Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hidrojenle uçan uçak - İş-Yaşam Haberleri

        Almanya’da çalışmalar yapan bir ekip, atmosfere su buharından başka bir şey bırakmayan bir uçağı test etti. 10 dakika süren uçuşa 2 askeri test pilotu ile 2 kukla yolcu katıldı. İlk uçuşunu eylülde Stuttgart Havalimanı’nda gerçekleştiren “HY4” isimli 4 koltuklu uçak, hidrojen ve oksijeni kullanarak elektrik enerjisi üretiyor. Üretilen elektriği yakıt hücreleri aracılığıyla motora aktaran sistemin, doğaya tek çıktısı ise su buharı oluyor. Kısaca uçak hidrojenle uçuyor.

        İki ayrı gövdeden oluşan uçak, kanatlardan birleştirilmiş. Kanatların birleştiği orta gövdeye ise pervaneli bir motor yerleştirilmiş. Her iki gövdede de uçağa enerji sağlayacak hidrojeni depolayan birer tank yer alıyor. HY4, birden fazla insanı taşıyan, hidrojenle çalışan dünyadaki ilk uçak! Uçak üreticisi Pipistrel, yakıt hücreleri üzerine çalışan Hydrogenics, Ulm Üniversitesi, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) Mühendislik ve Termodinamik Enstitüsü bu önemli projede işbirliği yapıyor.

        HAVACILIĞA YENİ SOLUK

        Projenin 2 önemli hedefi var:

        1- Uçağa güç sağlayan bu sistemi öncelikle küçük ve orta sınıf uçaklarda kullanarak, bölgesel hava yolculuğunda köklü bir değişim sağlamak.

        2- Jet motorlu uçaklara göre çok sessiz olan bu sistemi, karbon salımlı yakıt tüketen araçlara (uçak, tren ve otobüs) ciddi bir doğa dostu alternatif olarak sunmak.

        SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

        Uçak gücünü, yakıt hücreleri ve lityum bataryalardan oluşan hibrit bir sistemden elde ediyor. Kalkış ve tırmanış esnasında lityum bataryalardan ek destek alınıyor. Kalkışta ve uçuş esnasında meydana gelebilecek acil durumlar için lityum batarya yedek bir sistem olarak kullanılıyor.

        İKİNCİ UÇUŞ AMERİKA’DA

        İlk başarılı uçuş deneyiminden sonra uçak San Francisko ile New York arasında 2017’nin başında uçacak. Böylece farklı sıcaklık değerlerinde, ani güç değişimi yaşanması gereken durumlarda ve daha birçok farklı konuda uçağın potansiyeli ve vereceği tepkiler ölçülecek. Saatte 165 kilometre seyir hızına ve 1500 kilometre maksimum menzile sahip olması planlanan uçağın birkaç yıl içinde, 19 yolcu kapasiteli modelinin hayata geçirilmesi düşünülüyor. Peki, THY filosuna bu uçaklar ne zaman girebilir? Projenin uzmanları, aynı sistemle bin civarında yolcunun, 10 bin kilometre uçurulması için uzun bir zamana ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

        HY4’ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

        ■ Kanat Açıklığı: 21.36 m

        ■ Uzunluk: 7.4 m

        ■ Boş Ağırlık: 630 kg

        ■ Maksimum Ağırlık: 1500 kg

        ■ Motor Gücü 80 kW

        ■ Maksimum Hız: 200km/s

        ■ Seyir Hızı: 165 km/s

        ■ Menzil: 750-1500 km

        THY İLE SEYŞELLER

        Türk Hava Yolları, Hint Okyanusu’nda 115 granit ve mercan adasından oluşan ve Türkiye’ye vize uygulamayan Seyşeller’e uçmaya başladı. Beyaz kumsalları, berrak denizi, antik çağlara uzanan tarihiyle dünyanın tropik turizm cennetlerinden biri olarak kabul edilen Seyşeller’e Atatürk Havalimanı’ndan gece yarısı kalkan uçağa bindiğiniz an yaklaşık 8 saat sonra sabah erken saatlerinde sımsıcak bir atmosferde kendinizi bulabilirsiniz.

        Balayı Adaları olarak da bilinen Seyşeller’e THY, haftanın 3 günü, pazartesi, çarşamba ve cumartesi karşılıklı olarak sefer yapacak. Seyşeller, THY’nin Afrika’da 31’inci, dünya genelinde ise uçtuğu 114’üncü ülke oldu. İlk uçuşa THY Yönetim Kurulu Üyesi Ogün Şanlıer, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur ve Basın Müşaviri Yahya Üstün ile birlikte ben de katıldım. İlk uçuşlarda özel mönü kartları hazırlayan THY, Seyşeller için de denizyıldızlı olarak tasarlanan mönü kullandı. Seyşeller Mahe Havalimanı’nda ise uçağımız bir havacılık geleneği olan su takıyla karşılandı.

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ