Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hüseyin Keskin: ‘3. havalimanı yolcu dostu olacak’ - İş-Yaşam Haberleri

        Hizmete girdiğinde dünyanın ‘sıfırdan yapılan’ en büyük havalimanı unvanına sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı, hazırlık çalışmaları çerçevesinde kapılarını havayollarına açmaya başladı. Diğer bir ifadeyle yeni havalimanını kullanacak şirketler için tanıtımlar yapılarak, talepler toplanıyor. Havalimanını 2018’de sorunsuz bir şekilde hizmete sokmak için yoğun bir çalışma içinde olan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, ilk defa Habertürk’e açıklamalar yaparak, yeni havalimanının yolcu dostu olacağını ve hizmet alan herkese eşsiz deneyim sunacağını söyledi.

        Yeni havalimanının son durumunu, yolcuya ve havayollarına hitap edecek olan terminallerin donanımını, teknolojisini ve işletme yöntemlerinin nasıl olacağını kısa sayılabilecek bir süre önce İcra Kurulu Başkanlığı görevine atanan Keskin’le konuştum. Sohbetimizi daha ayrıntılı bir şekilde pazar günü Habertürk Televizyonu’nda, Türkiye’nin tek havacılık ve turizm programı Airport’ta saat 12.10’da izleyebilirsiniz. Şimdi sözü Keskin’e bırakıyorum:

        BAGAJLAR 9 DAKİKADA ULAŞACAK

        Yeni havalimanında 42 km uzunlukta bagaj otomasyon sistemi olacak. Yolcular uçak körüğe yanaştıktan 9 dakika sonra bagaj konveyörlerinden valizlerini alabilecek. Böylece terminalde uzun süre bagaj bekleme sorunu yaşanmayacak. Ayrıca yolcuların pasaport kontrol ve güvenlik noktalarından hızla geçebilmeleri için de sürprizlerimiz olacak. Bu tür rahatlıklar için robotlar, yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makineler, check-in ya da bagaj teslim noktalarında en son teknoloji kullanılacak. Terminallerimiz de yolcuların çok kısa sürede uçağa bineceği veya terk edeceği şekilde dizayn edildi.

        THY VE HAVAYOLLARINA ÖZEL SALONLAR

        Terminallerimiz, havayollarının yolcularına çeşitli kategorilerde hizmet vermek istemeleri halinde en iyi imkânları sunacak. Böylece havayollarının en iyi hizmeti vermede yapacakları rekabete ciddi katkı sunmuş olacağız. Mesela Türk Hava Yolları’nın, terminalin çeşitli noktalarında özel yolcu salonları olacağı gibi geliş katında “arrival lounge” da bulunacak.

        YEŞİL, ÇEVREYE DUYARLI, ENGELSİZ

        İstanbul’u çevreyle duyarlı, kendi enerjisini üretebilen, geri dönüşüm kabiliyeti yüksek, modern, engelsiz ve yeşil bir havalimanıyla tanıştıracağız.

        Yolcu rotaları ve kolaylaştırılmış yürüme mesafeleriyle yolcu akışlarını basitleştirdik. Yolcu konforunu ve deneyimini en üst seviyeye çıkarmak için perakende ve yiyecek-içecek alanları yıllık bir milyon yolcu başına 1.450 metrekare tahsis ederek, yolcular için daha fazla alan, daha çok seçenek ve konfor sunacağız.

        Yeni Havalimanı’nda yer alacak tüm ticari işletmeler, yeşil kuruluş sertifikasına (LEED) sahip olacak. Bu sayede de havalimanı dünyanın ilk yeşil havalimanı unvanına kavuşacak. Yeni Havalimanı, kendi enerjisini üreten, çevreci, engelsiz ve yeşil bir havalimanı olarak inşa edilecek.

        400’DEN FAZLA MARKA OLACAK

        Yeni Havalimanı’nda çeşitli sektörlerden 400’den fazla yerli ve yabancı markayı ilk defa tek çatı altında buluşturacak 53 bin metrekarelik dünyanın en büyük duty free alanını inşa ediyoruz. Duty free alanını 25 yıllığına yüzde 60 Alman Gebr. Heinemann’a ait olan Unifree Duty Free işletecek. Perakende mağaza alanları 50 bin, yiyecek-içecek alanları ise 30 bin metrekareden fazla olacak.

        HAVALİMANI ÇOK YÖNLÜ ULAŞIM

        Yeni havalimanında terminale entegre bir istasyon yer alacak ve metro ile hızlı trene bağlantı sunacağız. Ayrıca havalimanının D-20 yeni karayolu bağlantısı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile İstanbul bağlantısı, Üç Katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi ile Anadolu Yakası bağlantısı da olacak.

        HAVALİMANI ŞEHRİ KURULACAK

        Havalimanı hizmete girdiğinde yaklaşık 100 bin çalışanıyla yeni bir cazibe merkezi olacak. Bu sebeple terminallerin önünden başlayan ve havalimanının güney sınırına doğru uzanan geniş bir alanda bulunan ‘Havalimanı Şehri’nde ofis binaları, oteller, cami, konferans ve fuar merkezi, tıp merkezi yer alacak.

        KARGO UÇAKLARINA ÖZEL ALAN

        Havalimanında 1 milyon 390 bin metrekarelik alanda, yıllık 5.5 milyon ton kapasiteli kargo bölümünde, 42 kargo uçağı için park alanı bulanacak. Ayrıca uçak altında taşınan kargoların işlemlerini de hızlandıracak ve kolaylaştıracak işletme modeli uygulanacak. Yine havalimanımızda Uçak Bakım-Onarım Tesisleri için de 700 bin metrekarelik alan tahsis edilecek.

        KİRALARDA KAMU TARİFESİ uygulanacak

        Metrekare kiralama değerleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yayımlanmış olacak en son Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) ücret tarifesini baz alınarak hazırlanacak. Söz konusu ücret tarifesi, DHMİ’nin onaylamasının ardından resmiyet kazanacak. Ancak havalimanı açılana kadar hazırlıklarını tamamlayarak faaliyetlerine başlamak isteyen işletmelerin, 18 Kasım 2016’ya kadar taleplerini bildirmeleri gerekiyor.

        YOLCU KARŞILAYANLARA ÖZEL ALAN

        Yolcu ulaşım birimi ve terminal binasının arasındaki bölgede yer alacak olan plaza, yolcuları karşılayanlar ve havalimanını ziyaret edenler için genel bir dolaşım bölgesi olacak. Bu alanda mağazalar, yeme ve içme seçenekleri bulunacak ve her türlü ulaşım aracına erişimi buradan sağlayacağız. Akıllı sistemlerle donatılmış 18 bin araç kapasiteli kapalı otoparkımız, Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğine de sahip olacak.

        Güntay ŞİMŞEK/HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ