Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gaziantep ihracatta 5. sıraya yükseldi - İş-Yaşam Haberleri

        "Yıllık bazda Ankara ile aramızdaki açığı kapattık. 40 milyon dolar fark bile attık. Böylece, Ocak-Ekim 2016 dönemi sıralamasında en fazla ihracat yapan 5'inci il olduk." dedi.

        Konukoğlu, yazılı açıklamasında, bu yıl ekimde yaptıkları ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 gerileyerek 577 milyon 365 bin dolar olduğunu belirtti.

        Ocak-Ekim 2016 dönemi ihracatının geçen yılın 10 aylık toplamına göre binde 6 düşüşle 5 milyar 144 milyon 778 bin dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Konukoğlu, Gaziantep'in en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir arasında hem aylık hem de yıllık bazda Ankara'nın önüne geçerek 5. sıraya yükseldiğini kaydetti.

        Gaziantep'in Türkiye ihracatının motor gücünü oluşturan en önemli iller arasında yer aldığını vurgulayan Konukoğlu, "Ekimde aylık bazda düşüş ivmesinin azalmasının yanı sıra toplam ihracatta güzel bir sonuç elde ettik. Yıllık bazda Ankara ile aramızdaki açığı kapattık. 40 milyon dolar fark bile attık. Böylece, Ocak-Ekim 2016 dönemi sıralamasında en fazla ihracat yapan 5'inci il olduk." ifadelerini kullandı.

        Konukoğlu, firmaların ihracatını artırmaya ve ticari engellerin bertaraf edilmesine yönelik çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

        "Küresel ekonomide zayıf yönlü büyüme trendi devam ederken, dünya mal ticaretindeki küçülme sürüyor. Diğer yandan, Ortadoğu bölgesinin durumu ortada. Özellikle, Irak ve Suriye'de yaşanan savaş ortamı, sınır komşuları olarak en çok bizleri etkiliyor ancak yine de ihracatta birçok ülkede yaşanan düşüşlere göre Türkiye'nin kaybı daha sınırlı kalıyor. Gaziantep'teki ihracatçılar olarak da elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Bugünleri de atlatarak, ihracatta tekrar istikrarlı artış sürecine gireceğimize inanıyoruz."

        "Ekonomik gelişmeler ihracatı olumlu etkileyecek"

        Katma değerli ürünlerle ihracat fiyatını artırmanın ve daha büyük miktarlarda ihracat yapmanın önemini belirten Konukoğlu, "Dünya ekonomisindeki gelişmeler doğrultusunda, yurt dışı pazarlarda daha aktif olmalıyız. Dış ticaretin önemli bir oyuncusu Gaziantep, bunu yapabilecek kapasiteye ve deneyime sahiptir." değerlendirmesinde bulundu.

        Konukoğlu, ihracatçıya yeşil pasaport verilecek olması ve Eximbank bütçesinin artırılması gibi desteklerin yanı sıra iyileşme yoluna giren Rusya-Türkiye ilişkilerinin ileriki dönemde ihracatı olumlu etkileyeceğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ