Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Lütfi Elvan: Rusya büyümeye pozitif katkı yapacak - İş-Yaşam Haberleri

        Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yaptığı açıklamada, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Türkiye'nin turizm gelirlerinde ciddi bir düşüş meydana söyledi.

        İki ülke arasındaki uçak krizinin Rusya'da iş yapan Türk müteahhit şirketlerini ciddi ölçüde etkilediğini anlatan Elvan, tarım ürünleri ihracatının da bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı.

        Gıda ürünlerinin önümüzdeki yıl başından itibaren rahat bir şekilde Rusya'ya ihraç edilebileceğine işaret eden Elvan, sözlerine şöyle devam etti:

        "Artık Rusya'da müteahhitlik yapan firmalarımızın da rahat bir şekilde çalışmaya başladığını görüyoruz. Turizmde, Rusya'dan gelen turist sayısında artış olduğunu, 2017'de ciddi bir canlanma olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan nükleer santralle ilgili Rusya ile yaptığımız görüşmeler neticesinde çalışmaları hızlandırıyoruz. Türk Akımı konusu var. Bunların hepsine bütün olarak baktığımızda, Rusya ile olan ilişkilerimizin düzelmesi, normalleşmesi, ekonomimizi pozitif yönde etkileyecek, 2017 büyümemize de pozitif bir katkı sağlayacak."

        Tarım sektörünün kuraklık, sel gibi felaketler nedenlerle yeterli oranda büyüyemediğini vurgulayan Elvan, bunun genel ekonomik büyümeyi negatif yönde etkileyen önemli parametrelerden birisi olduğuna dikkati çekti.

        Bakan Elvan, coğrafyada yaşanan tüm sorunlara rağmen, Türkiye'nin dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğunu dile getirerek, "Yüzde 3,2'lik büyüme hiçbir zaman küçümsenmemeli. Gerçekten yüksek bir büyüme oranı." ifadesini kullandı.

        Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarınca düzenlenen darbe girişimi sonrasında özellikle tüketim açısından piyasalarda ciddi bir durgunluk oluştuğuna dikkati çeken Elvan, "Yatırım yapmak isteyenler beklemeye başladı. Geçtiğimiz 3 ay içerisinde böyle bir süreci yaşadık. Tüketim yönü itibarıyla o süreçte kısa vadeli bir rahatlama sağlamamız, bir hareketlilik getirmemiz gerekiyordu. Buna yönelik önlemler aldık. Bu da gayet normal. Bu alınan önlemleri uzun vadeli alınmış bir önlem gibi görmeyelim. Şu dönemde buna ihtiyacımız vardı ki bunları aldık." diye konuştu.

        Elvan, orta ve uzun vadede öncelikli alanlarının tasarrufun artırılması ve yatırımlar olacağını bildirerek, "Bu nedenle yatırım ortamının iyileştirilmesini sağlamak, daha da iyi noktalara getirmek, bu alanda dünyanın en iyileri arasında yer almak istiyoruz. Bu yönde çaba sarf ediyoruz. Yapısal sorun denilen konuların çözümü teker teker gerçekleştiriyoruz. Yapısal sorunları ortadan kaldırıcı tedbirleri alıyoruz. Bu noktada en ufak sıkıntı söz konusu değil." şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ