Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ahmet Arslan: KKTC'ye desteğimiz sürecek - İş-Yaşam Haberleri

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile ikili görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin KKTC’nin varlığı, güvenliği, hakları ve refahı için dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de kararlı duruş sergileyerek ve tam desteğini devam ettireceğini söyledi.

        Bakanlıkça, KKTC için ulaştırma ve haberleşme sektöründe 2004-2015 arasında cari fiyatlarla toplam 500 milyon lira kaynak aktarıldığını anlatan Arslan, KKTC karayolu ağının tamamlanması, hava ve denizyolu taşımacılığının iyileştirilmesi ile haberleşme altyapısının geliştirilmesi amacıyla birçok yatırımın desteklendiğini belirtti.

        Bu yıl ulaştırma ve haberleşme sektörü için 123 milyon lira kaynak ayrıldığını ifade eden Arslan, "KKTC Karayolu Master Planı kapsamında 2012-2020 yıllarını içeren 255 kilometrelik bölünmüş yol, 145 kilometre tek yol olmak üzere 400 kilometre yeni yol yapımı hedeflenmiştir. Bunun için de bu yıl toplam 44 milyon lira kaynak aktarılmış." diye konuştu.

        Arslan, KKTC çevresindeki deniz alanındaki seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğinin arttırılması ve özellikle Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ile bölge ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle yaşanan yasa dışı göç ve kaçakçılığın takibi ve önlenmesine yönelik tedbirler alınabilmesi amacıyla Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesi'ni birlikte hayata geçireceklerini söyledi.

        KKTC ile haberleşme alanında da birçok projeye imza attıklarını dile getiren Arslan, e-Devlet Projesi'nde fiziki gerçekleşmesi yüzde 35 olan proje geliştirdiklerini, bu kapsamda, yüzde 70’i tamamlanan Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ile yüzde 80’i tamamlanan e-Nüfus projelerini bu yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

        Ulaştırmanın alt sektörleri itibarıyla ve haberleşme konularında KKTC’ye sonuna kadar desteklediklerini bildiren Arslan, bugün projeleri gözden geçirmek ve bundan sonra yapabileceğimiz işbirliklerini istişare etmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

        65. Hükümet kurulduğunda Başbakan Binali Yıldırım'ın ilk ziyaret ettiği yerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu anımsatan Arslan, "Başbakanımızın bize verdiği talimatla Ulaştırma Bakanımızla iki ülkenin yapabileceği bütün iş birliklerini yapın ve projeleri bir an önce hayata geçirin demişti. Biz de bugün onların izinden giderek, bu iş birliğinin tezahürü olan kısa sürede ikinci toplantıyı yapıyoruz. Bundan sonra da sıklıkla bir araya gelerek projelerle ilgili istişarelerde bulunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

        "DARBE GİRİŞİMİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ"

        KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dürüst ise Türkiye'nin, her başları sıkıştığında ve ileriye doğru adım atmak istediklerinde anavatan Türkiye'den katkı talep ettiklerini belirterek, "Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti'nin daha da güçlü olması, yarınlara daha da güvenle gitmesi en başta Kuzey Kıbrıs halkının en büyük beklentisi ve arzusudur." dedi.

        Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi yaşadığı darbe girişimini şiddetle kınadıklarını bildiren Dürüst, "Anavatanımıza her anlamla maneviyatımızla, benliğimizle destek olduğumuzu, mücadelenizde de sonuna kadar yanınızda olduğumuzu da ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ