Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Büyükekşi: Ekonomi OVP tahminlerinin üstünde performans gösterecektir - İş-Yaşam Haberleri

        Büyükekşi, yeni Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile petrol ve emtia fiyatlarındaki düşük seyrin yanı sıra bölgesel ve jeopolitik gelişmelerin, büyüme ve ihracat beklentilerini olumsuz etkilediğini ifade etti.

        Açıklanan hedeflerin asgari beklentileri yansıttığını vurgulayan Büyükekşi, "İnanıyoruz ki Türkiye ekonomisi atılacak yapısal reform hamleleriyle bu tahminlerin üzerinde performans gösterecek, ihracatımız da OVP hedeflerini aşacaktır." değerlendirmesini yaptı.

        Büyükekşi, küresel ticaretin yavaşlamasının ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu, turizmde yaşanan kayıpların da büyümeyi olumsuz etkilediğini, bu çerçevede bu yıla ilişkin büyümenin yüzde 4,5'ten yüzde 3,2'ye revize edildiğini bildirdi.

        Bu yıla ilişkin ihracatın da 155,5 milyar dolardan 143,1 milyar dolara revize edildiğini belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

        "Küresel ekonomideki durgunluk uluslararası finans kuruluşları tarafından da tescillendi. Geçtiğimiz hafta Dünya Bankası 2016 küresel büyüme beklentisini yüzde 2,2'ye revize etti. 22 Eylül'de de OECD büyümeyi aşağı yönlü revize etmişti. Küresel durgunluk ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bunun en önemli göstergesi de 2016'nın 7 ayında küresel ticaretin yüzde 5,4 daralmasıdır. Diğer taraftan, Rusya, Irak ve Suriye başta olmak üzere yakın pazarlarımızda yaşadığımız sorunlar da ihracatımız üzerinde olumsuz etki yarattı. Türkiye'nin ihracatının, bir önceki OVP'deki hedeflere ulaşamamasının en önemli nedenleri bunlardır."

        Büyükekşi, hükümete 2016 yılı başında ihracatta sıçrama yaptıracak 22 maddelik bir paket arz ettiklerini, paketteki maddelerin olumlu karşılandığını ve ciddi bir gündem oluşturduğunu belirtti.

        Bu önerilerin bir an önce yasalaşarak hayata geçmesiyle OVP'de belirtilen ihracat hedeflerinin üzerine rahatlıkla çıkılabileceğini bildiren Büyükekşi, "Başbakanımızın açıklamasında Eximbank'ın destek bütçesinin 3 katına çıktığını görüyoruz. Bu da ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçlarında ciddi bir kolaylık getirecektir. Bunun yanında hükümetimizin firmaların ihracat artışlarına göre destek vereceğini açıklaması, ihracatçılar için ciddi bir motivasyon kaynağı olacaktır. Hükümetimizin desteği ve bize olan güveniyle ihracatçılar ailesi olarak durmaksızın çalışmaya devam ederek hedefleri yıkacağız." ifadelerini kullandı. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ