Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Pladis, Londra merkezli, küresel bir Türk markası olma yolunda... - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / Gazete HABERTÜRK

        Şimdi o küresel hikâye, büyük başarılarla dünyanın ticaret ve finans merkezi Londra’da yazılıyor. “Neden Londra?” sorusuna verilebilecek çok cevap var, ama Yıldız Holding’in İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i 2 yıl önce satın alması birçok şeyi anlatıyor olmalı. Çünkü Yıldız Holding, dünyanın 6. büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın almakla “dünyanın 3 numaralı bisküvi şirketi” konumuna geldi. Sadece Godiva ve United Biscuits değil, Yıldız Holding’in satın aldığı başka markalar da söz konusu...

        Satın alınan küresel markaları Ülker’in İngilizce karşılığı olan “Pladis” markasının çatısı altında toplayan Yıldız Holding’in Londra’da neler yaptığını yerinde görmek üzere davet edilince, merakla yola koyuldum. Yoğunlaşılan ve büyüme hedefi olarak belirlenen, bisküvi, çikolata, şekerleme şirketleri Pladis çatısı altında yer alacak. Pladis Kurumsal İletişim Direktörü (Chief Communications Officer-CCO) Zuhal Şeker’in organizasyonu ve Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Kurumsal İletişim Genel Müdürü Hande Gün Ertan’ın refakatinde gelişmeleri ve dönüşümü yerinde görmek üzere Londra’ya gittim.

        Pladis yapılanmasını, çatısı altında yer alan ve İngiltere pazarının lideri olan United Biscuits’in gücünü yerinde gördük. Pladis CEO’su Cem Karakaş merkez ofiste hedeflerini anlatan bir sunum yaptı. Akabinde United Biscuits’in Avrupa’nın 1., dünyanın ise 2. büyüğü olan Harlesden bisküvi fabrikasını gezdik. Hatlarda akan sıcak ürünlerden tattık. Sonra bir markete uğrayıp ürünlerin nasıl pazarlandığını ve raflardaki gücünü gördük.

        50 BİN KİŞİDEN 10’U FETÖ ŞÜPHELİSİ

        İnceleme, bilgi alma ve gözlem faslını bitirince Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’le bir araya geldik. Doğal olarak konumuz ülkenin yaşadığı travmatik hadiseler ve hain darbe girişimi oldu. Birçok kurumdan FETÖ mensuplarının ayıklanmasından söz açılınca, Yıldız Holding’de de bazı kişilerin gözaltına alındığını Murat Ülker’den öğrendik:

        “Yıldız Holding çatısı altındaki şirketlerde yaklaşık 50 bin kişi çalışıyor. Bunlar arasından birkaç çalışanımız FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı, sonra tutuklandı. Tutuklananlar birikmiş tazminatlarını talep ettiler. Haklarını ödeyip grubumuzla ilişkilerini kestik. Ancak iş burada bitmedi. Tazminatı ödediğimiz çalışanlar, daha sonra savcılığın takipsizlik kararıyla serbest kalınca, kapımızı çalıp işe dönmek istediler. Onları işe almak gibi bir yasal zorunluluğumuz yok, ama ne yapacağımızı da şaşırdık. Çünkü şirketlerimize emek vermiş insanlar. Vicdani bir sorumluk oluyor. Ancak henüz karar verebilmiş de değiliz.”

        Murat Ülker, 50 bin kişilik istihdam içerisinde bu kadar FETÖ şüphelisinin çok önemsenecek bir oran olmadığını söyleyerek oranın az olmasında işe alım süreçlerinin dünyada geçerli kurallara göre yapılmasının etkili olduğunu belirtti.

        “KADIN KOTASINA İNANMIYORUM”

        Ürünlerinin müşterisi olan kitlenin önemli bir bölümünün kadınlar ve çocuklar olduğuna vurgu yapan Murat Ülker, bu sebeple kadın bakış açısının şirketleri için önemli olduğuna dikkat çekti. Ancak daha fazla kadın istihdam etmek için kadın kotasına inanmadığını ifade eden Ülker, başarılı olan kadın işçi alacağını belirterek şunları söyledi: “Bizim, ‘erkek Fatma’lara ihtiyacımız yok. Yani, kadının iş hayatında erkek gibi davranması doğru değil. Herkes kendi gibi olmalı. Yıldız Holding’e bağlı şirketlerde kadın çalışan oranı % 40 düzeyinde. Üst düzey yönetimde bu oran % 25’lere iniyor.”

        QUEEN MARY’DE GODIVA SHOP AÇILDI

        “Godiva’yı satın aldıktan sonra iyi bir büyüme süreci yaşadık, ama henüz ikiye katlamış değiliz” diyen Murat Ülker, dünyada kruvaziyer turizminin önde gelen transatlantiği Queen Mary 2’nin kamaralarında her gece konukların başucuna birer Godiva çikolata konulduğunu ve Queen Mary’de bir de Godiva Shop açtıklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ