Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İkinci el otobüsler Afrika, Asya ve Ortadoğu'ya ihraç edilecek - İş-Yaşam Haberleri

        TOFED Başkanı Birol Özcan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ikinci el otobüs stoğunun arttığını, projenin hayata geçmesi için öncelikle bir fuar alanına ihtiyaçları olduğunu anlattı.

        Alanın tahsis edilmesinin ardından fuar yerini oluşturacaklarını ve ikinci el otobüsleri burada teşhir edeceklerini ifade eden Özcan, daha sonra da bu otobüslerin ihracının gerçekleşeceğini kaydetti.

        Projeyle ekonomiye katkı sunmayı amaçladıklarını dile getiren Özcan, Türkiye'de 100 binin üzerinde ikinci el otobüs bulunduğunu, ihtiyaç fazlası bu stoğun kullanılmadığını dile getirdi.

        Projeyle otobüslerin Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine satılacağını kaydeden Birol Özcan, bunun hem otobüsçüler hem de Türkiye'de üretim yapan firmalar için olumlu sonuçları olacağını söyledi.

        "Otobüs üreten firmalarla da konuştuk, onlar da bu proje için çok umutlandı ve destek verdiklerini ifade etti" diyen Özcan, tahsis edilecek arazide 2. el otobüslerin sergilenmesinin yanı sıra, sektörün ihtiyacı olan mesleki okulları da yaptırmak istediklerini, böylelikle otobüs kaptanı, host, hostes ve banko arkasında çalışan personelin eğitimini sağlayacaklarını, ayrıca kaçak yağ veya mazot kullanımının da önüne geçileceğini bildirdi.

        Bazı Avrupa ülkelerinin 2030 yılında kadar fosil yakıtlı otobüsleri seferlerden çekip, elektrikle çalışanlarını hizmete almayı hedeflediğini dile getiren Özcan, ikinci el otobüslerin ihracına yönelik pazar sorunu bulunmadığını da vurguladı.

        TOFED Başkanı Özcan, şöyle konuştu:

        "Türkiye'de şu anda 100 binin üzerinde ikinci el otobüs var ve her sene 3 bine yakın otobüsün üretimi yapılıyor. Bunlar da trafiğe çıkıyor. Şehirlerarası taşımacılıkta otobüslerin kullanımı 5 yıl. Otobüs firmaları her 5 yılda araçlarını yeniliyor. Türkiye'de özel şahıslar ferdi olarak otobüs ihracını yapıyor. Devlet kredi ve teşvik vermiyor, ÖTV'den de düşmüyor. Biz teşvik de istemiyoruz. Federasyona bir arazi tahsis edilirse, bizim belgemizle bu otobüsleri ihraç ederiz. İsteğimiz otobüsü ihraç ettiğimizde, aracını sattığımız firma ya da kişiler, belgemizle yeni otobüs aldığı zaman yüzde 18 olan KDV oranının, yüzde 8'e indirilmesidir. Araçlarımızı yenilemek için oranın yüzde 8'e düşürülmesini talep ediyoruz. Otobüs firmaları rahat etsin. Bu imkan sağlanırsa ikinci el otobüsleri ihraç ederiz. Bugün 25 bin otobüsü ülkenin dışına çıkarırsanız Türkiye rahatlar, ekonomi de canlanmış olur."

        "BİR FİRMANIN 900 OTOBÜSÜ YENİKAPI SAHİLİNDE BEKLİYOR"

        Birol Özcan, şu anda bir otobüs firmasının ikinci el 900 otobüsünün Yenikapı sahilinde parkta bekletildiğini ve satılamadığını belirterek, otobüs firmalarının projeyi desteklediğini, bu kapsamda ihraç edilecek otobüslerin bir yıllık bakımlarını yapacaklarını söyledi.

        Yaklaşık bin otobüsün teşhir edileceği fuar alanı için 50 veya 100 dönümlük bir alana ihtiyaçlarının bulunduğunu, ihraç edilecek araçların yerine yenilerinin alınması için sektör temsilcilerine bazı kolaylıkların sağlanmasını istediklerini belirten Özcan, "Projeyi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye anlattım ve 'çok güzel' şeklinde değerlendirdi, sıcak baktı. Fakat Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi olunca kaldı. FETÖ, Türkiye'nin başına bela oldu. 15 Temmuz olmasaydı projemizi hayata geçirecektik. Hükümet de çok sıcak bakmıştı, ekonomiyi canlandıracaktı. Şu anda 100 binin üzerindeki 2. el otobüsün 25 binini ihraç etsek, Türkiye'nin ekonomisi ikiye katlanır. '25 bin otobüsün ihracatı' denildiğinde, bu en az 10 bin otobüsün yenilenmesidir. Bu da sektör temsilcileriyle çalışanlarının kazanacağı anlamına geliyor. Bu ayrıca çevre kirliliğinin önüne geçmek demektir." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ