Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 72 dolarlık tavanı indirme yarışı - İş-Yaşam Haberleri

        Ankara Çayırhan kömür sahası için çıkılacak ihalede yatırımcılar, devlete satılacak elektrik fiyatını indirmek için yarışacak. En düşük elektrik satış fiyatını teklif eden şirket, kömür sahasına kuracağı santraldan devlete 15 yıl alım garantili elektrik satacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ihalede yarışacak elektrik tavan fiyatını da belirledi. Fiyat, megavatsaat başına 72 dolar olacak.

        213 MİLYON TONLUK REZERV

        Enerji Bakanlığı, dün İstanbul’da 21 Kasım’da son tekliflerin alınacağı Çayırhan 2 maden sahası ve Çayırhan B termik santralının ihale sürecine ilişkin yatırımcılara bilgi verdi. Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ile Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan da katıldı. Toplantıda verilen bilgiye göre sahaya 700-800 megavat kapasiteli santral kurulacak. Sahadaki toplam rezervin 213 milyon ton olduğu hesaplanıyor. İhalede, açık eksiltme yapılacak.

        Yatırımcılar, sahaya kuracakları santralda üretip devlete satacakları elektrik fiyatı üzerinden yarışacak. Elektrik fiyatını en düşük teklif eden, santral yapma hakkını elde edecek. Bakanlık, ihalede elektrik satış fiyatı tavanını megavatsaat başına 72 dolar olarak belirledi. 72 dolar tavan fiyata göre kapalı zarfla alınacak tekliflerin ardından açık eksiltme görüşmelerine geçilecek. Devlete satılacak elektrik fiyatını en fazla indiren yatırımcı, ihaleyi kazanacak.

        TAKVİMİ ÖNE ÇEKENE DESTEK

        İhaleyi kazanan yarışmacı ile 15 yılık elektrik satış anlaşması ve 35 yıllık işletme hakkı devir sözleşmesi imzalanacak. Alanda yapılacak santral yatırımının takviminin öne çekilmesi ve elektrik üretiminin planlanandan daha önce başlaması durumunda, yatırım takvimi öncesine konu her gün, alım garantisi süresine eklenecek

        KILÇIKSIZ YATIRIM ÖRNEKLERİNİN İLKİ

        Özelleştirilecek Çayırhan B santralinin kapasitesi 700 ile 800 megavat arasında olacak. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), kamulaştırma ve imar planı gibi izinlerin tamamının Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından alındığı ve böylelikle yatırımcıya maliyet yüklenmemesinin amaçlandığı bu alan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın daha önce tabir ettiği “kılçıksız” yatırım örneklerinin ilki olacak.

        Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan
        Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan

        4 SANTRAL ÖZELLEŞTIRME IÇIN SIRADA

        Eskişehir-Alpu ile Trakya, Kırklareli-Vize ve Afyon- Dinar sahaları da açık eksiltme yöntemiyle özelleştirilecek. Çayırhan B Termik santralı ile birlikte toplam 8 bin megavat kurulu gücü bulunan elektrik üretim santralları maden sahalarıyla birlikte özelleştirilecek.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ