Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Ali Koç’tan islamofobı mesajı: "Çağdışılığı getiren din değil politik emellerle kullanılması" - İş-Yaşam Haberleri

        Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç, çağdışılık ve şiddeti yaratanın dinlerin yanlış yorumlanması ve politik emeller için kullanılması olduğunu söyledi. ABD Başkanlık seçimlerine birkaç hafta kala İslamofobi en ateşli tartışma maddelerinin başında gelirken Ali Koç, Washington DC’de konuyla ilgili eleştirel değerlendirmelerde bulundu. Koç Holding’in ana sponsor olduğu Kuran-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler sergisinin gala yemeğinde konuşan Ali Koç, İslam’ın hoşgörü dini olduğunu, tüm diğer semavi dinler gibi insani değerleri, sevgiyi ve birliği yücelttiğini söyledi. “Ancak maalesef bugün Müslümanlığın Batı’da algılanışı, bu hümanizm ve hoşgörü anlayışından çok uzak. İslam dininin ve 1.7 milyar Müslüman’ın terörle ve şiddetle bağdaştırılmaya çalışılması bizleri üzüyor ve kaygılandırıyor” diyen Ali Koç, ABD’deki başkanlık seçimlerinde dahi İslamofobi retoriğinin kullanıldığına üzülerek tanıklık ettiklerini vurguladı. Koç, İslamofobinin yabancılaştırmayı, nefreti ve sığ milliyetçiliği körüklediğini, zaten bunu hedefleyen aktörlerin emellerine de hizmet ettiğini ifade etti. “Hayatımıza ayrımcılığı, çağdışılığı ve şiddeti getiren dinler değil; dinlerin bilerek ya da bilmeyerek yanlış referanslarla yorumlanması ve politik emeller için kullanılmasıdır” diye devam eden Koç, dinin siyasileştirilmesinin, dinlerin birleştirici özünün kaybolmasına neden olduğunu dile getirdi. Koç, “İnsanların kimliklerini, sadece din, dil, ırk ya da cinsiyet gibi tek bir aidiyete indirgeyen yaklaşım; tutuculuğu, katılığı ve baskıyı besler” şeklinde konuştu.

        ‘ÇÖZÜM ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK’

        Koç, çözümün çok kültürlülük, çoğulculuk, demokrasi, kapsayıcılık ve temel insan haklarının tüm toplumlar için tartışmasız değerler olması, yabancılaştırma değil, birleştiriciliğin tercih edilmesi olduğunun altını çizdi. Koç, “Çoğunlukla kararlar verilirken politik amaçları doğrulayan analizler seçilirken; diğerleri bir yana itiliyor. Politikacılar tarihin doğru tarafında olmak istiyorlar; ancak bu taraf her zaman bilgeliğin, sağduyunun, hümanizmin ya da barışın tarafı olmuyor” diye konuştu.

        ‘ATATÜRK’ÜN MODELİ ÖRNEKTİR’

        Koç, uzun vadeli çıkarları gözeterek hareket eden, reform cesaretine sahip liderlere ihtiyaç olduğunu söylerken, bu noktada Atatürk’ü andı. Koç, “Bu büyük lider, çağdaş evrensel değerlere dayanan, barışı ve adaleti temel alan bir vizyon ile; İslam kültürünü, laik ve demokratik bir potada bütünleştirerek, güçlü bir ekonomik ve toplumsal kalkınma modeli inşa etmeyi başarmıştır” dedi.

        GRAMSCI’DEN ALINTI YAPTI

        Ali Koç, konuşmasında İtalyan Komünist Parti’sinin de kurucu üyesi olan ve Marksist literatüre katkılarıyla tanınan Gramsci’nin “Eski dünya ölüyor ve yeni dünya doğmak için mücadele ediyor, şimdi canavarlar zamanı” sözlerini hatırlattı. Koç, bu sözlerin, içinden geçtiğimiz dönemi en iyi özetleyen sözler olduğunu söyledi. Batı dünyasını da eleştiren Koç, Afganistan, Irak, Libya, Suriye, Afrika ve Güneydoğu Asya’da rejim değiştirme amacıyla yapılan ‘yıkıcı girişimlerin uzun tarihini’ hatırlatarak “Batı’nın da bugün karşılaştığımız düğümlerde suç payı vardır” dedi.

        60’I AŞKIN EL YAZMASI KURAN

        Dünyanın en büyük müze ve araştırma enstitüsü Smithsonian bünyesindeki Arthur M. Sackler Galerisi’nde 20 Şubat’a kadar gezilebilecek sergide, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin el yazması Kuran-ı Kerim koleksiyonundan 60’ı aşkın eser sergilenecek. Bu eserler böylece ilk defa Türkiye dışına çıkmış oluyor. Sergiyi, toplam 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Serginin açılış galası Washington’daki Smithsonian Castle’da gerçekleşti. Galaya Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun yanı sıra dünyanın dört bir yanından çok sayıda davetli katıldı.

        ‘SERGİDEKİ ESERLER DİYALOĞA HİZMET EDECEK‘

        Koç, sergideki eserlerin İslam’ın daha iyi anlaşılmasına ve yapıcı bir diyalog ortamının oluşmasına hizmet edeceğine inandıklarını söylerken, “Aşırılık yanlılarının evrensel değerlerimizi rehin almasına izin vermeyelim” dedi.

        Koç Holding’in ana sponsor olduğu Kuran-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler sergisinin galası Washington’da yapıldı.

        Meltem ERSOY/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ