Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mahmutbey gişelerine serbest geçiş sistemi - İş-Yaşam Haberleri

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de devreye girmesiyle iyice arapsaçına dönen Mahmutbey gişelerine serbest geçiş sistemi (SGS) kurulacağını açıklarken, yeni yatırımlara kaynak açısından gişelerin gelirinden vazgeçilmeyeceği mesajı da verildi. Trafiği rahatlatmaya yönelik adımlar atılırken gelirden vazgeçilmemesinin altında Mahmutbey gişelerinden geçen araç sayısı ve hasılatta ciddi rakamlara ulaşılması yatıyor. İstanbul gibi büyük metropolün en önemli geçiş noktalarından biri olan Mahmutbey gişelerinden geçen araç sayısı 2011’de günlük 160.273, yıllık ise 58.5 milyon iken, bu rakam 2015’te günlük 211 bin, yıllık ise 77.2 milyon araca fırladı. Bölgede büyük konut projelerinin hayata geçmesiyle giderek yoğunlaşan trafiğin etkisiyle Mahmutbey gişelerinin toplam geliri 2011’de 128 milyon lirayken, 2015’te bu rakam 162 milyon liraya yükseldi.

        OTOYOL TRAFİĞİNİN % 28’İ MAHMUTBEY’DE

        Mahmutbey gişelerinin hasılatını vazgeçilmez kılan diğer önemli gösterge ise Boğaz’daki köprüler ve toplam otoyol, köprü gelirleriyle kıyaslandığında artık ciddi bir paya sahip hale gelmesi. Mahmutbey gişelerinin geliri 2015 itibarıyla 162 milyon lirayken, aynı yıl 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün geliri 112.5 milyon lirayla bu rakamın gerisinde kaldı. Türkiye’de otoyollardan geçen yıllık 271 milyon aracın yüzde 28’i Mahmutbey gişelerinden geçiyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen toplam araç sayısının yüzde 55’i kadar araç tek başına Mahmutbey’den geçiyor. Ayrıca Mahmutbey gişelerinin toplam hasılatı Boğaz’daki iki köprünün toplam gelirinin yüzde 56’sı, Türkiye’deki toplam otoyol gelirlerinin ise yüzde 20’sini oluşturuyor.

        YÜZDE 30 İYİLEŞME ÖRNEĞİ SEFERİHİSAR

        Ulaştırma Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre, serbest geçiş uygulaması, bölgedeki trafikte yüzde 30 oranında iyileşme sağlayacak. Serbest geçiş uygulaması, nisan ayında İzmir Seferihisar’daki gişelerde başlamıştı. Buradaki trafikte yüzde 30 oranında azalma sağlanması nedeniyle Mahmutbey için de benzer bir hesaplama yapılıyor. Kamuoyunda gişelerin tamamen ücretsiz olması beklentisi de bulunurken, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “Mesafe çok uzun. Otoyol yapıyorsunuz, oraya para yatırıyorsunuz. Yeni yatırımları yapabilmeniz için ücretli geçiş gerekli” değerlendirmesinde bulundu.

        15 TEMMUZ KÖPRÜSÜ’NE DE SBS KURULACAK

        Ulaştırma Bakanlığı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne geçmişte serbest geçiş sistemi (SBS) kurmuş ancak uygulama sağlanamamıştı. Gebze-İzmir otoyolu ile Kuzey Marmara otoyolu inşaatları nedeniyle başlatılamayan uygulama, 30 Ekim’e kadar devreye girecek. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde de serbest geçiş sistemi önümüzdeki yıl içinde kurulacak. Serbest geçiş sistemi kurulum çalışmaları, köprüde yapılacak yenileme ve tadilat çalışmaları kapsamında tamamlanacak.

        SERBEST GEÇİŞ SİSTEMİ İÇİN HEDEF 21 ARALIK

        Mahmutbey gişeleri için uzun süredir talep edilen serbest geçiş sistemi uygulaması, sonunda devreye giriyor. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Mahmutbey gişelerine serbest geçiş sistemi (SGS) kurulacağını açıklarken, sistemin 21 Aralık’a yetiştirilmesi hedefleniyor. Sistemin kuruluşu sırasında, gişe alanındaki kanopiler, gişe adaları ve beton bariyerler temizlenecek. Yola, tepeden okumaya imkân veren köprü sistem kurulacak. Bu sistemle, HGS ya da OGS farkı olmadan geçiş yapılacak. Böylece, şerit ve yol genişlikleri yolun devamıyla uyumlu hale getirilecek. Yetkililer, işin planlamasının zaman aldığına, buna karşılık sistemin ortalama 15-20 günde kurulabildiğine dikkat çekti. Öte yandan yetkililer, otoyollarda köprülerden farklı olarak girişte ve çıkışta da serbest geçiş sisteminin kurulması gerektiğine dikkat çekerek, sistemin buna göre kurgulanacağını ifade etti.

        KÖPRÜ VE OTOYOL GELİRLERİ 8 AYDA 826 MİLYON LİRA

        Türkiye’de köprü ve otoyollardan elde edilen gelir, ocak-ağustos döneminde 825 milyon 682 bin 646 lira oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, ağustosta köprü ve otoyollardan 38 milyon 980 bin 852 araç geçişi oldu. Söz konusu geçişlerden elde edilen gelir 122 milyon 279 bin 563 lirayı buldu. Araçların 27 milyon 91 bin 186’sı otoyolları kullandı ve bu araçlardan 94 milyon 987 bin 688 lira gelir sağlandı. 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden söz konusu ayda geçen 11 milyon 889 bin 666 araçtan da 27 milyon 291 bin 875 lira ücret alındı. Yılın sekiz ayında ise köprü ve otoyollardan geçen 281 milyon 32 bin 607 araçtan 825 milyon 682 bin 646 lira gelir elde edildi. Bu gelirin, 619 milyon 900 bin 774 lirası otoyollardan, 205 milyon 781 bin 872 lirası ise köprülerden geçen araçlardan geldi.

        DENİZ ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ