Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İncirlik'te grev kararı - İş-Yaşam Haberleri

        İncirlik Hava Üssü'nde çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk Harb–İş Sendikası ile işveren olarak masaya oturan 39. Hava Üs Kanat Komutanlığı, AAFES-EUR Türkiye Satış Bölgesi Genel Müdürlüğü ve VECTRUS Systems Corporation arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden anlaşma çıkmadı. Sendika işçileri 11 Ekim'de grev süresince zorunlu çalışması gereken işçi sayısının tespiti için görülecek duruşmanın ardından 45 gün içinde İncirlik'in kapısına grev pankartını asarak iş bırakacak. İncirlik'te toplam bin 400 Türk işçi çalışıyor.

        "SIKINTI ZORUNLU ÇALIŞACAK İŞÇİ SAYISINDA"

        Türk Harb–İş Sendikası Adana Şube Başkanı Cem Osman Acet, "Yaptığımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine grev kararımız kaçınılmaz oldu. İşveren mahkemeye başvurarak grev süresinde zorunlu çalışması gereken işçi sayısının 866 olmasını talep etti. Mahkeme bu rakamı 602'ye düşürdü. Bu kez biz itiraz ettik ve bilirkişi heyeti grev süresince 145 işçinin çalışmasının yeterli olacağına karar verdi. İşveren tekrar itiraz etti ve sayı 186'ya çıkarıldı. Şimdi 11 Ekim'de görülecek son duruşmada zorunlu çalışması gereken işçi sayısı belirlenecek ve ardından grev kararımızı alarak en geç 45 gün içinde İncirlik'in kapısına grev pankartını asacağız" dedi.

        "OHAL NEDENİYLE DURDURULABİLİR"

        Hükümetin grev kararını Yüksek Hakem Kurulu'na götürebileceğini ve kararı durdurabileceğini de ifade eden Acet, şunları söyledi:

        "Türk tarafı olarak yaptığımız iyi niyetli girişimlerimiz karşılık bulmadı. Mahkemeden çıkacak karar grevi etkilemeyecek. Ancak hükümet bu kararı OHAL nedeniyle durdurabilir. Çünkü bölgelerin askerleri Suriye'ye gidiyor. Ayrıca İncirlik'te konuşlanmış NATO askerleri var.

        ABD KENDİ ÇALIŞANINA DOLAR BAZINDA YÜZDE 25 ZAM VERDİ

        Amerika kendi çalışanlarına dolar bazında yüzde 25 zam verdi. Bu da 4 bin dolar maaş alana bin dolar zam anlamına geliyor. Biz TL bazında 2 yıl için toplam yüzde 30 zam istedik. Ancak işveren birinci yıl için ilk altı ay yüzde 3.5, ikinci altı ay 3.5, ikinci yıl için ise yüzde 3 ve ikinci dönem yüzde 3 önerdi. Bu da toplamda yüzde 13 yapar. Yani bize yüzde 30'u fazla görüyorlar. Grev kaçınılmaz bir hal aldı. Bizim İncirlik'te çalışan sendikalı Türk işçileri buradaki askerlerin yemek, ulaşım, silahlarla ilgili onarım ve bakım, su, marangoz, elektrik, bina bakım onarımları, alan içinde yol yapımı, ot biçimi, kargoların yüklenmesi ve indirilmesi, otellerde kalan insanlara hizmet, alışveriş merkezlerindeki tüm işlerini yapıyorlar."

        Beycan ÜÇKARDEŞ / MERSİN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ