Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Regülasyonda bir tek kredi kartında ayar kaçtı’ - İş-Yaşam Haberleri

        Kredi kartında çok fazla regülasyon olduğunu söyleyen QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, “Regülasyonda bir yerde ayar kaçtıysa o da kredi kartı” dedi. Qatar National Bank (QNB) satın almasından sonra Finansbank’ın adının QNB Finansbank olarak değişmesiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında sektöre yönelik soruları da yanıtlayan Güzeloğlu, bankacılık sektöründe sadece Türkiye’de değil tüm dünyada regülasyonların olduğunu bunun da gayet anlaşılır olduğunu vurguladı.

        ‘KART PAZARINDA İKİ BANKANIN DÜOPOLÜ VAR’

        Buna karşın kredi kartlarında çok gereksiz regülasyonların olduğunun altını çizen Güzeloğlu, kredi kartlarında yüzde 40 olan minimum ödeme oranlarında düzenleme yapılmasını önerdi. Bu oranın sadece batıkları artırdığını kaydeden Temel Güzeloğlu, her bankanın kendi minimum ödeme oranlarını belirlemesi gerektiğini vurguladı. Bir müşterinin kart limitinin maaşının dört katı olarak belirlenmesinin doğru bir uygulama olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “Ancak mevcut durumda müşterinin cüzdanında büyük kartlardan bir tanesi varsa ve limiti bloke ettiğinde siz o müşteriye kart veremiyorsunuz. Dolayısıyla bu sistemi iki büyük kartın düopolü getirdi. Tekelleşme oldu. Bizim istediğimiz limitin değil riskin üzerinden maaşın dört katı olsun” dedi.

        (Sağdan sola sırayla) Ömer Aras, Temel Güzeloğlu
        (Sağdan sola sırayla) Ömer Aras, Temel Güzeloğlu

        ‘KOMİSYON MARİFETİYLE FAYDASINI ÇIKARIYORLAR’

        Şu anda Türkiye’de iki bankanın bu düopolü yüzünden, komisyon marifetiyle çok ciddi bunun faydasını çıkardığını söyleyen Güzeloğlu, “Sistemi iki karta mahkûm ettiğin zaman ‘Benim POS’umu alacaksın yoksa yaşayamazsın. Komisyon olarak da şunu vereceksin’ diyor. KOBİ o komisyonu sineye çekmiyor ki gidip vatandaşa yansıtıyor” diye konuştu. Kredi yapılandırma ve taksit sayılarının artırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güzeloğlu, bu düzenlemeleri bankaların istediğini ve sektöre pozitif yansımaları olduğunu vurguladı.

        ‘VATANDAŞ QNB’Yİ ‘O NE BE’ DİYE OKUYABİLİR!’

        QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, bankanın isim, amblem ve logo değişimi kararı öncesi müşteriler arasında anket yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya esprili bir yanıt verdi. Bununla ilgili çok detaylı bir araştırma yapılmadığını söyledi. Temel Güzeloğlu’nun, Q harfi Türkçe’de olmadığı için QNB’nin doğru telaffuz edilip edilmeyeceği üzerine bir araştırma yapıldığını ve yüzde 50-52 oranında katılımcının okuduğunu belirtmesi üzerine konuya esprili bir dille yaklaşan Aras, “Bu araştırmaların nerede yapıldığı önemli. Anadolu’da vatandaş bunu ‘O Ne Be’ diye okur. Zaten biz de bunu reklamda kullandık. ‘Q Ne Be’ diye de okursan ‘Künefe’ gibi bir şey olur” ifadelerini kullandı. QNB’nin 30 ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Aras, “Kurum olarak yurtdışı satın almalarından sonra bu şekilde isim değişikliğine gidiyorlar ve hepsinin de önüne QNB geliyor. Bizde QNB Finansbank oldu” dedi.

        ‘QNB’NİN GÜCÜYLE KURUMSAL KREDİLERDE VİTES BÜYÜTECEĞİZ’

        QNB’nin, çok yüksek kredi notuna sahip olduğunu vurgulayan Ömer Aras, bu durumun Finansbank’ın kredi notunu da yukarı çektiğini ve yurtdışından borçlanma imkânlarına pozitif yansıyacağını belirtti. QNB’nin dünyanın en güvenilir 50 bankasından biri seçildiğini hatırlatan Aras, “Yeni dönemde kurumsal bankacılık, KOBİ bankacılığı alanında büyüyeceğiz. Kurumsal bankacılık demek büyük firmalara kredi vermek demek. Bunun da büyük çoğunluğu yabancı para cinsinden. Bütün bunlar maliyet meselesi. Bunu kim daha düşük maliyetle alıyorsa o avantaj yakalar ve rekabetçi olur. QNB ile döviz borçlanmamızın maliyeti daha düşük olacak. Göreceli olarak Türkiye’deki bankalara göre yurtdışı döviz kaynaklarına ulaşmamız çok daha iyi noktaya geldi. Bu bize rekabet gücü sağladı. Büyük projelere ve kurumsal firmaların finansmanına gireceğiz ve pazar payımızı artıracağız” diye konuştu. Temel Güzeloğlu da, toplam krediler içinde yüzde 20’lerde olan kurumsal kredilerinin payını 3 yılda yüzde 35-40 çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ