Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hijyen için satılan alkolden rakı üretiyorlar - İş-Yaşam Haberleri

        Marketlerde temizlik amaçlı satılan litrelik etil alkol satışındaki artış dikkat çekti. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) da üreticileri bu satışı teşvik etmemesi yönünde uyardığı öğrenildi. Peki nedir bu etil alkol satışındaki patlamanın asıl sebebi? Hacmen yüzde 96 alkol oranına sahip etil alkol marketlerde temizlik reyonunda bulunuyor ve evlerde genelde tuvalet gibi alanlarda temizliği amaçlı kullanılıyor.

        Edinilen bilgiye göre son dönemde bu tip alkol satışında artış gözleniyor. Vatandaşlar ise piyasadan kalitesine göre yaklaşık 30 ila 50 liraya temin ettikleri 1 litre etil alkolü suyla karıştırarak alkol oranını seyreltiyor. Elde ettiği çözeltiye aktarlarda 10 lira civarında satılan anasonu ekleyerek sahte rakı elde ediyor. Üstelik 1 litrelik etil alkole su karıştıran tüketiciler 2.5 litrelik rakı adı altında zehir üretiyor.

        PAKİSTAN’DAN BİLE İTHAL EDİLİYOR

        Oysa bu ölümle sonuçlanabilecek nitelikteki tehlikeli oyun hem vatandaşın sağlığını tehdit ediyor hem de devlet büyük miktarda vergi gelirinden oluyor. Türkiye’deki üreticilerin haricinde piyasaya daha da tehlikeli olan ve ithal edilen etil alkol de geliyor. İddialara göre özellikle bazı tekel bayilerinde Pakistan’dan gelen ve fiyatı Türkiye’de üretilenin hayli altında olan ürünler de bulunuyor. Elbette işin sağlık boyutunun yanında bir de ekonomik sebepleri buluyor. Alkollü içkilerden alınan vergi her yıl çift haneli oranlarda artırılırken 1 litrelik rakıda vergi oranı da yüzde 70’i geçmiş durumda. Türkiye’de en fazla tüketilen alkollü içeceklerden rakının litre fiyatı gelen zamlarla yaklaşık 103 lira oldu.

        Devletin litrelik rakıdan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve bunun Katma Değer Vergisi (KDV) olarak aldığı vergi 73 lirayı buluyor. Rakı tüketicileri, marketlerden 103 TL’ye aldığı rakının yaklaşık 73 lirasını vergi olarak ödüyor. 1 litrelik etil alkolden 2.5 litrelik sahte tehlikeli içki üretilmesi yüzünden devletin litrede 58 TL olan vergi kaybı en az 145 TL’ye çıkıyor. İşte bu durumu tespit eden TAPDK’nın da gelişmeleri yakından izlediği ve etil alkol satışı ile ilgili denetleme ve inceleme yürüttüğü ifade ediliyor. Zira TAPDK’nin verilerine göre yılda piyasaya temizlik amaçlı yaklaşık 4 milyon litre alkol çıkıyor. Temizlik amaçlı alkol tüketip hayatlarıyla oynuyorlar

        1 LITRE RAKININ ÖTV’SI 58 TL KDV’SI 15 TL

        2016 yılı başında rakının ÖTV’si yüzde 15’lik artışla 130.68 TL’ye çıkarıldı. Bu alkol oranına göre hesaplandığında tipik olarak 45 derece alkol oranına sahip bir litre rakı satışından tahsil edilen ÖTV tutarı 58.80 TL. Rakı ÖTV’si ve perakende satış fiyatına dahil olan yüzde 18 oranındaki KDV’yi de dikkate aldığımızda yaklaşık yüzde 70 gibi çok yüksek bir vergi yükü ortaya çıkıyor. Sonuç olarak 30 TL’lik çıplak fiyattan hesap yapılırsa perakende piyasada 100 TL’yi geçen 1 litre rakıda vergi oranı 70 TL’yi geçiyor.

        UZMANLAR UYARDI: AĞIR ZARAR VERİR

        Uzmanlara göre yüksek oranlı alkol dozları narkotik etki yapıyor ve ölüme götürüyor. Uzun süreli kullanımda ani kalp yetmezliği, ritim düzensizliği, beyin hücrelerinde önemli hasarlara yol açması da etil alkolün vücuda verdiği zararlar arasında yer alıyor. Ayrıca yüksek dozda alınan etil alkol yüzünden başlayan görme bozuklukları ilerleyen zamanlarda görme kaybına neden olabiliyor.

        ERDEM AKTÜRK/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ