Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TCMB'nin enflasyon raporu toplantısı başladı - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın açıklamalarından notlar;

        * Tahvil getirilerinde süren gerileme Fed faiz beklentileriyle birlikte durdu. Çekirdek enflasyon göstergelerindeki olumlu gidişat ve kürseel risk iştahının olumlu seyri TCMB'nin 3. çeyrekte para politikasında sadeleşme sürecine devam etmesini sağlamıştır.

        * Yurt içinde talep 3. çeyrekte yavaşladı. Sadeleşmeden hedeflediğimiz kazanımları büyük ölçüde elde etmiş bulunuyoruz. Sadeleşme politikasını uygun bir zamanda sonuçlandırmayı planlıyoruz.

        * 2017 TÜFE tahminini ithalat fiyatının yukarı yönlü etkisi sebebiyle yükselttik.

        * 2016 enflasyon tahminini yüzde 7.5'ta tutarken 2017 enflasyon tahminini yüzde 6'dan yüzde 6.5'a yükselttik.

        * Gıda fiyatları enflasyonu varsayımı 2016'da yüzde 6, 2017'de yüzde 7 olarak belirlendi.

        * 2017 enflasyon beklentimize dair detayları raporlarda bulacaksınız. Döviz kurundaki oynaklıklar risk senaryolarımızın içinde. 2017 yılı için bahsedilen risklerin birbirini dengelediğini düşünüyoruz.

        * Faizin yönüyle ilgili bir yorum yaptık. Ağustos 2015'te açıkladığımız bir yol haritası vardı. Burada bir sadeleşme süreci vardı. Para politikası daha iyi anlaşılması. Zaman zaman para politikası duruşuyla ilgili birden fazla faiz üzerinden yapılanların düzenleneceğini belirttik.

        * 2017 yılı için riskler bi,rbirini dengeliyor, yüzde 6,5 hedefi gerçekleştirilebilir. Bu noktaya oldukça yakınız. Öngörülebilir hale getirdik. Bu yönüyle biz sadeleşme adımları ve para politikası duruşu ile ilgili piyasaya faizin yönü ile ilgili değerlendirme sunmanın doğduğunu gördük. Biz para politikası kararı metninde bir sonraki adımın yeri zamanlaması ne olacak, biz verilere bağlı olacağız. Veri enflasyonu etkileyen tüm gelişmelerdir. Önümüzdeki dönemde alacağımız kararların yönü ve çapı bununla olacaktır.

        * Faizin yönüyle ilgili duruşumuzu net ifade etmek istedik. Biz temkinli bir duruş içindeyiz. Mevcut enflasyon görünümü beklentiler ve küresel şartlarda para politikasındaki mevcut duruşun en uygun duruş olduğu görüşündeyiz. Sadeleşme büyük ölçüde tamamlandı, en kısa zamanda tamamlanmasını hedefliyoruz.

        * Merkez Bankası'nın blog sayfası aktif olacak. Genel olarak çıktı açığı tartışmalarını biraz daha tartışıyor olacağız. Gıda komitesi 2 yıldır çalışıyordu. Erken uyarı sisteminden bahsediyoruz. Tarım Bakanlığı başta olmak üzere mutelif kurumlarda varolan veriler. Biz bu çalışmaları biraraya getirip daha eş zamanlı hale getiriyoruz.

        * Detaylar aslında paylaşıldı. Diğer uygulama detaylarını bankalarla yakın zamanda paylaştık. Biz biliyorsunuz altın rezervlerini kabul ediyoruz.

        * Asgari ücretin önemli bir etkisi vardı. 2017 yılı için kritik soru kamu desteğinin kalıp kalmaması biz senaryolarımızda bunu da ilave ettik. Biraz daha görünümü gözlemledik. 2017 enflasyon değerlendirmemizde kamu desteği de senaryolarımızın içinde.

        Toplantıya katılan gazeteci ve analistlerin katıldığı soru-cevap bölümünün ardından toplantı sona erdi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ