Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Geleceğe damga vuracak havalimanları - İş-Yaşam Haberleri

        Birçok ülkede ise hizmet vermeyi sürdüren havalimanları çeşitli genişletme çalışmaları ile yeni nesil ekipmanlarla donatılıp daha modern bir hale getiriliyor. Yeni nesil olan terminallerde hem yolcu sayısı hem de hizmet kalitesi artırılıyor. Bir yıl önceki rakamlara göre küresel havalimanı yatırımlarının toplam değeri 543 milyar dolar. Bölgelere göre en fazla havalimanı yatırımı Asya-Pasifik’te. Kıtada toplam havalimanı yatırımı, 200 milyar dolara yaklaşmış durumda. İkinci sıradaki Avrupa’da havalimanı yatırımı 100 milyar doların biraz üzerinde. Türkiye de önümüzdeki yıllarda küresel havacılık liginde adından sıkça bahsettirecek. Birçok ilklerle hizmete girecek ve Türk Hava Yolları’nın yeni merkezi olacak, İstanbul’un yeni havalimanı inşaatı sürüyor. İstanbul’da 76 bin km2 alana inşa edilen havalimanının, 2018’de 3 pistle hizmete girmesi planlanan ilk fazı, 90 milyon yolcu/yıl kapasiteli olacak. Tamamı bittiğinde 6 pistle hizmet verecek olan meydan, dört fazda tamamlanacak. Tüm fazları tamamlandığında ise yıllık 200 milyon yolcu ağırlayabilecek. 2 yıl sonra hizmete girdiğinde bölgesinin en önemli havalimanı İstanbul’da olacak, ancak hem yakın coğrafyada, hem de dünyanın çeşitli bölgelerinde önümüzdeki yıllara damga vuracak çeşitli havalimanları yani rakiplerimiz söz konusu...

        TAV DOHA İLE ZİRVE YAPTI

        Havalimanı inşasında ve işletmesinde Türkiye’den çıkıp dünya çapında bir marka olan TAV Havalimanları Holding, Katar’ın başkenti Doha’daki havalimanıyla ilgi çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD’de başkanlık seçimi için yarışan Hillary Clinton ile Donald Trump arasındaki düelloda, TAV tarafından yapılan ve Doha’yı dünyaya bağlayan yeni havalimanı projesi örnek gösterildi. Donald Trump, ABD’nin havalimanlarının yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerken “Havalimanlarımız Doha gibi olmalı” ifadesini kullandı. Önümüzdeki yıllarda da adından sıkça bahsettirecek 30 milyon yolcu/yıl kapasiteli Doha Hamad Havalimanı, TAV İnşaat ile Japon TAISEI ortak girişimi tarafından tamamlanarak 2014 Nisan ayında hizmete girdi. 505 bin metrekarelik terminal alanı bulunan ve Qatar Havayolları’nın ana merkezi olan havalimanının öne çıkan özellikleri, aktarmaların çok hızlı yapılabilecek şekilde kurgulanmış olması ve yolcu konforunun da en yüksek seviyede tutulması.

        SİNGAPUR HER ZAMAN EN İYİ

        Bu sene bir kez daha Skytrax’tan “En İyi Havalimanı” ödülünü alan Singapur Changi Havalimanı, büyümeye devam ettiği son 16 yılda 7. kez en iyi seçildi. Changi’nin 1.3 milyar dolarlık 4. terminali 2017’nin sonunda hizmete girecek. Konsepti ise “hızlı ve sorunsuz seyahat”. Yolcular self servis check-in, bagaj etiketleme, otomatik bagaj bırakma gibi birçok hizmeti kendileri yapabilecek. Yolcuları seyahat öncesi rahatlatan ve iyi vakit geçirmelerini sağlayan çeşitli botanik ve kelebek bahçelerinin bulunduğu Changi Havalimanı’nda yeni terminalle birlikte yolcu talebi ve uçak çeşitliliğinin artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Havalimanının 5’inci terminalinin ise üçüncü bir pistle birlikte 2020’de hizmete girmesi planlanıyor.

        DUBAİ’DE 260 MİLYONLUK HAVALİMANI

        Birleşik Arap Emirlikleri’nin gözdesi Dubai’de 20 yıllık projeksiyonla bir mega havalimanı inşa ediliyor. İlk fazı 2010’da açılan Al Maktoum Havalimanı’nın 5 etapta toplam 32 milyar dolara tamamlanması, böylelikle de dünyanın en büyük havacılık merkezlerinden biri olması planlanıyor. Tamamlandığında yılda 260 milyon yolcu ağırlama kapasitesine sahip olacak havalimanı yaklaşık 140 bin kilometrekarelik bir alanı kaplayacak. Emirates Havayolları’na ev sahipliği yapan havalimanı, 100 Airbus A380’e aynı anda hizmet verebilecek kapasitesiyle dünyanın en özel meydanlarından birisi olacak.

        EN BÜYÜK TERMİNAL, PEKİN DAXİNG

        Asya Pasifik’teki havalimanı yatırımları ve projelerin en büyük kalemini Çin’deki projeler oluşturuyor. Mevcut havalimanı altyapılarının geliştirilmesi ve yeni havalimanlarının yapılması konusunda 56 proje için 60 milyar doların üzerinde bütçe ayrılan Çin’de, üzerine en çok konuşulan yapı Pekin Daxing Havalimanı. Pekin’de aşırı artan yolcu trafiğinin altından kalkabilmek için şehrin yaklaşık 50 kilometre dışına konumlanan Daxing Havalimanı, 696 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük terminal alanına sahip olacak. İlk fazının 2018’de, tamamının ise 2025’te hizmete girmesi planlanan havalimanının 7 pisti olması düşünülüyor. Yıllık yolcu sayısının 100 milyona ulaşacağı tahmin edilen 13.1 milyar dolarlık dev proje, hızlı tren hattına da entegre edilerek yolcuların 30 dakikadan daha kısa sürede şehir merkezine ulaşmalarını sağlayacak.

        SEUL’E HASTANELİ HAVALİMANI

        Güney Kore Seul-Incheon Havalimanı, bagaj sistemlerinden, transit geçiş bölgesine kadar içerisindeki pek çok alanı düzenliyor. Kore Kültür Müzesi, sinema salonları, casino gibi yeni alanlar eklenen havalimanı, adeta ‘Serbest Ticaret Bölgesi’ gibi planlanmış. Koreliler, tıbbi amaçlarla Seul’e gelen turist sayısının fazlalığından havalimanının bitişiğine 9 katlı hastane yapacak.

        YAVUZ SEÇKİN'LE SOHBET BADEN BADEN'E SEYAHAT

        18 yıldır pazar günlerinin ekran klasiği haline gelen Türkiye’nin en uzun soluklu havacılık ve turizm programı Airport, yeni saatinde, 12.10’da Habertürk ekranlarında olacak. Bu hafta radyocu ve oyuncu Yavuz Seçkin konuğum oldu. Yapımcılığını üstlendiği ilk filmi “Yıldızlar da Kayar”ı, yeni projelerini ve seyahatlerini konuştuk. Bülent Ersoy, Ahmet Çakar gibi isimler eğer pilot olsaydı, uçaktaki anonsları nasıl yaparlardı; Yavuz Seçkin örneklendirdi. Ayrıca Airport’ta uçak bileti fiyatlarının nasıl belirlendiği ve dünyanın en büyük amfibik uçağı AG600’e dair en özel detayları bulabilirsiniz. Uçuş rotamızda ise Almanya’nın kaplıcalarıyla ünlü yemyeşil şehri Baden Baden’de keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz.

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ