Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Maliye Bakanı'ndan matrah artırım çağrısı - İş-Yaşam Haberleri

        Maliye Bakanı Naci Ağbal, başvuruları halen devam eden bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin kanunun tarihi fırsatlar sunduğunu belirterek, "Bunlardan biri de matrah artırımı. Tüm mükelleflerimizi bu imkandan yararlanmaya davet ediyorum. Matrah artırımı yapan mükelleflere geçmişe dönük vergi incelemesi yapmayacağız." dedi.

        Bakan Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile getirilen matrah artırımı uygulamasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

        Kanun ile sunulan avantajların mevcut borçların yapılandırılarak ödeme kolaylığı sağlanmasıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Ağbal, matrah artırımının önemine dikkati çekti.

        Matrah artırımı yapan mükelleflere, artırımda bulunulan döneme ilişkin vergi incelemesi yapılmayacağını belirten Ağbal, "Bu kapsamda 2011 ila 2015 yıllarına ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir ve kurumlar stopaj vergisi ile katma değer vergisi matrahlarını artıran gerçek kişi ve kurumlar, artırımda bulunulan yıl için vergi incelemesine tabi tutulmayacaklar. Kanun, mükellefler için tarihi fırsatlar sunuyor. Tüm mükelleflerimizi matrah artırımı imkanından yararlanmaya davet ediyorum." diye konuştu.

        "MÜKELLEFLERİMİZ GEÇMİŞE YÖNELİK TEDİRGİNLİK DUYMAYACAK"

        Ağbal, bu fırsattan yararlanan mükelleflerin, geçmişe yönelik artık tedirginlik duymayacağını ve önündeki işlere odaklanabileceğini belirterek, "Bir vatandaşımız, illa bunu art niyetle yapmış olması şart değil. Geçmişte bir vergisini eksik beyan etmiş veya beyan etmeyi unutmuş, hiç etmemiş, zarar beyan etmiş, eksik ödemiş olabilir. Şimdi sunduğumuz bu matrah artırımı fırsatı ile tüm bu sorunlar çözülebilecek." diye konuştu.

        Ağbal ayrıca söz konusu imkandan incelemesi devam eden mükelleflerin de yararlanabileceğinin altını çizdi.

        - Matrah artırımından 1,4 milyar lira vergi hesaplandı

        Başvuruların şu ana kadar iyi gittiğini ancak amaçlarının, böyle bir imkana ihtiyaç duyan herkesin başvuru yapmasını sağlamak olduğunu dile getiren Ağbal, şu ana kadar yaklaşık 125 bin başvuru alındığını ve matrah artırımı hükümlerine göre 1,4 milyar lira vergi hesaplandığını söyledi.

        "Bu tarihi imkan" için sürenin 31 Ekim'de biteceğine dikkati çeken Ağbal, matrah artırımı yapacak herkesi bir an önce başvurusunu yapmaya çağırdı.

        - Rehber ve broşürler, GİB'in internet sitesinde

        Maliye Bakanı Ağbal, vergi mevzuatının karmaşıklığı nedeniyle herkesçe anlaşılmasının biraz zor olduğunu anlatarak, bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB), rehber ve broşürler hazırladığını bildirdi.

        GİB'in internet sitesine yer alan bu rehber ve broşürlerle matrah artırımından nasıl yararlanılabilineceğinin anlatıldığını kaydeden Ağbal, "Yapılanma kanunu kapsamında matrah artırımı başvuruları internetten yapılıyor. Elektronik ortamda beyanname veren mükellefler, matrah artırımlarını da elektronik ortamda yapacak. Zorunluluk kapsamında olmayanlar ise vergi dairelerine de başvurabilecek." ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ