Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Güçlü olan, yenilmeyen, yalnız azimdir' - İş-Yaşam Haberleri

        Büyükekşi, Shell Eco-marathon yarışması öncesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla, TİM, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Shell Türkiye ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

        Burada yaptığı konuşmada gençlerin olduğu yerde enerjinin bulunduğunu belirten Büyükekşi, Türkiye Tasarım Haftasından bahsetti.

        Büyükekşi, 1903 yılında atların çok önemli olduğunu anımsatarak, Henry Ford'a ilk otomobili yaptığında "Atlar her zaman kullanılacak, otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir" denildiğini kaydetti.

        Fakat Henry Ford'un üretim bandı tasarladığını, elektriği seri üretimde kullandığını ve otomobil ürettiğini vurgulayan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

        "Tüm bunları yaparken aslında şunu söylemek istemiş; 'İnsanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı giden at üretirdim'. O yüzden bizim mutlaka inandığımız şeylerin arkasından koşmamız gerekir. Thomas Edison için ise ilk yıllarında, öğretmenleri ‘hiç bir şey öğrenemiyor’ dediler. İlk iki işinde yeterince üretken olmadığı için kovuldu. Edison, ampulü bulmadan önce henüz daha mucitken bin kez yanıldı. Ancak yılmadı ve ampulü buldu. Unutmayın! Yahya Kemal Beyatlı ne demiş; 'Güçlü olan, yenilmeyen, yalnız azimdir'."

        Büyükekşi, bugün bakıldığında milyarlarca dolarlık şirketlerin hep yaratıcılık ile ilgili olduğunu belirterek, bugün Candy Crash'ın değerinin 5 milyar dolar, elektrikli otomobil üreten Tesla'nın değerinin de Mercedes'i geçtiğini vurguladı.

        "21 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT GELİRİ ELDE ETTİK"

        OİB Başkan Yardımcısı Güven Özyurt ise Türkiye'de geçen yıl 1,4 milyon araç üretildiğini, bunun 1 milyonunun ihraç edildiğini söyledi. 21 milyar doların üzerinde ihracat geliri elde ettiklerini aktaran Özyurt, bu yıl ihracatta 23 milyar doları hedeflediklerini kaydetti.

        Özyurt, son 5-10 yıldır Ar-Ge konusuna büyük önem verdiklerini dile getirdi.

        Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem de dünyanın en önemli öğrenci-inovasyon yarışmalarından birini, TİM ve OİB'in desteğiyle Türkiye'ye taşıyarak gençlerin geleceği için çok önemli bir sosyal yatırıma imza attıklarını söyledi. Türkiye'den gençlerin 11 yıldır Avrupa'da düzenlenen Shell Eco-marathon'a katıldığını ve ülkeyi temsil ettiğini belirten Erdem, şunları da kaydetti:

        "Bu yıl Londra'da düzenlenen yarışmaya 16 takımımız katıldı ve önemli başarılara imza attı, hepimizi gururlandırdılar. Global yarışmayı Türkiye'de gerçekleştirmenin gençlerimizin Avrupa'daki başarılarına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sadece elde ettikleri dereceler ile değil, Shell Eco-marathon'un gençlerimize yetenek gelişimi anlamında sağladığı katkılar ile de gurur duyuyoruz. Aracın dizaynı ve imalatı için geliştirdikleri teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerilerinden ekip çalışmasına ve proje yönetimine kadar birçok farklı alanda tecrübe ediniyorlar. Büyük bir azim ve gelişim örneği gösteren gençlerimize destek veren tüm akademisyenlere ve kurumlara teşekkür ediyorum ve tüm genç arkadaşlarımızı tebrik ediyorum."

        Bu arada Shell Eco-marathon'un ikincisi 7-8-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da TİM Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ