Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Oluklu mukavva ambalajın Türkiye'ye kazancı yıllık 40 milyon TL - İş-Yaşam Haberleri

        Mondi Tire Kutsan ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü işbirliği ile yaş sebze ve meyve sektöründe kullanılan farklı ambalajların (oluklu mukavva kasa, tahta kasa ve plastik kasa) taşıma ve pazarlama sürecindeki etkileri ile ilgili bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında oluklu mukavva, plastik ve tahta kasalar olmak üzere üç farklı ambalajda paketlenen kırmızı domatesler, orijinal depolama ve sevkiyat şartlarına uygun şekilde, sıcak ve soğuk dönemler dikkate alınarak, soğuk hava depolarında iki haftalık teste tabi tutuldu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi test sonucuna göre, oluklu mukavva kasadaki domateslerin her iki sezonda da en az ağırlık kaybına uğradığı belirlendi. Domateslerin yaklaşık 10 günlük sevkiyat ve depolama süresi sonunda kaydedilen su kaybına, ağırlığına ve yumuşama oranına ambalajların etkisi istatistiksel anlamda önemli bulundu.

        Domatesler üzerinde gerçekleştirilen test sonuçlarına göre, oluklu mukavva kasalarda saklanan domateslerin plastik ve tahta kasalara oranla daha uzun süre sertliğini koruduğu ve daha az mekanik zarara uğradığı tespit edildi. Ege Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, oluklu mukavva kasa dışındaki ambalajların üzerinde bulunan açık alanların (çentiklerin), içine giren sebze ve meyvenin yüzeyinde mekanik zararlanmalara (ezilme, berelenme, delinme) neden olduğu; bunun da ürünün daha kısa sürede tazeliğini kaybetmesine yol açtığı belirtildi. Yine araştırmanın “En Şiddetli Yumuşama” kriterinde, tahta kasalarda şiddetli yumuşamaya uğrayan domateslerin oranı yüzde 3 olurken; plastik kasada bu oran yüzde 12 olarak gerçekleşti. Oluklu mukavva kasalardaki oran ise etkileyici biçimde yüzde 0 olarak tespit edildi.

        Yapılan bilimsel hesaplamalara göre, Türkiye’de market kanalında satılan yaklaşık 2.6 milyon ton’luk domates, plastik yerine oluklu mukavva kasada taşındığında sadece ağırlık kaybını azaltmasından dolayı oluşacak yıllık kazancın, yaklaşık 40 milyon TL olacağı belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre, 10 günlük tedarik zinciri sonucunda perakendeciye ulaşan domateslerin alternatif ambalajlar yerine oluklu mukavva kasada taşınması, saklanması ve rafa çıkması sonucunda, Türkiye yaş sebze meyve sektörü yaklaşık 40 milyon TL kayıptan kurtulabilir. Market kanalında satılan tüm sebze ve meyveler düşünüldüğünde bu kazancın çok daha yüksek olacağı değerlendirilmektedir.

        Ege Üniversitesi’nde yapılan testlere eş zamanlı olarak Avrupa Oluklu Mukavva Üreticileri Federasyonu FEFCO (The European Federation of Corrugated Board Manufacturers), dünyanın saygıdeğer üniversitelerinden biri olan Bologna Üniversitesi tarafından yapılan başka bir bilimsel çalışmayı kamuoyuna açıkladı. Üniversite’nin yaptığı araştırmaya göre, oluklu mukavva kasada saklanan sebze ve meyvelerin tazeliğini 3 gün daha fazla koruduğu kanıtlandı. Plastik ve oluklu mukavva kasalara ürünler yerleştirilmeden önce Escherichia coli, Saccharomyces cerevisiae ve Pseudomonas spp. bulaştırılmıştır. Bu maya ve bakteri bulaştırılan kasalara şeftali meyveleri sterilize edildikten sonra yerleştirilmiştir. Meyvelere kasalardan bulaşan mikroorganizmalar sayıldığında, plastik kasalardaki meyvelerin oluklu mukavva kasadakilere göre 48-72 saat önce kirlilik seviyesine ulaştığı tespit edilmiştir. Ambalajlandıktan 2 gün sonra plastik kasadaki şeftalilerin yüzde 95’ine, E.coli bakterisi bulaştığı görülürken; oluklu mukavva kasadaki şeftalilerde bu oran yüzde 25’i geçmemiştir. Araştırma sonuçları, oluklu mukavvanın çürüklük yapan organizmaların meyvelere bulaşmasını azaltmada plastik kasalara göre daha başarılı olduğunu ortaya koymuştur.

        Mondi Tire Kutsan CEO’su Hakan Tiftik yaptığı değerlendirmede, “Araştırma sonuçları gösteriyor ki, oluklu mukavva hem tükettiğimiz sebze ve meyvelerin tazeliğini koruyor; hem de ürünün ağırlık kaybını sınırlandırıyor. Böylece daha taze ürünler tüketmemizi sağlayarak tüketicinin sağlığını, perakendecinin de cebini koruyor” dedi. Oluklu mukavvanın uzun mesafelerde yapılan nakliye sürecinde yaş sebze ve meyvelerin daha taze kalması için büyük ihtiyaç olmasının yanı sıra; ekonomik açıdan da büyük avantaj olduğunu ifade eden Hakan Tiftik; yaş sebze ve meyve sektöründe hem kaliteli oluklu mukavva ambalaja hem de üst düzey hizmete gereksinim bulunduğunu kaydetti. “Türkiye’de ve dünyada %100 geri dönüştürülebilir, en iyi taşıma opsiyonlarını sunan, baskısıyla marka algısını destekleyen, ekonomik oluklu mukavva ambalaj çözümlerine her geçen gün talep artıyor. Mondi Tire Kutsan olarak 40 yılı aşkın bir süredir müşterilerimize en yenilikçi ambalajları geliştirerek tasarım, üretim ve kalite konularında mükemmel hizmet sunmaya devam ediyoruz” açıklaması yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ