Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Güneydoğu bulguru 88 ülkeye satıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından bu yılın 9 ayında 88 ülkeye yaklaşık 180 bin ton bulgur satıldı, 71 milyon 901 bin dolar gelir elde edildi.

        GAİB'in ihraç ettiği bulgur miktarı, bu yıl 1 Ocak-30 Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 37 artış gösterdi. Türk ihracatçıları, pirincin anavatanı sayılabilecek Uzakdoğu ülkelerinden Çin'e 33 ton, Japonya'ya 79 ton, Güney Kore'ye 71 ton, Singapur'a ise 10 ton bulgur gönderdi.

        Söz konusu dönemde Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Surinam, Cibuti, Gine ve Gabon'un aralarında bulunduğu toplam 88 ülkeye 179 bin 602 ton bulgur satıldı, karşılığında 71 milyon 901 bin dolar gelir elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise 68 milyon 427 bin dolar karşılığında 131 bin 390 ton bulgur ihracatı gerçekleştirilmişti.

        GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bulgur ihracatının arttırılması için Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu'nun (MBTG) dünya genelinde çalışma yürüttüğünü söyledi.

        MBTG'nin dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştirilen gıda fuarlarına katıldığını anlatan Çıkmaz, şöyle konuştu:

        "Bereketli hilal olarak adlandırılan coğrafyada binlerce yıl önce tüketilmesiyle tarih sayfalarındaki yerini alan bulgur, gerçek değerini ise nimet olarak baş tacı edildiği Anadolu'nun kadim topraklarında bulmuştur. 'Sarı Altın' olarak tabir edilen bulgur, tarihte bölge insanı için bazen bitmek bilmeyen kıtlık yıllarının can simidi, bazen de en güzel düğünlerin ve yemeklerin baş konuğu olmuştur. Birleşmiş Milletler bile bu çok değerli ürünü uzun yıllar gıda yardımlarında stratejik bir ürün olarak kullandı ve hala kullanıyor. Ülkemiz bulguru en çok üreten, en iyi işleyen ve en çok Ar-Ge yapan ülke konumundadır. MBTG olarak bulgurun dünyaya tanıtılması için çaba sarf ediyoruz. 2012’den bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde 70 civarında fuara katılarak bulguru üreticilere, ziyaretçilere anlattık, tanıttık. Aynı şekilde Türkiye’de de bulgurun tanıtımı konusunda etkinlikler yapıyoruz. Bulgurun hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarımız sürecektir."

        SON 10 YILDIR BULGUR ÜRETİMİ ARTTI

        Türkiye'nin önemli bulgur üretim tesislerinin bulunduğu Nizip ilçesinin Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı, yaptığı açıklamada, son 10 yılda bulgur tüketiminin arttığını belirtti.

        Bulgurun tarihinin çok eskilere dayandığını dile getiren Sarı, "Milli bakliyatımız olan bulgur, dünyada pirinç ve makarna kadar tanınan bir ürün değil. İnsanlar sağlıklarına daha çok özen göstermeye başladığı için de özellikle son 10 yıldan beri bulgurun tüketimi arttı." dedi.

        Bulgurun nişasta barındırmadığını ve şeker hastaları için ideal bir ürün olduğunu vurgulayan Sarı, bu ürünün son yıllarda diyetisyenler tarafından da önerilmeye başlandığını kaydetti.

        Diğer bakliyatlara göre raf ömrü oldukça uzun olan bulgurun Türkiye için stratejik bir ürün olduğuna dikkati çeken Sarı, şöyle konuştu:

        "Sağlığını düşünen insanlar pirinçten bulgura yöneliyor. Bu işin piri ve merkezi Türkiye. Dünyaya tanıtmamız çok önemli. Bunu yapabilirsek bulgurda yol alacağımıza inanıyorum. Şu an bulgur ihracatında istediğimiz noktada değiliz. Bunun çok daha fazla olması gerekiyor. Bulguru iyi tanıtabilirsek pirincin önüne geçeceğini düşünüyorum. Şu anda Türkiye'de kurulu yıllık 2,5 milyon ton üretim kapasiteli bulgur tesisimiz var. Dünyayı bulgura alıştırmak bizim için çok önemli."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ