Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gözler yarınki toplantıda! İşte piyasaların beklentisi - İş-Yaşam Haberleri

        Avrupa Merkez Bankasının (AMB) yarınki toplantısında yeni bir tedbir planı açıklanması beklenmezken, sonraki muhtemel politika tedbirlerine ilişkin yeni ipuçları verilebileceği belirtiliyor.

        Bölgede çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden AMB'nin alacağı olası yeni tedbirler ve parasal genişleme programına ilişkin yeni detaylar, piyasa ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

        Frankfurt'ta yarın gerçekleştirilecek AMB toplantısında, ekonomik görünümün ve enflasyonu baskı altına alan unsurların ele alınması bekleniyor. Uzmanlar, toplantıda yeni bir tedbir planı açıklanmasını ve faizlerin düşürülmesini beklemezken, sonraki muhtemel politika değişikliklerine ilişkin yeni ipuçları paylaşılabileceğini düşünüyor.

        Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, toplantıda faiz indirimi beklemediklerini ve piyasaların toplantıda yakından izlediği özel bir durum olduğunu belirterek, "Geçen ayki toplantıda AMB Başkanı Mario Draghi, tahvil azlığı olan ülkelere çözüm bulmak için bir komiteye görev verildiğini duyurmuştu. Örneğin, AMB Almanya'dan yeterli miktarda tahvil almak için zorlanıyor." ifadelerini kullandı.

        Houte, "Şu an her şeyi kapsayan bir çözüm beklemek için çok erken. Ancak en azından bazı ipuçları beklemek mümkün." ifadesini kullandı.

        AMB'nin parasal genişleme programını Mart 2017 ötesine uzatmayı açıklayıp açıklamayacağının, piyasalarda cevabı beklenen sorulardan olduğunu anımsatan Houte, "Bence bunu açıklamak için Aralık 2017'ye kadar bekleyebilir. Çünkü bu tarihte ayrıca, AMB'nin yeni büyüme ve enflasyon tahminleri de mevcut olacak." dedi.

        ECB’nin aralıkta muhtemelen parasal genişleme programını 2017 sonuna kadar uzatacağını belirten Houte, AMB’nin, ABD Merkez Bankasını (Fed) daha önceki parasal genişleme tecrübesinden dolayı çok yakından izlediğini ifade etti.

        "AMB, yeni bir tedbir planı açıklamayacak ve beklemede kalacak"

        DekaBank Başekonomisti Ulrich Kater de AMB’nin toplantıda yeni bir tedbir planı açıklamayacağını ve beklemede kalacağını söyledi.

        Bir bütün olarak, AMB’nin makroekonomik verilere bağlı kalarak hareket edeceğini belirten Kater, "Varlık satın alım programında bazı teknik düzenlemeler gerekiyor. Ancak para politikasının seyri konusundaki kararlar yalnızca aralık ayında alınacak." şeklinde konuştu.

        "AMB'den yeni bir eylem planı beklemiyoruz"

        Market Securities Başekonomisti Christophe Barraud ise gönderdiği bilgi notunda, AMB’den yeni bir eylem planı beklemediklerini bildirdi.

        AMB’nin bekleme modunda devam etmesini öngördüklerini ifade eden Barroud, "AMB Yönetim Konseyi'nin yarınki toplantısında yeni tedbirler açıklamayacağını ve 8 Aralık'taki toplantıya kadar temel, teknik ve taktiksel nedenlerle bekleme modunda kalacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        Barraund, ayrıca, Mario Draghi'nin, büyüme dostu bir ortam oluşturmak üzere yapısal reform uygulamaları için hükumetlere ek baskı uygulamaya devam edeceğine dikkati çekti.

        Bu arada, bu ayın başlarında piyasalarda AMB'nin parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmayı (tapering) planladığı ve bunu aylık 10 milyar euroluk dilimler şeklinde yapabileceği yönündeki iddialar tartışma konusu olmuş ancak bankadan konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştı.

        AMB, 9 Mart 2015’te başladığı aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programının (parasal genişleme) miktarını daha sonra 80 milyar euroya yükseltirken, programın süresini de Eylül 2016'dan Mart 2017'ye uzatmıştı. Söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin desteklenmesi hedefleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ