Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Beklenen Fed tutanakları açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Eylül ayı toplantı tutanakları yayınlandı.

        Tutanaklara göre, birkaç politika yapıcı, ABD ekonomisinin güçlenmeye devam etmesi halinde, faiz artırımının "göreceli olarak yakın zamanda" artırılmasının garanti edileceğini düşünüyor.

        20-21 Eylül'de yapılan ve faizin değiştirilmeme kararının alındığı bu FOMC toplantısının tutanakları, Fed'in faiz artırımının zamanlaması konusunda bölünmüşlüğünü gösterdi.

        Tutanaklarda, "Birkaç üye, ekonomik gelişmelerin beklendiği gibi güçlü seyretmesi durumunda, federal fonları faizi için hedef aralığını göreceli olarak yakın bir zamanda artırmanın uygun olacağı değerlendirmesinde bulundu" denildi.

        17 üyenin katıldığı ve 10 üyenin oy hakkının bulunduğu Eylül ayı toplantısında, hem oy hakkına sahip üyeler ve hem de tüm üyeler, faiz artırımına gitmek için işgücü piyasasının ve enflasyonun ne kadar zaman daha iyileşmesi gerektiği konusunda bölünmüş durumda.

        Tutanaklar ayrıca, "Faiz artırımının ya bu toplantıda yapılması ya da işgücü ve enflasyon için biraz daha fazla enformasyon beklenmesi üzerine makul bir tartışmanın yapıldığı da not edildi" dedi.

        Tutanakalra göre, birkaçüye, bekleme kararının "kılpayı" olduğunu söyledi.

        Tutanaklara göre, kayda değer bir çoğunluk, görünüme ilişkin kısa vadeli risklerin "neredeyse dengeli" olduğunu düşünüyor.

        Eylül ayı toplantısında üç üye faiz artırılması yönünde muhalefet etti ve 2011 yılından bu yana ilk kez bu kadar sayıda üye aynı yönde oy kullanarak muhalif kaldı.

        TUTANAKLARIN ARDINDAN DOLAR...

        Dolar, uluslararası piyasalarda, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Eylül ayı toplantısının tutanaklarının açıklanmasının arından güçlü konumunu korudu.

        Tutanakların Fed'in faiz artırımı yolunda olduğunu işaret etmesinin ardından, ABD para birimi önemli para birimlerinin çoğu karşısında yükselirken, ABD Hazine tahvillerinin faiziz dört ayın en yüksek seviyesi yakınında kaldı.

        ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York saati ile 14:08'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.

        FED, ŞAHİNLER VE ORTADA KALANLAR...

        Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, piyasaların yakından takip ettiği Fed eylül ayı tutanaklarını yorumladı;

        "Yakın zamanda artan faiz beklentilerinin ışığında, Fed’in faiz artırında ne gibi bir noktada olduğunu analiz etmek için tutanaklardaki satır başları önemli bir yer tutuyordu. Fed’in 2 numarası Stanley Fischer, faizlerin sabit tutulması yönündeki kararın Eylül toplantısında az bir farkla alındığını belirttikten sonra da tutanaklar biraz daha anlam kazandı.

        Normalde 3 üyenin Eylül ayında kullandıkları faiz artışı oyundan dolayı bu konudaki rengini kesin olarak biliyoruz. Bu üyeler George, Rosengren ve Mester. Diğer 7 üye faizin sabit kalması yönünde oy kullandı yani. Fed’de dengeler hassas noktada. Oy vermeyen üyelerin birkaç yorumunun da faiz artırımına destek verdiğini belirtelim. Ortada olan üyelerin şahin tarafa geçmeleri olumlu verilerle beraber mümkün olabilir. Son dönemde gelen bazı iyi ABD verilerinin buna zemin hazırladığını belirtmek lazım.

        Peki arada Kasım olmasına rağmen, neden sürekli Aralık diyoruz? Kasım toplantısı aslında yabancı deyimiyle “non-event” konumunda, yani önem derecesi oldukça düşük. Öte yandan 2 Kasım, Fed’in de geleceğinin belirsiz olduğu bir zaman dilimine denk geliyor. Çünkü bildiğimiz gibi; 8 Kasım’da ABD’de Başkanlık seçimleri var. Donald Trump Başkanlık koltuğuna oturursa Janet Yellen’in Fed Başkanlığı görevini bırakması çok kuvvetli bir ihtimal. Zaten Trump da Fed’in politikalarını ciddi anlamda eleştiriyor ve faizlerin kasıtlı olarak düşük tutulduğunu, faiz artırımı olduğunda çöküş yaşanacağını söylüyor. Trump ciddi bir siyah kuğu faktörü, çünkü Fed konusunda ne gibi adımlar atacağı veya Yellen yerine o koltuğa kimi oturtacağı belli değil.

        Fed Kasım’da faiz artırmaz, Aralık FOMC’sinde kredibilite düşünülerek bir faiz artışı yapılacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Sonrasında USD’nin yol haritası büyük bir ihtimalle Kasım ve Aralık FOMC toplantılarının birinde belirsizlik ortadan kalkana kadar güçlü bir fiyatlamayı içerecektir. Asıl önemli nokta da şu: Fed Aralık’ta yüksek ihtimalle faiz artıracak, bu biliniyor ama asıl 2017 yılına nasıl bir politika duruşuyla girecek? Burada USD’de güçlü fiyatlamayı faiz artırımı senaryosunda devam ettirecek durum, 2-3 faiz artırımı öngörüsü olacaktır. 2016’ya da 4 faiz artırımı beklentisiyle girildi, gelinen nokta ortada."

        Bloomberg - HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ