Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Alarko Holding CEO’su Ayhan Yavrucu Bloomberg HT'de soruları yanıtladı - İş-Yaşam Haberleri

        2016’yı nasıl değerlendirirsiniz?

        Sene turizm sektörü için iyi geçmedi ama Alarko olarak biz turizmde beklentilerimiz doğrultusunda seneyi kapatacağız öyle gözüküyor. Elbette sektörün içindeyseniz yara alıyorsunuz ama bizi öldürecek kadar yara yok, zaten biz Kıbrıs'ta da bir yatırım planlıyoruz, 2017'de de ona başlayacağız. 120 milyon dolarlık bir yatırım olacak bir Hillside Kıbrıs olacak inşallah marka olarak da Kıbrıs'ın turizmine çok büyük katkı yapacak.

        Taahhüt sektörü: burada Dünya'da bir küçülme var, burada 2016 çok da iyi olmayacak gibi gözüküyor dünyada ama Türkiye'de daha iyi. Bizde içerde çok iyiyiz ama dışarda hedeflerimizin çok gerisindeyiz. Bizim için Rusya çok önemli bir pazar, Rusya krizi de aşılıyor ve 2017'de ben Rusya'da ciddi projeleri alacağımızı düşünüyorum. Bir Moskova Rafinerisi ve Olms'ta Rafineri ertelenmişti, bu krizin aşılmasıyla bu işlerin de açılacağını düşünüyorum.

        Enerji yatırımlarımıza dolu dizgin devam ediyoruz, Dağıtımda bu yıl 250 milyonluk yatırım yapıyoruz yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Önümüzdeki yılda dağıtımda 280 milyonluk bir yatırım öngörüyoruz.

        Üretimde ise Karabiga'da bir santral yapıyoruz. Cengiz Holding ile beraber 1320 megawattlık, 1.2 milyar dolara mal oluyor, 2017'nin sonunda da bu yatırımı tamamlamayı hedefliyoruz. Afrika'da yatırımlar düşünüyoruz.

        Yenilenebilir Enerji'de hedefler neler?

        Bu sene 52 megawattlık güneş santrali tamamlayacağız yıl sonuna kadar ve Güneş santrallerine devam edeceğiz, biz Güneş santrallerine çok inanıyoruz. Bu sene 52 milyon dolar bir yatırımı bitirmiş olacağız.

        Enerji ihalelerinde nelere yöneleceksiniz?

        Yenilenebilir enerjide yatırım yapanlarda fren yok, enerji ihaleleri çok pahalı fiyatlarla çıkıyor, böyle anormal fiyatlar vererek biz bu sektörde yol alınabileceğine inanmıyoruz. Ne zaman bu fiyatlar fizibl seviyelere gelecek o zaman gerçek yatırımcı bu alana yatırım yapacak. Güneş ve rüzgarda Türkiye'de hala gidilecek çok yer var. Bizim bazı patronlarda fren yok, sanki bir yarıştaymış gibi o artırıyor bende artırayım psikozunun içine giriyorlar.

        Kur artışı, doların ateşi ve özel sektör borç döngüsünde riskler neler, nasıl dengelenir?

        Bu Doların artışı daha devam edecekmiş gibi gözüküyor, zaten kısa vadede TL kredisi yok yani alırsanız da çok pahalı, o yüzden döviz kredisine gidiyor. 2002-2010 yılları arasında döviz borçlananlar çok para kazandı, ama bu hep bunun böyle gideceği anlamına gelmez. Eğer geliriniz döviz değilse, borçlanırken çok dikkatli olmak gerektiğine inanıyorum. Artık bu kadar karışık bir dünyada ve ortamda yatırım çok iyi bir fizibilite gerektiriyor.

        Hangi sektörlere ağırlık vereceksiniz? Çıkacağınız veya yeni sektörlere girecek misiniz?

        Yoğunluğumuz Enerji, Turizm, Müteahhitlik, ve Sanayicilik olacak. Yeni bir sektöre girmeyi düşünmüyoruz ve dünyanın da bu kadar az büyüme kaydettiği bir dönemde cazip bir sektör var mı şu anda onu da bilemiyorum.

        Yabancı ortaklıklar gündemde mi?

        Şimdi Çanakkale Köprüsü var burada yeni ortaklıklar kuracağız, 1-2 tane yabancı yeni ortağımız olacak bu ay sonu belli olacak. Yap-işlet karayolu projeleri var bunlara gireceğiz, demiryolu projeleri var önümüzde.

        2017'de Türkiye'yi etkileyecek başlıca faktörler neler?

        Yabancı Yatırımcının Türkiye'ye gelmesi ve FED'in faiz artırımı, bu bizi döviz yönünden etkileyecek. Avrupa'nın çok değişkenlik göstereceğini zannetmiyorum. Yeter ki şu terör belasından kurtulalım, Türkiye'nin çok kuvvetli bir müteşebbis gücü var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ