Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Vergi arzı artırmadı ama fiyatı yükseltti’ - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’nin köklü ayakkabı markası Beta’nın Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, 2014’te gelen ithalat vergisinin ardından sektörde fiyatların yükseldiğini belirtti. Beta’nın yalnız mağazacılık değil birçok yabancı markaya ihracata yönelik üretim de yaptığını hatırlatan Akyıldız, “İthal ayakkabıya getirilen vergi dış açığı düşürmeye yönelik bir uygulamaysa bazı ayakları eksik. Çünkü bu vergiyle iç piyasaya talep oldu. Arz taleple aynı oranda artmadığı için fiyat yükseldi” dedi. Ayakkabı ithalatının son 1 yılda gerilediğini kaydeden Akyıldız, “Ancak bazı ürünler var ki ithal edilmeden olmuyor ve onlarda da fiyat aldı başını gitti. Tüketici pahalı alışveriş yapmak durumunda kaldı. Öte yandan fiyat yükseldiği için zaten zor olan ithalat müşterisi daha da zor müşteri oldu ve ihracatın önüne de engel çıktı” yorumunu yaptı.

        ‘MOTİVASYON YOK’

        Ekimden ocak ayına kadar ayakkabıcıların yılın en kârlı dönemini yaşadığını söyleyen Akyıldız, sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Eylülde çoğu markanın satışı geçen yılın altında kaldı. Ekimde ufak bir hareketlenme var ancak o verimliliği ortaya koyacak bir motivasyon yok. Biz normalde yüzde 15 ciro artışı bekliyorduk fakat yüzde 5’te kaldık. Ağustosta kış sezonunu açmamıza rağmen beklenen sıçrama gerçekleşmedi.”

        ‘NEREDEYSE HESAP MAKİNESİYLE ÇARŞIYA ÇIKILACAK’

        Tüketicinin talebindeki düşüşün indirim ve kampanyalarla aşılmaya çalışıldığını kaydeden Barbaros Akyıldız, “Biz bile bu yıl normalden fazla kampanya yaptık. Ancak tüketici sezon başında indirime alıştığında bir daha normal fiyata dönemezsiniz” dedi. Akyıldız, “İndirim konusunda uzun süredir devam eden bu yanlış uygulama öyle bir noktada ki ‘yüzde 50 artı yüzde 20, üstüne ikinci ürüne şu kadarlık avantaj’ derken insanlar neredeyse hesap makinesiyle çarşıya çıkacak hale geldi” şeklinde konuştu.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ