Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dünyada her gün 10 kişi bu nedenle ölüyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Ölümle sonuçlanan kazalar arasında insan düşmesi tipindeki kazalar ise yüzde 42.9 gibi önemli bir farkla ilk sırada. Sadece 2 metre yükseklikten düşen 100 kiloluk bir ağırlık, 20 tonluk kamyonetin çarpmasına eşdeğer bir şiddete maruz kalıyor. Bu nedenle; iş güvenliği hizmetinin en önemli başlıklarından biri, bu alanda yaşanan tehlikeleri ortadan kaldırarak riskleri sıfıra çekmek. Her 2 dakikada bir, iş yerlerinde belirli bir yükseklikten aşağıya düşüş gerçekleşiyor. Dünyada her gün ortalama 10 kişi bu nedenle ölüyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’muz var, yönetmelikler ve tüm mevzuatın da bu alanda yaptırımları belli. Toplu koruma önlemleri öncelikle uygulanıyor. Lakin iş kişisel koruyucuların kullanımına gelince maalesef “insan” öğesi devreye giriyor.

        3M Ülke Direktörü Kerem Kürklü’ye sorduk: Çalışanlar neden koruyucu donanımlara tepkili?

        İş güvenliğinde kişisel koruyucu donanımlardan bahseder misiniz?

        3M, 70 ülkede faaliyet gösteren ve 2015’te toplam satışı 30 milyar doların üzerinde olan global bir firma. Bünyesindeki 26 farklı bölümden biri olan 3M İş Güvenliği Bölümü, çalışanların güvenlik ve emniyetinin iyileştirilmesine odaklanıyor. Yüksekte çalışma ekipmanları alanında dünyanın önde gelen tedarikçilerinden Capital Safety şirketini 2015’te satın aldık. Emniyet kemeri, yatay ve dikey yaşam hatları, bağlantı çözümleri, kurtarma ekipmanları ile iş güvenliği bölümünü güçlendirdik.

        Türkiye’de kişisel korucu kullanımı hakkında ne söylersiniz? Çalışanı ikna etmek niye zor?

        İşveren tüm iş güvenliği malzemelerini çalışanlarına sunsa da, birçok çalışanın kişisel koruyucu donanım kullanımına karşı bariyeri mevcut. Çalışanlar kimi zaman, tehlikelere karşı kendilerine aşırı güven duyuyorlar, kimi zamansa kendi konforlarını bozmak istemiyorlar. Dolayısıyla, kişisel koruyucu donanımları kullanmak ve de doğru kullanmak için, çalışanlarda belirli bir bilinç düzeyinin oluşması şart. Gelişmiş ülkelere kıyasla Türkiye’de bireysel farkındalığın artması gerek.

        Bu yönde ne gibi çalışmalar yapılıyor?

        Her yıl yaklaşık 100 fabrikada iş güvenliği ile ilgili eğitimler veriyor ve geliştirdiğimiz dijital oyun ve tiyatro gösterileriyle iş güvenliği konusunda her yıl 1 milyon çalışanı bilinçlendiriyoruz. Kişisel koruyucu donanımların farklı çalışma ortamlarında nasıl çalıştığını anlatan bir oyun geliştirdik. Amaç, farklı çalışma koşullarında çalışanı bekleyen olası tehlikelere ve bu tehlikelerden korunmak için kullanması gereken donanımlara dikkat çekmek. Son 4 yılda 80’den fazla işletmede sergilenen bir oyunumuz var. Bir çalışanın hayatı, sabah evden çıkmasından bir sonraki işgününe kadar canlandırılırken, iş güvenliğinde ne gibi noktaları gözden kaçırdığımız gösteriliyor. 3M demo aracımız ile de fabrikaları ziyaret edip bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz.

        KULLANICILARI DİNLEYEREK DONANIMLARI GELİŞTİRİYOR

        Kişisel koruyucu donanımların etkinliği ölçülebiliyor mu?

        ‘Fit test’ sayesinde kişisel koruyucu donanım ürünlerinin etkinliğini test edebiliyoruz. Örneğin; solunum fit testinde, maskenin yüze ne kadar iyi oturduğu, sızdırmazlığı; gürültüden korunma fit testinde, tıkacın kulakta ne kadarlık bir koruma sağladığı gösteriliyor.

        Koruyucularla ilgili tepkiler “Çok ağır, çok hantal, çalışmamı engelliyor” yönünde. 3M, her yıl, gelirinin yaklaşık yüzde 6’sını AR-GE faaliyetlerine ayırıyor. Bu AR-GE çalışmaları içerisinde söz konusu donanımları daha kullanıcı dostu hale getirmeye yönelik çalışmalar var ve bu çalışmalar kullanıcıları dinleyerek geliştiriyor.

        Esin TÜMER / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ