Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rusya'ya yeniden narenciye ihracatı başlıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hükümetler arası anlaşma dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği görüşme sonrası İstanbul'da imzalandı.

        Anlaşmaya imzaları Türkiye adına Enerji Bakanı Berat Albayrak ile Rusya adına Enerji Bakanı Aleksander Novak attı.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ayrıca Türkiye'ye yönelik bazı gıda ürünlerinde ambargonun kaldırılmasına dair bir karar alındığını ve her iki liderin de karşılıklı ilişkilerin tam olarak normalleştirilmesi için görüş birliği içerisinde olduğunu belirtti.

        Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul'a gelen Putin ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, Türk Akımı Projesi'nin imzaya hazır hâle getirildiğini belirterek, "Türkiye-Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. Tabii birçok alanda, savunma sanayiyle ilgili olsun, siyasi alanda olsun, ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Üst Düzey İstişari Konsey Toplantımızla ilgili olarak dışişleri bakanlarımıza talimatlarımızı verdik, yılsonu veya önümüzdeki yılbaşı itibarıyla bu toplantımızı da gerçekleştireceğiz. Bu arada Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının da aciliyet kesp ettiğini ifadeyle burada da ilgili bakanlarımız bu çalışmayı gerçekleştirecekler. Ülkemizde yapılacak olan bu toplantı da önem arz ediyor."

        Reuters'ta dün yer alan haberde, Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl Kasım ayında bir Rus jetinin Suriye sınırında düşürülmesinin ardından geleceği belirsizliğe giren ve Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırması hedeflenen Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı'nda hükümetlerarası anlaşmanın (IGA) imzalanmasının hedeflendiği, nihai kararın Erdoğan ve Putin'in yapacağı görüşmede verileceği kaydedilmişti.

        Rusya dört hat ve toplam kapasitesi 63 milyar metreküp olacağını açıkladığı Türk Akımı Projesi'nde iki ülke arasında yaşanan uzlaşmazlıklar sonrası hat sayısını ikiye, kapasiteyi de 31.5 milyar metreküpe düşürdüğünü açıkladı.

        Erdoğan, Rusya'nın yapımını üstlendiği Akkuyu Nükleer Santrali'nde bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatları olduğunu belirterek, "Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım" dedi.

        SURİYE VE FIRAT KALKANI OPERASYONU

        Görüşmelerinde yer alan hassas bir konunun da bölgedeki mevcut gelişmeler olduğunu aktaran Erdoğan, "Suriye konusunu etraflıca ele almak imkânımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonunu kendileriyle görüştük ve bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık" dedi ve şöyle devam etti:

        "Özellikle Halep’teki gelişmelerde insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar? Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri bakanlarımız, genelkurmay başkanlarımız ve millî istihbarat teşkilatı müsteşarlarımızın da katılacakları toplantılarla bir araya gelip bu konudaki çalışmayla bir noktaya varılacaktır."

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Halep'e insani yardımlar konusunda Türkiye ile Rusya'nın aynı duruşu paylaştığını söyledi.

        "Halep'e insani yardımın ulaştırılabilmesi için her şeyin yapılması gerektiğine dair ortak bir duruşumuz var. Tek konu ... bu yardımın güvenliliğini sağlamak."

        Rusya geçtiğimiz Cumartesi günü Halep üzerindeki hava saldırılarına ve askeri uçuşlara yasak öngören bir Fransız Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar önerisini reddederken, kendi önerisine de minimum dokuz oy bulabilmekte başarısız oldu.

        Reuters

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ