Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tarımdaki işçi ihtiyacını Suriyeliler karşılıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'da tahmini 10 bin Suriyeli tarım işçisi olduğunu ve bu kişilerin istihdama büyük katkı sunduğunu söyledi. Tarım işçilerinin günlük 50 lira kazandığını belirten Doğan, "Diğer işlerde farklı ama narenciye işinde bunlar kamyon hesabıyla çalışıyor. 30-35 kişi bir kamyonu kaç saatte doldurursa işleri o zaman bitiyor. Bu işçilikte büyük küçük ayrımı yapılmamaktadır, çocuklara da aynı fiyat verilmektedir. Suriyeliler eğer burada olmasaydı bu fiyatlar daha da yükselmiş olurdu. Suriyeliler'in buraya gelmesiyle bizim tarımdaki işçi sıkıntımız giderildi. Kalifiye elemanlar biraz daha üst statülere ulaştı" diye konuştu.

        Suriyeliler'in barınmalarının büyük sıkıntı olduğunu vurgulayan Doğan, tarım işçilerinin barınmalarına da çözüm bulup devletin sırtından yük aldıklarını ifade etti.

        Suriyeli tarım işçisi Mustafa Abbasi, 2 yıldır Türkiye'de olduğunu, Suriye'de iş bulamayıp Adana'da iş bulduğu için burada kalmak istediğini ve geleceğinin burada iyi olacağını söyledi.

        Mevsimlik tarım işçilerinin en küçüğü olan 15 yaşındaki Muhammed Ali ise küçük yaşına rağmen 25 kiloluk limon dolu küfeleri sırtında taşıyor. Ali, "5 senedir Türkiye'deyim. Annem babam Suriye'de, ben ve ablam buradayız. Burada kalmak istiyorum. Orada dakika başı elektrik gidiyor, su yok, hiçbir şey yok ama burada her şey var. Ceylanpınar'ın yanında Türkiye'ye yakın bir noktada yaşıyorduk. Annem ve babam da Suriye'den buraya gelecekler" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ