Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İstanbul'da konut fiyatları en fazla değerlenen ilçe Üsküdar oldu - İş-Yaşam Haberleri

        Üsküdar'da metrekare fiyatları ortalama 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükselirken, Bakırköy'de 7 bin liradan 9 bin 250 liraya, Ataşehir'de 5 bin 750 liradan 7 bin 250 liraya, Zeytinburnu'nda ise 4-12 bin lira aralığından 5-14 bin lira aralığına yükseldi.

        TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda özelikle konut fiyat artışlarında iki önemli değişkenin etkili olduğunu, bunlardan ilkinin mega projeler, diğerinin de bölgedeki konut stokunun hayata geçmesi ve belirli bir süre sonunda bölgenin olgunlaşması olduğunu söyledi.

        Maya, mega projelerde etkinin çok açık görülebildiğini, köprü, metro, havalimanı, hastane, adliye sarayı ve benzeri kamu yatırımlarının bölge dinamiklerini ve fiyatı önemli şekilde etkilediğini vurguladı.

        Maya, "İkincisinde ise bölgede birden bire eş zamanlı başlayan şantiyeler olduğunda, inşaat bitiş ve ev teslim dönemleri de çok benzer zamanlarda oluyor.

        Aynı anda stoka çok fazla konut eklendiğinde özelikle kira rakamları ve satış rakamlarının dengeye ulaşması biraz vakit alabiliyor. Dengeye ulaştığında ve gerçek pazar değerlerini bulma dönemlerinde artışlar biraz daha keskin olabiliyor" diye konuştu.

        ATAŞAHİR'DE FİYAT ARTIŞINDA İFM ETKİSİ

        Maya, İstanbul Bahçeşehir'de sıfır konutlarda metrekare satış fiyatlarının geçen yılın ilk 9 ayında 3 bin 500-4 bin aralığında olduğunu anımsatarak, bu yıl rakamların 4-5 bin aralığında değiştiğini, bunun sebebinin ise bölgenin ulaşım bağlantılarının tünel ve Kuzey Marmara Otoyolu bağlantısı ile güçlenme beklentisi olduğunu bildirdi.

        Beylikdüzü'nde konut satışında metrekare fiyatlarının 2 bin 500-3 bin 500 aralığından 3-4 bin civarına yükseldiğini dile getiren Maya, artış oranının yüzde 15'lerde olduğunu aktardı.

        Maya, Ataşehir'de bir sene önce ortalama 5 bin 750 lira olan metrekare birim fiyatının 1 yıl sonra 7 bin 250 liraya çıktığını, artış oranının yüzde 25'i geçtiğini kaydederek, "Ataşehir bölgesi, yakın çevresinde iş alanlarının artması, kendi kendine yetebilen ve ticari alternatifleri artan bir bölge haline gelmesi, ayrıca İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) bölgeye yakın konumda yer alması fiyatların artışında etkili olmaktadır" ifadelerini kullandı.

        Bakırköy'de 6 bin 500-7 bin 500 aralığında olan metrekare fiyatlarının 8 bin 500-10 bin lira civarına yükseldiğini dile getiren Maya, ortalama fiyatların ise 7 bin liradan 9 bin 250 liraya çıktığını, son 1 yılda fiyat artışlarının ortalama yüzde 32 olduğunu söyledi.

        KARTAL'DA METRO VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ETKİSİS

        Maya, Şişli'de konut metrekare fiyatlarının satışlardaki durgunluğa rağmen ilçenin merkezi konumu, sağlam zemini, altyapı projelerinin devam ediyor olması gibi faktörler nedeniyle son bir yılda yüzde 20 civarında artarak ortalama 7 bin 500 liraya çıktığını aktardı.

        Kartal'da 4 bin 250 lira olan metrekare ortalamasının 5 bin liraya yükseldiğini ifade eden Maya, artışı sağlayan nedenler arasında kentsel dönüşüm, metro bağlantısı ve bölgedeki biten konut projelerinde oturumların başlaması gibi etkenler olduğunu söyledi.

        Maya, Sancaktepe'de 2 bin 500-4 bin 500 lira arasında değişen fiyatların son bir yılda 3 bin ile 5 bin lira arasında değiştiğini dile getirerek, konut projelerinin ve yatırımların artmakta olduğu bu bölgede söz konusu artışın normal olduğu değerlendirmesinde bulundu.

        ZEYTİNBURNU SAHİLDEKİ MARKALI PROJELER 14 BİN LİRAYA ULAŞTI

        Maya, Üsküdar'da 7 bin 500 lira olan metrekare ortalamasının son 1 yılda 10 bin liraya çıktığını dile getirerek, artış oranının yüzde 33'lere ulaştığı bilgisini verdi.

        Bir yıl önce Zeytinburnu'nda birinci el konut satışında metrekare fiyatlarının 4 bin ila 12 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Maya, "Şu anda ise 5 bin ila 14 bin arasında değişiyor. Artış oranları yüzde 25'lerde. Merkezde fiyatlar 4-5 bin aralığında değişmekteyken, marka projelerde fiyatlar 6-9 bin lira aralığında, sahil kısmındaki projelerde ise 14 bin liraya ulaşmış durumda" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ