, cari açık ve büyümeye etkisinin ne olacağına ilişkin bir soru üzerine de Şimşek, "Büyümeyi kısmi de olsa olumlu etkiler. Cari açığa etkilerinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Dış ticarette ithalata konu olan sektör ve ürünlerde büyük bir hassasiyet gösterdik. Enflasyona etkisi de muhtemelen sınırlı olur." dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ