Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Zorlu: Özal zenginiyim ama hiç karşılaşmadım - İş-Yaşam Haberleri

        Yeni yönetiminde, ‘Kadın girişimciliğinin özendirilmesinde erkeklerden de destek almalıyız’ diyerek bir süre önce üyeliği kadınlarla sınırlamama kararı alan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’ne (KAGİDER) en son destek Zorlu Holding’den geldi. Zorlu Holding, aynı zamanda holding merkezi de olan Levent 199’da bir katı KAGİDER’e ayırarak, ‘Gelin, burada çalışın” dedi.

        Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da önceki akşam KAGİDER’in konuğuydu. Konuşmasında, bugün 96 yaşında olan ve kısa süre öncesine kadar aktif olan annesine atıfta bulundu. Girişimcilik tohumlarının ailede atıldığını söyledi, “Ben bu konuda çok şanslıydım. Çünkü doğduğum ve büyüdüğüm ortam öyleydi. KOBİ tezgâhları arasında yetiştim. O yıllarda her evin bir odasında dokuma tezgâhları olurdu. Annem de bir girişimciydi ve beni de öyle yetiştirdi. Şu an 96 yaşında. Kendisinde hâlâ girişimcilik kalıntılarına rastlar ve hissedersiniz” dedi.

        Ahmet Nazif Zorlu’nun, çocukluğuyla ilgili içtenlikle ve zaman zaman da esprilerle paylaştığı anılar KAGİDER üyelerini gülümsetti:

        “Bizim oralarda 6-7 yaşında çocukları çalıştırırlardı. Mahsula sardırırlardı. 11-12 yaşına gelince de yarıştırırlardı. ‘Bilmem kimin oğlu dokumaya başladı’ derlerdi. Çocuğu teşvik ederlerdi. Anne-baba çocukları işlerdi. Çocuklar hayatın içindeydi.”

        Sonra da 1980’lerde Almanya’ya gittiğinde gördüğü kadınları anlattı ve ekledi: “Ben 1980’lerde Almanya’ya gittiğimde, kadınlar, kız çocukları çalışıyordu. Garsonluk yapıyorlar, fabrikalarda çalışıyorlardı. Hepsinin ayaklarında varisler vardı. Üretiyorlardı. Üretip tüketiyorlardı. Şimdilerde bakıyorum bizde yalnızca tüketiyorlar. Dün akşam TV izliyorum. Bir kadına ‘çalışıyor musunuz?’ diye soruyorlar. ‘Hayır eşim istemiyor, çocuk doğuracağım’ diyor. Bu zihniyetle olmaz. Çalışmak ayıp değil. Çalışmayan insan bana göre miskindir. Çalış, yorul, kafan zinde olur. Çalışmayınca bana kaşıntı basar.”

        Ahmet Nazif Zorlu tüm sohbetin sonunda konuyu yine annesine bağladı: “Girişimciliğim annemden, hâlâ annem yanına gelen birileri için ilk olarak ‘Ne iş yapıyor’ diye sorar.”

        ÇALIŞAN 8 MİLYON KADININ SADECE 100 BİNİ GİRİŞİMCİ

        KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar, dernek olarak tüketen değil üreten kadınları teşvik ettiklerini söyledi. Sonra da hep dile getirdikleri rakamı hatırlattı: “Türkiye’de 8 milyon kadın çalışan var ve bunların sadece 100 bin kadarı girişimci.” KAGİDER de zaten bütün projelerini 100 bin rakamını artırmak üzerine geliştiriyor. Oktar, yeni dönemde Zorlu Holding’in de Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) imzacıları arasına katıldığını açıkladı.

        ‘BEN ÖZAL ZENGİNİYİM AMA HİÇ KARŞILAŞMADIM’

        Sohbet, Ahmet Nazif Zorlu’yu iş hayatının ilk yıllarına kadar götürdü. 1980’de makine almak için gittiği Almanya’da bir fabrikanın resepsiyonunda 4 saat beklediğini anlattı. “Ülkem, kurumum ve ailem derim her zaman. Ülkeme katkı yapınca mutlu oluyorum. Bugün Vestel kendi sektöründe ihracat lideridir. 1980’lerde Almanya’daki fabrikada konuştuğum Ortadoğu satış müdürü bana ‘Ne yapıyorsun burada?’ diye sorduğunda ‘Makine alacağız’ dedim, ‘Para var mı?’ diye soruyorlar.

        O zaman para transferi yok yurtdışına, paraları çoraplarımızın içine koyup gidiyoruz. ‘Yüzde 25’ini istiyorum’ dedi. Parayı bir gün sonra verdim, makineyi aldım, içimden de ‘Bunun 100 mislini sizden alacağım’ dedim. Bu da oldu. Üretimimizin yüzde 80’ini kalkınmış Avrupa ülkelerine satıyoruz.

        O zamanlar önümüzde Çin seddi vardı, yatırım yapmak zordu. Devlet, girişimcinin önündeki engelleri kaldırmalı. Rahmetli Turgut Özal başbakanlığı döneminde ülkenin önünü çok açtı. Ben Özal zenginiyim ama hiç karşılaşmadık. Allah’ın dağından geldik Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 5 şirketinden biri olduk. Zorlu Center ile birlikte Zorlu markası da yurtdışında Avrupa’da bilinir oldu” dedi.

        Esen Y. EVRAN/ GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ