Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Moody's akıllanmamakta ısrarlı! - İş-Yaşam Haberleri

        2008 yılında ABD'de patlak veren global ekonomik krizi önceden tahmin edemeyip hakketmediği halde birçok ülke ve şirkete yüksek not veren kredi derecelendirme kuruluşları, kaybettikleri itibarlarını geri kazanmak için adım atmamakta ısrarlı.

        Global krizde "AAA" ile not skalasının en üstü basamağından not verdikleri dev kuruluşlar birer birer iflasın eşiğine gelince panik halde not indirimlerine başlayarak krizin daha da derinleşmesinde başrolü oynayan notçuların verdikleri kararlar bugün de tartışılmaya devam ediyor.

        15 Temmuz'daki kalkışmayı püskürterek demokrasisine sahip çıkan Türkiye'nin kredi notunu ekonomik göstergelerinde bir bozulma olmamasına rağmen rahatça düşüren Moody's aynı tavrı başka kurum ve ülkelere göstermiyor.

        Son dönemde hakkında birçok iddia ortaya atılan ve zor günler geçirdiği söylenen Alman bankacılık devi Deutsche Bank, Avrupa borsaları sarsmaya devam ediyor.

        DEĞERİ YÜZDE 90 ERİDİ AMA...

        2007 yılında 110 dolar seviyelerinden işlem gören Deutsche Bank'ın hisseleri mali durumuna yönelik endişelerle 11 dolar seviyelerine kadar geriledi. Piyasa değeri yaklaşık 100 milyar dolar eriyerek ve 16.3 milyar dolara gerileyen Deutsche Bank'ın kredi notu ise bu yıl yapılan iki indirime rağmen hala Türkiye'nin kredi notunun 3 basamak üzerinde ve "yatırım yapılabilir" kategoride.

        Benzer durum ABD'deki krizin Avrupa sıçradığı dönemde de yaşanmıştı. İzlanda, İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz gibi ülkelerin mali göstergeleri Türkiye ile kıyaslanamayacak boyutta kötüleşirken derecelendirme kuruluşları tarafından daha yüksek notla değerlendiriliyordu.

        DEUTSCHE BANK KURTARILACAK MI?

        Ggeçtiğimiz haftalarda 2008 yılında yaşanan konut krizindeki işlemleri sebebiyle ABD'de 14 milyar dolarlık ceza alan Deutsche Bank her geçen gün daha da büyük bir belirsizliğe sürükleniyor.

        Alman ve Avrupa finans sistemi adına en güçlü olan markalardan biri olan Deustche Bank için bugünlerde Alman devletinin kurtarma planları üzerinde tartışmalar yaşanıyor. Alman medyasında ortaya atılan iddialara göre, ayakta durabilmek için milyarlarca euroluk fona ihtiyaç duyan Alman devi, bu fonları kendi imkanları ile sağlayamazsa devreye Almanya hükümetinin girmesi bekleniyor.

        Masa üzerindeki ihtimaller dahilinde Deutsche Bank'ın zarar eden bazı operasyonlarını diğer Alman ve Avrupa bankalarınca satın alınarak, fon yaratılması da bulunuyor. Hatta bu satış işlemlerinde Almanya devletinin garantör olarak yer alacağı konuşluyor. Tam da bu noktada Yunanistan krizinde vergilerinin bu ülkeye kaynak olmasına karşı çıkan Almanların, vergilerini Deutsche Bank'ın kurtarılması için kullanılmasına nasıl tepki vereceği merak ediliyor?

        Tüm bu ekonomi kulislerinde konuşulurken, bugün bir açıklama yapan Deutsche Bank CEO'su John Cryan, devletten destek talep ettikleri hakkında çıkan haberleri yalanladı. Hatta net bir dille devlet desteğine ihtiyaçları olmadığı yorumunda bulunan Cryan, bu konu hakkında imada bile bulunmadığının altını çizdi.

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ